Social Icons

Pages

Wednesday, July 8, 2015

အက်ိတ္ေက် ဇာတိပၹိဳလ္သီး


အက်ိတ္ေက် ဇာတိပၹိဳလ္သီး

ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)

အံဆံုးေပါက္ၿပီး သြားနာ၍ ပါးခ်ိတ္ေရာင္ ေနသူ တစ္ဦးသည္ ဆားရည္ငံု ေထြးကာ ပါးတြင္ ဇာတိပၹိဳလ္သီး ေသြးလိမ္း ေသာအခါ သက္သာၿပီး အေရာင္က် သြားသည္ဟု ဆိုသည္။ အံဆံုးသည္ သြားဖံုးထူ သျဖင့္ ေပါက္မထြက္ ႏိုင္ေသာအခါ အနာကိုက္ သကဲ့သို႔ ကိုက္ၿပီး ေမး႐ိုးေအာက္ရွိ အက်ိတ္မ်ားပါ ေရာင္လာ တတ္သည္။ ဇာတိပၹိဳလ္သီး သည္ ျပင္ပမွ လိမ္း႐ံုျဖင့္ အေရာင္က် ေစႏိုင္သည္။

ဇာတိပၹိဳလ္သီး သည္ အျပင္ခြံပါၿပီး မာေက်ာေသာ အသီးမ်ဳိး ျဖစ္သည္။ အတြင္းမွ အဆန္ကို ေသြးလိမ္းလွ်င္ လည္းရသည္။ အေစ့ခြံကို ဖံုးအုပ္ထားေသာ အေျမႇးခြံ သည္လည္း ေဆးဖက္ဝင္သည္။ ၄င္းကို ဇာပြင့္ဟု ေခၚၾကသည္။ အစာေၾကေဆး၊ အခုိးပြင့္ေဆး မ်ားတြင္ ထည့္သြင္းၿပီး ေဆးေဖာ္ေလ့ ရွိၾကသည္။

ဇာတိပၹိဳလ္သီး သည္ အပူလိုင္း ေဆးမ်ဳိးျဖစ္သည္။ ေဆးက်မ္းမ်ား အလိုအရ မူရင္း အရသာမွာ ပူ၊ ခါး၊ ဖန္ အရသာ ရွိသည္။ အဖန္ဓာတ္ ပါသျဖင့္ အခ်ဳပ္ဘက္သို႔ ပါသည္။ ေျခေအး ဝမ္းေရာင္ျဖစ္၍ ဝမ္းေလွ်ာ သူမ်ားကို ဇာတိပၹိဳလ္သီး ေသြးတိုက္လွ်င္ ဝမ္းပ်စ္လာၿပီး ပံုမွန္ ျပန္ျဖစ္ႏိုင္သည္။

ပါးတြင္ ဝက္ၿခံေပါက္ သူမ်ား ဝက္ၿခံ အဆန္ မထြက္ဘဲ ခဲေနလွ်င္ ဇာတိပၹိဳလ္သီး ေသြးလိမ္း ျခင္းျဖင့္ အဖုေပါက္ၿပီး အတြင္းမွ အဆန္ထြက္ သြားႏိုင္သည္။ ဝက္ၿခံမ်ား ၿပံဳခဲေနလွ်င္၊ အဆန္မ်ား တည္ေနလွ်င္ ဇာတိပၹိဳလ္သီးကို ခြဲၿပီး အတြင္းမွ အဆန္ကို ေသြးလိမ္းျခင္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္း ႏိုင္သည္။

ႏွလံုးႏွင့္ ရင္က်ပ္ ၊ အေမာေရာဂါ တြဲ၍ ျဖစ္သူမ်ားသည္ ဇာတိပၹိဳလ္သီး အဆန္ကိုေသြးၿပီး ပ်ားရည္ႏွင့္ ေရာစပ္ တိုက္ျခင္းျဖင့္ အေမာေရာဂါ သက္သာ ေစႏိုင္သည္။ ရင္တုန္ျခင္း ကိုလည္း သက္သာ ေစႏိုင္သည္ဟု ဆိုသည္။

