ေႏြေရာက္ၿပီ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ
ၾကည္လြင္ျမင့္ (မုျဒာ)
ေလ႐ူးထသည့္ ေႏြဦးလသုိ႔ ေရာက္ၿပီ။ ျမန္မာလ တပုိ႔တြဲလဆန္း ၁ ရက္သုိ႔ ေရာက္ရွိၿပီးလွ်င္ ရာသီကူးေျပာင္းကာ ပူေသာရာသီသုိ႔ ေရာက္ရွိေတာ့မည္။ ဥတုသေဘာ ဆုိလွ်င္ ေဆာင္းအကုန္ ေႏြအကူး ဓာတ္သေဘာျဖင့္ သက္ဥတုမွ တက္ဥတုသုိ႔ ေရာက္ေတာ့မည္ ျဖစ္သည္။
ပထဝီ၊ အာေပါ၊ ေတေဇာ၊ ဝါေယာဓာတ္ႀကီး ေလးပါးကုိ အမွီျပဳသည့္ ေဆးပညာ သေဘာအရ ေတေဇာႏွင့္ ဝါေယာဦးေဆာင္သည့္ ရာသီသုိ႔ ေရာက္ၿပီျဖစ္သည္။ ထုိဓာတ္ႏွစ္ပါးသည္ မီးႏွင့္ေလတုိ႔ ပမာတူသည္။ မီးေလာင္ရာတြင္ ေလပင့္တင္လွ်င္ ပုိ၍ဆုိးတတ္သည္။ မီးကုိႏုိင္မည့္၊ ၿငိမ္းေစမည့္ဓာတ္မွာ ေရပင္ျဖစ္သည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ဤရာသီ၏ ဓာတ္စာမွာ ေရပင္ျဖစ္သည္။
ေႏြရာသီတြင္ အျပင္ထြက္သူ၊ ခရီးသြားသူ မ်ားသည္ သြားေလရာတြင္ ေရသန္႔ဘူး ေဆာင္ထားသင့္သည္။ အာေပါဓာတ္ (ေရဓာတ္)မ်ားေသာ အသီးအႏွံမ်ားကုိ ေန႔စဥ္စားသုံး သင့္သည္။ ထမင္းကုိ ေရမငွဲ႔ဘဲ ခ်က္စားသင့္သည္။
ဟင္းခ်က္လွ်င္ ဆီျပန္ မခ်က္သင့္ပါ။ အရည္ေသာက္ဟင္းက ပုိ၍ သင့္ေလ်ာ္သည္။ ထမင္းစားၿပီးလွ်င္ ဖရဲသီး၊ သခြားသီး၊ ပန္းသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး မ်ားကုိ ဆက္၍ စားသုံးရန္သင့္ေသာ ရာသီျဖစ္သည္။
က်န္းမာေရး စစ္ေဆးလုိလွ်င္ ေဆာင္းဥတုတြင္ လက္ဖ်ား၊ ေျခဖ်ား၊ ကုိယ္သားကိုယ္ေရ ေႏြးသူသည္ က်န္းမာသည္။ ေႏြဥတုတြင္ ေဆာင္းႏွင့္မတူ ကုိယ္သားကုိယ္ေရ ေအးၿပီး ေခြၽးတစုိစုိ (အသင့္အတင့္) ထြက္ေနသူသည္ က်န္းမာသည္။ ကုိယ္သားကုိယ္ေရ ေျခာက္ေသြ႕ၿပီး ေခြၽးမထြက္သူသည္ မက်န္းမာေသာသူ ျဖစ္သည္။
ေႏြဥတုတြင္ အသားအေရ ေျခာက္ေသြ႕ၿပီး ေခြၽးမထြက္ သူမ်ားသည္ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ၿပီး ေခြၽးထြက္ေစရန္ သင့္တင့္ေသာ အားကစား ေလ့က်င့္ခန္း တစ္ခုခုကုိ ေန႔စဥ္ ျပဳလုပ္သင့္သည္။ ျပင္းထန္ေသာ ေလ့က်င့္ခန္း ကုိမူ မျပဳလုပ္သင့္ေပ။ တစ္ေန႔လွ်င္ နာရီဝက္ခန္႔ အခ်ိန္ေပးၿပီး အေျပးေလွ်ာက္ျခင္း၊ စက္ဘီးစီးျခင္း၊ ထိုင္ထ ေလ့က်င့္ခန္း ျပဳလုပ္ျခင္းတုိ႔ျဖင့္ ေခြၽးထြက္ေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးလွ်င္ က်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းေစႏုိင္သည္။
ညအိပ္ရာဝင္ခ်ိန္ တြင္ ပူအုိက္ၿပီး ေခြၽးထြက္မ်ား၍ လန္႔ႏုိးျခင္း၊ အိပ္မက္ဆုိးမ်ား မမက္ေစရန္ ေရမတ္ခြက္ တစ္ခြက္မွ် အိပ္ရာဝင္ခါ နီးေသာက္သင့္သည္။ အိပ္ရာမွ ႏုိးခ်ိန္ မ်က္ႏွာမသစ္မီ ေရတစ္ခြက္ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ဝမ္းမွန္ၿပီး က်န္းမာေစႏုိင္သည္။ ေရေသာက္လွ်င္ ေျမေသာက္ေရအုိး၊ ေရတေကာင္း၊ ဖန္ခ်ဳိင့္တုိ႔မွ ပုံမွန္ေအးေသာ သဘာဝေရကုိ ေသာက္ပါ။ ေရခဲေရကုိ မေသာက္သင့္ပါ။ အပူငုပ္ၿပီး အာသီးေရာင္ ေစတတ္သည္။
ဥတုႀကိဳက္ အရသာမွာ ''ေႏြခ်ဳိ၊ မုိးခါး၊ ေဆာင္းခ်ဥ္'' ဟု အာယုေဗၺဒ ေဆးက်မ္းမ်ား အဆုိရွိသျဖင့္ အခ်ဳိမ်ားမ်ား စားသင့္ေသာ ဥတုျဖစ္သည္။ (ဆီးခ်ဳိေရာဂါရွိသူ မ်ားကလြဲ၍) ထန္းလ်က္၊ သၾကား၊ ႀကံသကာ တုိ႔ျဖင့္ ျပဳလုပ္ေသာ မုန္႔မ်ား၊ ႐ုိးရာအစားအစာ မ်ားကုိ စားသင့္သည္။ လိေမၼာ္သီး၊ ကမၺလာသီး၊ မင္းကြတ္သီး၊ ကြၽဲေကာသီး၊ နဂါးေမာက္သီး၊ ပန္းသီး၊ သစ္ေတာ္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး စသည့္ ခ်ဳိၿပီး အရည္ရႊမ္းေသာ သစ္သီးမ်ားကုိ စားသုံးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကုိယ္အတြင္း ေရဓာတ္ကုိ ျဖည့္တင္းကာ က်န္းမာေအာင္ ေနထုိင္စားေသာက္ သင့္ေၾကာင္း တင္ျပအပ္ပါသည္။
ျမ၀တီေန႔စဥ္သတင္းစာ ၊ စာ(၈)
No comments:
Post a Comment