သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ ေသြးအားနည္းေရာဂါ
ေဒါက္တာလြင္သန္႔ (ေဆး-၂)
သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ ေသြးအားနည္း ေရာဂါသည္ အမ်ဳိးသမီး မ်ားတြင္ ျဖစ္ပြားမႈ မ်ားေလ့ရွိၿပီး ေရာဂါျဖစ္ပြား ပါက မည္သုိ႔ ေနထုိင္စားေသာက္ သင့္သည္မ်ားကို တင္ျပလိုက္ ရပါသည္။
သံဓာတ္နည္းပါးလို႔ ေသြးနီဥ အတြင္း ေဟမိုဂလိုဘင္ ထုတ္လုပ္မႈ ေလ်ာ့နည္းျခင္း ျဖစ္သည့္ ေသြးအားနည္းျခင္း ေရာဂါ၏ ၇ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ သံဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ရသည္။ အမ်ဳိးသမီးမ်ား အျဖစ္မ်ား သည္မွာ လစဥ္ဓမၼတာ မွန္မွန္ မလာျခင္း၊ အပ်ဳိေဖာ္ဝင္စ အရြယ္မွာ စားသံုးသည့္ အာဟာရမွာ သံဓာတ္ ပါဝင္မႈ နည္းျခင္း၊ အာဟာရ ညီၫြတ္မွ်တမႈ မရွိျခင္း၊ အစာလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္ ေရာဂါ မ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ ေန႔စဥ္ စားေသာက္သည့္ အစာအာဟာရ ထဲတြင္ သံဓာတ္ ျပည့္ဝဖို႔ လိုသည္။ တစ္ေန႔တာ သံဓာတ္ လိုအပ္မႈ ပမာဏမွာ လူတစ္ဦးတြင္ ၃ ဒသမ ၅ ဂရမ္ လိုအပ္ပါသည္။ ယင္းမွ ၆ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းမွ ၇ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ေဟမိုဂလိုဘင္ ထုတ္လုပ္မႈမွာ သံုးစြဲၿပီး က်န္သည့္ ၂ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းမွ ၃ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းကို အသည္းနဲ႔ သရက္ရြက္ အျပင္ တျခား ကိုယ္တြင္းအဂၤါ မ်ားမွာ သိုေလွာင္ထားသည္။
ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ ေန႔စဥ္သံဓာတ္ ၁၈ ဂရမ္သံုးစြဲ ေနရသည့္အတြက္ အစာ အာဟာရ သံုးစြဲျခင္းျဖင့္ သံဓာတ္ကို ျပန္လည္ျဖည့္တင္း ေပးသင့္သည္။ ျပန္လည္ျဖည့္တင္း မေပးႏိုင္ပါက သံဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့သည့္ ေသြးအားနည္း ေရာဂါ ျဖစ္လာႏုိင္သည္။ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ သံဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ၿပီး ေသြးအားနည္းျခင္း အျဖစ္မ်ားေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။
အမ်ဳိးသမီးမ်ား အပ်ဳိေဖာ္ဝင္စ အခ်ိန္တြင္ သံဓာတ္ လိုအပ္မႈ မ်ားျပားေသာေၾကာင့္ အာဟာရထဲတြင္ သံဓာတ္ နည္းပါးလွ်င္ ေသြးအားနည္းျခင္း ျဖစ္ရန္ ေသခ်ာသည္။ အမ်ဳိးသမီးမ်ား သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ ေစသည့္ အေၾကာင္းအရင္း သံုးခ်က္ရွိသည္။ သံဓာတ္ဆံုး႐ႈံးျခင္း၊ သံဓာတ္ လုိအပ္မႈမ်ားျခင္း ႏွင့္ အာဟာရထဲတြင္ သံဓာတ္ ပါဝင္မႈ နည္းျခင္းတို႔ ျဖစ္သည္။
