Social Icons

Pages

Wednesday, August 12, 2015

ထမင္းရည္ ေသာက္ျခင္းအက်ိဳး


ထမင္းရည္ ေသာက္ျခင္းအက်ိဳး

ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)

ငယ္စဥ္က သင္ၾကားရေသာ ျမန္မာ ရာဇဝင္တြင္ သာလြန္ မင္းတရား သည္ ဆင္စီးၿပီး တုိင္းခန္း လွည့္လည္ လာစဥ္ ဆင္းရဲသား မ်ားေနထိုင္ရာ ဇနပုဒ္ရြာ တြင္ သူဆင္းရဲမ တစ္ဦးသည္ အေပၚဝတ္ မပါ ထဘီ ရင္ရွားျဖင့္ ေျမအိုးျဖင့္ ခ်က္ေသာ ထမင္းရည္ကို လမ္းေပၚ သုိ႔ငွဲ႔ ခ်ေနသည္ႏွင့္ တုိးေတာ့သည္။ သာလြန္ မင္းႀကီးသည္ ထို သူဆင္းရဲမ ကို ေခၚယူၿပီးလွ်င္ သူမုိက္မ၊ သင္သည္ အဖိုးတန္ေသာ ထမင္းရည္ ကို အဘယ့္ အတြက္ေၾကာင့္ လမ္းေပၚသုိ႔ အခ်ည္းႏွီး သြန္ငွဲ႔ပစ္ ေလသနည္း။ အမွန္မူ ဤ ထမင္းရည္ အာဟာရကို သင္၏ ကေလးငယ္ မ်ား အဆာေျပ အျဖစ္ တုိက္ေကြၽး၍ ရသည္။ အိမ္တြင္ ေမြးထားေသာ ေခြးေသာ္လည္း တုိက္ေကြၽး၍ ရႏိုင္သည္။ ေနာင္တြင္ ဤသို႔ ျပဳမူသူ မ်ားကို ျပစ္ဒဏ္ ခတ္မည္ဟု ဆံုးမေတာ္မူ ခဲ့သည္ဟု ဖတ္႐ႈရဖူး သည္။

ထမင္းခ်က္ ရာတြင္ ေရွးအခါက ေျမ ထမင္းအုိးျဖင့္ အရည္ငွဲ႔ခ်က္ ေလ့ရွိသည္။ ေျမစေလာင္းဖံုး ထိပ္ခြၽန္တြင္ ႏူးနပ္ေနေသာ ထမင္းကို ဦးေပါင္းဟု ေခၚသည္။ ျမန္မာလူမ်ဳိး တို႔သည္ ဗုဒၶဘာသာဝင္ မ်ား ျဖစ္ၾကသျဖင့္ ထိုထမင္း ဦးေပါင္းကို ဆြမ္းေတာ္ တင္ေလ့ ရွိၾကသည္။ ေျမအိုးမွ သံ၊ သတၱဳ၊ ဒန္အိုးမ်ား ေခတ္ေျပာင္း သြားေသာအခါ ဦးေပါင္း ဟူ၍ မရွိေတာ့။ ယခုေခတ္ အခါတြင္ လွ်ပ္စစ္ျဖင့္ ခလုတ္ႏွိပ္ၿပီး ခ်က္ေသာ ထမင္းအုိး မ်ားသာ ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ားတြင္း အသံုးျပဳၾက သျဖင့္ ထမင္းရည္ငွဲ႔ ခ်က္ေသာ ဓေလ့မွာ ေပ်ာက္ကြယ္ သေလာက္ ျဖစ္သြားခဲ့ ေလၿပီ။

ေရွးက ထမင္းခ်က္ရာမွ ငွဲ႔၍ရေသာ ထမင္းရည္ကို ဆားခတ္ၿပီး ကေလးသူငယ္ မ်ားကို အာဟာရအျဖစ္ အဆာေျပ တုိက္ေကြၽး႐ံု သာမက လူႀကီးမ်ား အစာေၾက ေစရန္ႏွင့္ ေလပူက် ေစရန္ တုိက္ေကြၽး ၾကသည္။ ေလပူေၾကာင့္ ပါးေစာင္၊ ခံတြင္းႏွင့္ လွ်ာတို႔တြင္ အနာမ်ား၊ အပူကန္ဖုမ်ား ထြက္လွ်င္ ထမင္းရည္ ပူပူကို ဆားခတ္ၿပီး တုိက္ပါက ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္သည္။ ေျခေထာက္ ေရစိုေသာ မိုးတြင္း ကာလတြင္ အထက္သုိ႔ အပူကန္ေသာ အနာသည္ ပို၍ ျဖစ္ေလ့ရွိသည္။

