Social Icons

Pages

Thursday, August 13, 2015

ေသြးအတြင္း အခ်ဳိဓာတ္ မ်ားျခင္း


ေသြးအတြင္း အခ်ဳိဓာတ္ မ်ားျခင္း

ေဒါက္တာ သက္လြင္

ေသြးအတြင္း သၾကားဓာတ္ မ်ားတာဟာ ဆီးခ်ဳိျဖစ္ဖို႔ အခြင့္အလမ္း ပိုျဖစ္ေစတယ္။ သၾကားဓာတ္နဲ႔ ပတ္သက္ရင္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ေစ႐ံုမက အရြယ္လြန္ အိုမင္းျခင္း၊ သတိေမ့ျခင္း မ်ားလည္း ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။

ဆဲလ္ ကလာပ္စည္းမ်ား ဆီကို ဂလူးကို႔စ္ (သၾကားဓာတ္) အလံုအေလာက္ မေရာက္တဲ့ အခါ လိုအပ္တဲ့ စြမ္းအင္မရႏိုင္ ပါဘူး။ ေမာပန္း ႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ အားအင္ ကုန္ခန္းျခင္း၊ အိပ္မရျခင္း စတဲ့ ခံစားမႈမ်ား ျဖစ္လာပါတယ္။

အက်ဳိးဆက္က သြားစရာ ေနစရာ မရွိတဲ့ အေလ်ာက္ ဂလူးကို႔စ္ ဟာ ေသြးလွည့္ပတ္မႈ စနစ္အတြင္း စုၿပံဳ လာပါတယ္။ ေသြးအတြင္း သၾကားဓာတ္ ျမင့္မား လာေတာ့တယ္။ ၾကာရင္ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္လာတယ္။ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ ျဖစ္ႏိုင္တဲ့ အႏၲရာယ္မ်ားက တခ်ဳိ႕ အမူအက်င့္၊ အေလ့အထ မ်ားနဲ႔ အေျခအေနမ်ား တူညီၾကတယ္။ 

ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ ျဖစ္ေစတဲ့ အခ်က္အလက္ ေတြက မိသားစု မ်ဳိး႐ိုးအတြင္း ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိရွိျခင္း၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မ်ားျခင္း (အဝလြန္ျခင္း)၊ ကိုယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈ နည္းျခင္း၊ အသက္ ၄ဝ ေက်ာ္ျခင္း၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္ ေသြးခ်ဳိ၊ ဆီးခ်ဳိ ရွိဖူးျခင္း၊ ကိုယ္ဝန္မွ ေမြးစ ကေလးဟာ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ၉ ေပါင္ေက်ာ္ျခင္း တို႔ျဖစ္တယ္။ ေသြးအတြင္း သၾကားဓာတ္ ျမင့္မားျခင္းက အရာခပ္သိမ္း ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိ ျဖစ္ဖို႔ မ်ားေစတယ္။

စမ္းသပ္မႈ အေနနဲ႔ ဂလူးကို႔စ္ မီတာ ေခၚ ေသြးခ်ဳိတိုင္းစက္ နဲ႔ မနက္ ၆ နာရီ အိပ္ရာကထ၊ ဘာမွမစား၊ မလုပ္ရေသးတဲ့ အခ်ိန္မွာ တိုင္းတာျခင္း၊ ေဟမိုဂလိုပင္ ေအဝမ္းစီ (Hb A1C) တိုင္း၊ အခ်ိန္မေရြး ေသြးအတြင္း အခ်ဳိဓာတ္ စစ္ေဆးျခင္းတို႔ ေဆာင္ရြက္ ႏုိင္ပါတယ္။ သာမန္ ၇၅ မွ ၁၇၅ ဂရမ္ ရာခိုင္ႏႈန္း ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဓာတ္စာကို က်န္းမာေရး နဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ စားေသာက္မႈ စနစ္ရွိရမယ္။ သဘာဝ အခ်ဳိဓာတ္ ပါတဲ့ အစားအစာ စားႏုိင္တယ္။ 