သံဓာတ္ဆံုး႐ႈံးျခင္း
ထိခိုက္ ဒဏ္ရာေၾကာင့္ ေသြးဆံုး႐ႈံးျခင္း၊ ေသြးယိုစိမ့္မႈ အခ်ိန္ ၾကာျမင့္ျခင္း၊ ဥပမာ အစာအိမ္ အနာ၊ အူသိမ္၊ အူမႀကီးအနာ၊ ဓမၼတာ လာခ်ိန္ ရက္ၾကာျမင့္ျခင္း ႏွင့္ ေသြး အလြန္အမင္း ဆံုး႐ႈံးျခင္း ျဖစ္သည္။
သံဓာတ္ လိုအပ္မႈ မ်ားျခင္း
ဆယ္ေက်ာ္သက္ ဖြံ႕ၿဖိဳးစခ်ိန္၊ ကုိယ္ဝန္ ေဆာင္ခ်ိန္၊ ႏို႔တိုက္စဥ္ ကာလမ်ားတြင္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား အဖို႔ တစ္ရက္လွ်င္ သံဓာတ္ ၃ ဂရမ္ လိုအပ္သည္။
အာဟာရထဲမွာ သံဓာတ္ပါဝင္မႈနည္းျခင္း
အစားအစာထဲမွာ အာဟာရ ပါဝင္မႈ မမွ်တျခင္း၊ အလြန္အကြၽံ အစားေလွ်ာ့ျခင္း တို႔ေၾကာင့္ သံဓာတ္ လံုေလာက္စြာ မရႏုိင္ပါ။ တစ္ခါတစ္ရံ အစာထဲ၌ သံဓာတ္ ပါဝင္မႈ လံုေလာက္ ေသာ္လည္း အစာ လမ္းေၾကာင္းတြင္ အေၾကာင္း တစ္ခုခုေၾကာင့္ သံဓာတ္ မစုပ္ယူႏုိင္လွ်င္ ရရွိမႈ နည္းပါးေစသည္။
ေရာဂါလကၡဏာမ်ား
ေမာပန္း ႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ ႏွလံုးခုန္ ရင္တုန္ျခင္း၊ အသက္ရွဴ မဝျခင္း၊ အသားအရည္ ျဖဴဖတ္ျဖဴေရာ္ ျဖစ္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ တတ္ျခင္း၊ မူးေဝတတ္ျခင္း၊ လက္သည္းမ်ား ခ်ဳိင့္ဝင္ျခင္း၊ အစားအေသာက္ ပ်က္လာျခင္း၊ အစာမ်ဳိရ ခက္ျခင္း၊ ႏႈတ္ခမ္း ေထာင့္စြန္းမ်ား ကြဲျခင္း၊ အာ႐ံုစူးစိုက္မႈ နည္းျခင္း၊ အလြန္အမင္း ပင္ပန္းျခင္း၊ ပခံုး ၾကြက္သားမ်ား ေတာင့္တင္းလာျခင္း၊ ဓမၼတာ မမွန္ျခင္း၊ နည္းျခင္းတို႔ ျဖစ္ေစသည္။
စားေဆးမ်ား
ဖယ္႐ိုဗစ္၊ ဖ်ဴရာမင္ဘီစီ၊ ဖဲရပ္ဆာလဖိတ္ စားေဆးအနက္မွ တစ္မ်ဳိးမ်ဳိးအား တစ္လံုးႏႈန္းျဖင့္ တစ္ေန႔ႏွစ္ႀကိမ္ ေသာက္သံုး ႏုိင္သည္။
ဓာတ္စာ
အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား၊ အနီေရာင္ရွိေသာ အသား၊ အသည္းအျမစ္၊ ဘဲသား၊ ယုန္သား၊ ငွက္၊ သမင္သား တုိ႔ကို စားသံုးႏုိင္သည္။ အသားကိုသာ စားသံုးၿပီး အဆီကို ဖယ္ရွားသင့္သည္။ အသားတြင္ ပါဝင္ေသာ အဆီမွာ ျပည့္ဝဆီ ျဖစ္ေနျခင္း ေၾကာင့္ ေရွာင္ရျခင္း ျဖစ္သည္။ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ သစ္သီး လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္မ်ား စားသံုးသင့္သည္။
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၂)
#Themyawadydaily
No comments:
Post a Comment