မႏၲေလး ၊ ၁၄-၈-၂၀၁၅
ျမန္မာ့ စိန္တလုံး သရက္သီးကုိ ရာသီခ်ိန္ အျပင္ တစ္ႏွစ္ပတ္လုံး အသီးထုတ္လုပ္ ႏိုင္ရန္ စိုက္ပ်ဳိးေရး ပညာရွင္မ်ားက သုေတသန လုပ္ငန္းမ်ား ေဆာင္ရြက္လ်က္ ရိွေၾကာင္း သရက္ ေလ့လာသူ ပညာရွင္မ်ား ထံမွ သိရသည္။
စိန္တလုံး သရက္မ်ဳိးသည္ ေနရာတိုင္းတြင္ စိုက္ပ်ဳိး ျဖစ္ထြန္း မႈမရိွဘဲ မႏၲေလးတိုင္း ေဒသႀကီး၊ စစ္ကိုင္းတိုင္း ေဒသႀကီး၊ ပဲခူးတိုင္း ေဒသႀကီး၊ ရန္ကုန္တိုင္း ေဒသႀကီး ႏွင့္ ရွမ္းျပည္နယ္ (ေတာင္ပိုင္း) တို႔တြင္ စိုက္ပ်ဳိး ျဖစ္ထြန္းမႈ ရိွသည္။
စိန္တလုံး သရက္မ်ဳိး၏ သဘာဝ သည္ အပူပိုင္း ေဒသကုိ ႏွစ္သက္ ေသာ္လည္း သရက္ပြင့္ ခ်ိန္တြင္ ေအးျမမွသာ အသီးတင္ သည္ဟု ပညာရွင္ မ်ားက ေျပာသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ရွမ္းျပည္နယ္ (ေတာင္ပိုင္း) တြင္ စိုက္ပ်ဳိး၍ ရ ျခင္းျဖစ္ၿပီး မႏၲေလးတိုင္း ေဒသ ႀကီးႏွင့္ ရွမ္းျပည္နယ္ (ေတာင္ပိုင္း) မွ ထြက္ရိွမႈသည္ အမ်ားဆုံး ျဖစ္သည္။ ျမန္မာ့ စိန္တလုံး သရက္သီး သည္ နာမည္ႀကီး လာသည္ႏွင့္ အမွ် ေစ်းကြက္ က်ယ္ျပန္႔လာၿပီး ေစ်းႏႈန္းလည္း ျမင့္တက္ လာသည္။
စိန္တလုံး သရက္၏ သဘာဝသည္ အသီးမွည့္ခ်ိန္ ေစာၿပီး မႏၲေလးတိုင္း ေဒသႀကီးတြင္ ဧၿပီလကုန္မွ ဇြန္လထိ၊ ရွမ္းျပည္ နယ္ (ေတာင္ပိုင္း) တြင္ ဇြန္လမွ စက္တင္ဘာလ ထိ အသီးမွည့္ ကာလ ျဖစ္သည္။ အထြက္မ်ားဆုံး ေဒသႏွစ္ခု၏ရ င့္မွည့္ခ်ိန္ ကြာျခား သည့္အတြက္ စိန္တလုံးကုိ ဧၿပီလ ကုန္မွ စက္တင္ဘာလ ထိ ေတြ႕ႏိုင္ သည္။
နာမည္ႀကီး လာသည္ႏွင့္ အမွ် ပညာရွင္မ်ား ကလည္း အသီးသီး ခ်ိန္ကုိ ဆြဲဆန္႔ႏိုင္ရန္ ႀကိဳးပမ္းလ်က္ ရိွၿပီး တစ္ႏွစ္တြင္ ႏွစ္ႀကိမ္၊ သုံး ႀကိမ္ထိ အသီးသီးရန္ နည္းပညာ ရွာေဖြစမ္းသပ္ လ်က္ ရိွသည္။ တစ္ ႏွစ္ပတ္လုံး အသီး ထြက္ရိွေရး သုေတသန ပညာရွင္မ်ားက စမ္းသပ္လ်က္ ရိွေၾကာင္း၊ ပညာရွင္ မ်ား၏ ေလ့လာခ်က္ မ်ားအရ စိန္တလုံး သရက္သည္ ႏွစ္စဥ္ပုံမွန္ အသီးထြက္ႏႈန္း မေကာင္းဘဲ တစ္ႏွစ္ျခား တစ္ခါ အသီးထြက္ႏႈန္း ေကာင္းသည္ ဟု သိရသည္။
စိုက္ပ်ဳိးေရး ဦးစီးဌာနမွ ပညာရွင္ မ်ားႏွင့္ ႏိုင္ငံျခား ပညာရွင္မ်ား ပူးေပါင္းၿပီး GAP နည္းစနစ္မ်ား၊ စိုက္ပ်ဳိးၿပီး အပင္ႀကီးမ်ားကုိ အပင္သစ္ ျဖစ္ေအာင္ ျပဳျပင္နည္းမ်ား၊ ကိုင္းခုတ္ျခင္း၊ ကိုင္းခ်ဳိင္ျခင္း နည္းပညာမ်ား၊ အသီးတင္ေအာင္ အပင္မ်ားကုိ ျပဳျပင္နည္း၊ စိန္တလုံး သရက္ႏွင့္ တြဲစိုက္သင့္သည့္ သရက္မ်ဳိးမ်ား အေၾကာင္း သရက္ေရာဂါ ႏွင့္ ႏွိမ္နင္းနည္းမ်ား၊ ေအာ္ဂဲနစ္ သရက္ ထုတ္လုပ္ရန္ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲ ရမည့္ အခ်က္မ်ား ကုိ ေလ့လာသင္တန္း ေပးျခင္းမ်ား ေဆာင္ရြက္လ်က ္ရိွေၾကာင္း သိရသည္။ (၁၈၀)
ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ စာ(၂)
#Yadanarpondaily
No comments:
Post a Comment