ေယာၿမိဳ႕စား အတြင္းဝန ္ဦးဘိုးလႈိင္ ျပဳစုေသာ ဥတုေဘာဇန သဂၤဟက်မ္း တြင္ ေဖာ္ျပထား သည္မွာ ''ထမင္းရည္သည္ အစာကို မ်ားစြာ စားႏိုင္ေစ၏။ ဆီးကို ရႊင္ေစတတ္၏။ ေသြးကို ပြားေစတတ္၏။ အဖ်ား ကိုႏိုင္၏။ 

သလိပ္သည္းေျခ ကိုႏိုင္၏။ အသက္ကို ရွည္ေစတတ္၏။ ဤသို႔ ဂုဏ္ရွစ္ပါးရွိ၏။ ထို ထမင္းရည္တြင္ သေဘၤာခ်င္းမႈန္႔ ႏွင့္ သိေႏၶာ ခတ္၍ ေသာက္လွ်င္ ဝမ္းမီေတာက္ ေစ၏။ အစာကို ေၾကေစတတ္၏။ တစ္နည္း ထမင္းရည္သည္ ဝမ္းခ်ဳပ္၏။ ေၾကလြယ္၏။ ေအး၏။ ဝမ္းမီးကို ေတာက္ေစ တတ္၏။ ရသ အစရွိေသာ ဓာတ္ခုနစ္ပါး တို႔ကို ညီၫြတ္ ေစတတ္၏။ အဖ်ားကိုႏိုင္၏။ ေသာက္လွ်င္ ဝလြယ္၏။ အားရ လြယ္၏။ အားကို ျဖစ္ေစတတ္၏။ သလိပ္သည္းေျခ ကိုႏိုင္၏။ ေမာပန္းျခင္းကို ပယ္ႏိုင္၏။ ထမင္းရည္တြင္ ပိတ္ခ်င္းမႈန္႔၊ သေဘၤာ ခ်င္းေျခာက္မႈန္႔ ခတ္ေသာက္လွ်င္ ေလကို လည္ေစတတ္၏။ အစာကို ေၾကေစ၏'' ဟု ထပ္မံဖြင့္ဆုိ ထားသည္ကုိ ေတြ႕ရျပန္သည္။

စာေမးပြဲေျဖခ်ိန္ေရာက္တုိင္းလ်ာႏွင့္ပါးစပ္တြင္ အနီစက္ကဲ့သို႔ အနာမ်ားထြက္ေလ့ရွိေသာ သမီးငယ္တစ္ဦးကို ထမင္းႏွင့္ဟင္းအပူ အစပ္မ်ားမေကြၽးဘဲ နံနက္ ေစာေစာထမင္းခ်က္၍ ထမင္းရည္ငွဲ႔ၿပီး တုိက္ေကြၽးေသာအခါ အနာမ်ားသက္သာလာသည္ကိုေတြ႕ရသည္။ ထမင္းရည္သည္ ဆန္ျပဳတ္ႏွင့္မတူ အေအးခံထားလွ်င္ အခ်ဥ္ ေပါက္လြယ္သျဖင့္ ငွဲ႔ၿပီးပူတုန္းအခ်ိန္တြင္ တိုက္ေကြၽးရန္သင့္သည္။ ဆားအသင့္အတင့္ခတ္ၿပီးမွတိုက္လွ်င္ အရသာရွိၿပီး ေလေၾက ေစသည္။ ေလကိုေအာက္သို႔သက္ေစႏိုင္သည္။ ေအးမွတုိက္ေကြၽးလွ်င္ ေလခ်ဥ္ကိုအထက္သို႔ ျပန္တက္ေစႏိုင္သည္ကို သတိျပဳရန္ လိုသည္။ အေနာက္တိုင္း အာဟာရ သုေတသီမ်ားက ထမင္းရည္ ငွဲ႔ခ်က္လွ်င္ အာဟာရ ဓာတ္မ်ား၊ ဘီတာမင္ ဘီ(၂) ကဲ့သုိ႔ ဓာတ္မ်ားပါသြား ၿပီး ဆံုး႐ႈံးႏိုင္သည္ဟု ဆိုေသာ္လည္း ေနာက္ပိုင္း ဆီးခ်ဳိႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ သုေတသန ျပဳမႈမ်ားက ထမင္းရည္ ငွဲ႔ခ်က္ေသာ ထမင္းကို စားသူထက္ ထမင္းရည္ခန္း ခ်က္စားသူက ပို၍ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ေစ ႏိုင္သည္ဟု ဆိုသည္။ ထမင္းရည္ ငွဲ႔ခ်က္ျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳိ၊ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ ကာကြယ္မႈ ကို  အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။

ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ စာ(၅)

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...