လတ္ဆတ္ သန္႔ရွင္းတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ နဲ႔သစ္သီး မွာပါတဲ့ သၾကားဓာတ္ က ေကာင္းမြန္တယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္တာ ေလ်ာ့ေစတယ္။ အဆီဓာတ္ မ်ားတဲ့ အစားအစာနဲ႔ သၾကား ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစားအစာ ေလွ်ာ့စား ရပါမယ္။

ဂ်ဳံၾကမ္းနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔၊ ေခါက္ဆြဲေျခာက္၊ ထမင္း၊ လတ္ဆတ္တဲ့ အသီးအႏွံ၊ အသီးအရြက္သုပ္၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ပဲနီေလး၊ ကုလားပဲ၊ အေစ့အဆန္နဲ႔ အခြံမာသီး တို႔ စားသံုး ေပးရမယ္။ တိရစာၧ န္မွ ရတဲ့ အဆီ ၊ ႏွစ္ခါျပန္ ေၾကာ္ဆီ၊ စားအုန္းဆီ တို႔ ေရွာင္ရမယ္။ ခ႐ိုမီယမ္ (Chromium) ပါတဲ့ အစားအစာ သံုးရမယ္။ အဆီ ထုတ္ထားတဲ့ အနီေရာင္ အသား၊ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္တဲ့ အစားအစာ၊ ဒိန္ခဲေတြမွာ ခ႐ိုမီယမ္ ၾကြယ္ဝတယ္။ ဆီးခ်ဳိစာ၊ ဆီးခ်ဳိမုန္႔ အင္႐ွဴးဝါး၊ ဘီစကြတ္၊ ဆီးခ်ဳိ ေခ်ာကလက္ တို႔ စားႏိုင္တယ္။ အရက္၊ ဘီယာ၊ ေဆးလိပ္ ျဖတ္ရမယ္။ အားကစားကို ေန႔စဥ္ နာရီဝက္ကေန တစ္နာရီ အားကစား အေျပး၊ လမ္းေလွ်ာက္၊ စက္ဘီးစီး လုပ္ေပးသင့္ ပါတယ္။ စက္ေလွကား၊ ဓာတ္ေလွကား က မတက္ဘဲ ႐ိုး႐ိုးေလွကား ကေန တက္ရမယ္။ လမ္းေလွ်ာက္ သင့္တယ္။ ေဆးဝါးမ်ားကို သံုးစြဲရာမွာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ေသခ်ာရင္ စားေဆး မက္ေဖာ္မင္ (Metformin 500 mg) စားေဆး တစ္ေန႔တစ္လံုး တစ္ႀကိမ္ သို႔မဟုတ္ ႏွစ္ႀကိမ္ ဆရာဝန္ ၫႊန္ၾကားတဲ့ အတိုင္း ေသာက္ႏိုင္တယ္။ အင္ဆူလင္ ထိုးေဆး ထိုးႏွံႏိုင္တယ္။

ဆီးခ်ဳိ (၁) ဆိုရင္ အင္ဆူလင္ အေပၚ မွီခိုရတဲ့ ဆီးခ်ဳိ (၁) အမ်ဳိးအစား ျဖစ္တယ္။ ပန္ကရိယ ထဲက အင္ဆူလင္ မလံုေလာက္လို႔၊ ကေလးဘဝ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္လို႔ လိုအပ္ခ်က္ အေပၚ မူတည္ၿပီး အင္ဆူလင္ ၁ ယူနစ္ သို႔မဟုတ္ ၂ ယူနစ္ ထိုးတယ္။ ဆီးခ်ဳိ(၂)။ အင္ဆူလင္ အေပၚ မူမတည္ဘဲ မ်ဳိး႐ိုးလိုက္တဲ့ ဆီးခ်ဳိ အမ်ဳိးအစား ျဖစ္တယ္။ စားေဆး မက္ေဖာ္မင္ (Metformin) ေပးႏိုင္တယ္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၁)

#Themyawadydaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...