Social Icons

Pages

Friday, March 18, 2016

Green Tea ႏွင့္ သံဓာတ္ၾကြယ္၀ေသာ အစားအစာမ်ား တဲြဖက္စားသံုးရန္ မသင့္သည့္ အေၾကာင္းရင္း



ေဒါက္တာ လႊမ္းမုိးဟန္

အမ်ား သိၾကသည့္ အတုိင္း Green Tea တြင္ ဓာတ္တိုးပစၥည္းမ်ား ေခ်ဖ်က္ႏုိင္သည့္ (Antioxidant) သတၱိရွိသည္။ သံဓာတ္ ၾကြယ္ဝသည့္ အစားအေသာက္ မ်ားႏွင့္ Green Tea ကို တြဲဖက္စားသံုး လုိက္သည့္အခါ Green Tea ၏ Antioxidant သတၱိမ်ား ပ်က္စီးသြား ႏုိင္သည္။ Green Tea တြင္ပါဝင္ေသာ ဓာတ္တိုးပစၥည္းမ်ား ေခ်ဖ်က္ႏိုင္သည့္ စြမ္းအားသည္ ေရာင္ရမ္းမႈမ်ားကို ေလ်ာ့နည္း ေစႏုိင္သည့္ သတၱိရွိသည္။

ႏိုင္ငံအမ်ား Green Tea ကို ေဆးဝါးအျဖစ္ မွီဝဲၾကသည္။ တစ္ခ်ိန္တည္း မွာပင္ ကိုက္လန္ ႏွင့္ ဟင္းႏုနယ္ ကဲ့သို႔ေသာ ဟင္းရြက္မ်ားကို Green Tea ႏွင့္တြဲဖက္ စားသံုးေလ့ ရွိၾကသည္။ ထုိဟင္းရြက္ မ်ားတြင္ သံဓာတ္ပါဝင္မႈ အေတာ္ မ်ားသည္။ Penn State တကၠသိုလ္မွ သုေတသန ပညာရွင္ ေဒါက္တာ ဗီေဂ်ကူးမား က သူ၏ေတြ႕ရွိခ်က္တြင္ Green Tea ႏွင့္သံဓာတ္ ၾကြယ္ဝေသာ အစားအေသာက္မ်ား ပူးတြဲစား ေသာက္ လုိက္သည့္အခါ Green Tea တြင္ပါဝင္သည့္ အဓိက ျဒပ္ေပါင္းမ်ားသည္ သံဓာတ္ႏွင့္ ေပါင္းစပ္သြားၿပီး ထုိျဒပ္ေပါင္း မ်ား၏ ဓာတ္တိုးပစၥည္းမ်ား ေခ်ဖ်က္ေရး တာဝန္ကို မထမ္းေဆာင္ ႏုိင္ေတာ့သည့္ အေနအထားသို႔ ေရာက္သြားေၾကာင္း ေျပာၾကားသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ Green Tea ၏ အျမင့္ဆံုးေသာ စြမ္းရည္သတၱိကို ရရွိႏိုင္ရန္ သံဓာတ္ပါေသာ အစားအေသာက္ မ်ားႏွင့္ ေရာေႏွာ မစားေသာက္ မိရန္ လိုအပ္သည္။

ေဒါက္တာ ဗီေဂ်ကူးမား တို႔ သုေတသန အဖြဲ႕သည္ Green Tea ႏွင့္သံဓာတ္၏ အစြမ္းသတၱိကို ဓာတ္ခြဲခန္း အတြင္း ၾကြက္မ်ားႏွင့္ စမ္းသပ္ခဲ့ ၾကသည္။ IBD အတိုေကာက္ ေခၚဆိုသည့္ အူနံရံ တစ္ေလွ်ာက္ ေရာင္ရမ္းသည့္ ေရာဂါတစ္မ်ဳိးတြင္ စမ္းသပ္ခဲ့ ၾကသည္။ IBD ေရာဂါသည္ ပါးစပ္မွ စအိုဝအထိ အစာအိမ ္အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္ နံရံေတြ ေရာင္ရမ္းၿပီး ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ဗိုက္နာျခင္း၊ ပိန္ခ်ဳံးျခင္းႏွင့္ သံဓာတ္ အားနည္းေရာဂါ မ်ားကိုျဖစ္ေပၚ ေစတတ္သည့္ ေရာဂါတစ္မ်ဳိး ျဖစ္သည္။ ကူးစက္ေရာဂါ မဟုတ္ဘဲ လူျဖဴ ဥေရာပ တုိက္သားမ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားသည့္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ေရာဂါတစ္မ်ဳိး ျဖစ္သည္။

IBD ေရာဂါတြင္ သံဓာတ္အားနည္း ေရာဂါ ရတတ္ၾက သျဖင့္ ထိုလူနာမ်ားကို သံဓာတ္ အားျဖည့္ေဆးမ်ား တုိက္ေကြၽးေလ့ ရွိသည္။ တစ္ခ်ိန္တည္း မွာပင္ IBD လူနာမ်ားကို Green Tea ေသာက္သံုး ေစျခင္းျဖင့္ အက်ဳိးေက်းဇူး မ်ားေစသည္ ဟူေသာ ယံုၾကည္ခ်က္ ေတြရွိေနသည္။ Green Tea ထဲမွာက EGCG အမည္ရ အင္ဇိုင္းဓာတ္ တစ္မ်ဳိး ပါေနသည္။ ထိုဓာတ္၏စ ြမ္းပကားက ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈ မွန္သမွ်ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏိုင္သည့္ သတၱိရွိသည္။

IBD လူနာမ်ား၏ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္ ေရာင္ရမ္းမႈကို Green Tea တြင္ပါဝင္သည့္ EGCG က ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏိုင္သည္။ သို႔ေသာ္ သံဓာတ္ပါေသာ အစား အေသာက္မ်ားႏွင့္ Green Tea ကို တြဲဖက္ စားေသာက္ လုိက္သည့္အခါ ထို EGCG ဓာတ္မ်ားသည္ သံဓာတ္ႏွင့္ ပူးေပါင္းသြားၿပီး အလုပ္မျဖစ္ ေတာ့ေပ။ ေရာင္ရမ္းမႈ ကိုေလွ်ာ့ခ် မေပးႏိုင္ေတာ့ေပ။

ထို႔ေၾကာင့္ IBD လူနာမ်ားသည္ Green Tea ႏွင့္သံဓာတ္ ၾကြယ္ဝေသာ အစားအေသာက္ မ်ားကို တြဲဖက္ မစားေသာက္ သင့္ေၾကာင္း သိရွိထားရန္ လိုအပ္သည္။ Beng San Yoeh အမည္ရ ဘြဲ႕ႀကိဳေက်ာင္းသား တစ္ဦး၏ သုေတသန ေတြ႕ရွိခ်က္ တစ္ခုတြင္ Green Tea ၏ အစြမ္းသတၱိသည္ EGCG အေပၚ လံုးဝတည္မီွ ေနေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့သည္ဟု ဆိုထားသည္။

ထုိ႔ေၾကာင့္ လူသားမ်ား အေနျဖင့္ ဘာကိုစားမလဲ သိဖို႔လိုသလို ဘယ္အခ်ိန္မွာ စားရမလဲ၊ ဘယ္လို အစားအေသာက္ႏွင့္ တြဲဖက္ စားေသာက္ရမလဲ ဆိုသည္ကိုပါ သိရွိထားရန္ လိုအပ္ပါေၾကာင္း တင္ျပ လုိက္ရပါသည္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...