အစာ အနည္းငယ္ စား႐ံုမွ်ျဖင့္ ရင္ေတာင့္ၿပီး အသက္႐ွဴမဝ ျဖစ္ေန သူမ်ားသည္ အစာစားၿပီး ေသာအခါ ဇာတိပၹိဳလ္သီး ေသြးရည္ကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း လ်က္ေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေစႏိုင္သည္။

ေရွးက ေတာလက္သည္ (မီးဖြားေပးသူ) မ်ားသည္ မီးဖြားၿပီး အခ်င္းမက်လွ်င္ မိခင္ကို ဇာတိပၹိဳလ္သီး အလံုးလိုက္ ဝါးစားခိုင္းေလ့ ရွိသည္။ ထိုသို႔ ဝါးစားလွ်င္ ေသြးပုပ္မ်ား က်ဆင္းၿပီး ကပ္က်န္ ေနေသာ အခ်င္းကိုပါ က်ေစသျဖင့္ မိခင္အသက္ကို ကယ္ႏိုင္သည္ဟု ဆိုသည္။

ေဆးဆရာ ေနမေကာင္းလွ်င္ ဇာတိပၹိဳလ္သီး ပိုးထိုးသည္ ဟု ေျပာေလ့ရွိသည္။ ဤအဆိုအရ ဇာတိပၹိဳလ္သီး သည္ ပိုးမထိုးေသာ အသီးမ်ဳိး ျဖစ္သည္။ အပူဓာတ္ေၾကာင့္ ပိုးမထိုး၊ အခြံမာ ပါသျဖင့္ ပိုးမေဖာက္ႏိုင္ေသာ အသီးမ်ဳိး ျဖစ္သည္ဟု ဆိုသည္။

ဇာတိပၹိဳလ္သီး၊ ေလးညႇင္းပြင့္ ႏွင့္ ဒုတၴာ တို႔ကို အမႈန္႔ ျပဳလုပ္ၿပီး သြားကိုက္၊ သြားနာ၊ သြားပိုးစား အေခါင္းေပါက္ ျဖစ္လွ်င္ သိပ္ေပးႏိုင္သည္။ 'သြားအေခါင္း ေပါက္တြင္ သိပ္ေပးျခင္းျဖင့္ အကိုက္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္သည္။ ပူ၍ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေသာ ေဆးနည္း ျဖစ္သည္။

ေခါင္းကိုက္၊ ေခါင္းအံု၊ ဇက္ေၾကာတက္၊ ႐ွဴေဆး ျပဳလုပ္လိုလွ်င္ ဖန္ပုလင္း အလြတ္ တစ္လံုးတြင္ ဇာတိပၹိဳလ္သီး တစ္လံုးကို ထုေျခၿပီး ထည့္ပါ။ ဇာတိပၹိဳလ္အပြင့္ (ဇာပြင့္) ငါးပြင့္ထည့္ပါ။ င႐ုတ္ေကာင္းေစ့ ကိုးေစ့ထည့္ပါ။ နာနတ္ပြင့္ ခုနစ္ပြင့္ ထည့္ပါ။ ဇဝက္သာခဲ ေသးေသး တစ္ခဲထည့္ပါ။ အားလံုး စုထည့္ၿပီးလွ်င္ င႐ုတ္ေကာင္းဆီ (ပက္ပါမင့္) ႏွစ္စက္ သံုးစက္ ထည့္ၿပီး ပုလင္းအဖံုး လံုေအာင္ ပိတ္ထားပါ။ မူးလွ်င္၊ ဇက္ေၾကာ တက္လွ်င္ ဖြင့္ၿပီး ႐ွဴေပးပါက သက္ေသာ ေစေသာ ေဆးဘူး ျဖစ္သည္။

အလံုး ၊ အက်ိတ္ ၊ အဖု ၊ ေသြးစုနာ ၊ အပူခဲနာ မ်ားသည္ မိသားစုတုိင္း တြင္ ျဖစ္ေလ့ရွိသျဖင့္ ဇာတိပၹိဳလ္သီး ကို အိမ္တိုင္း ေဆာင္ထား သင့္ေပသည္။

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...