Social Icons

Pages

Wednesday, October 29, 2014

ေဆာင္းဦးေပါက္ ဓာတ္စာ (၂)


ေဆာင္းဦးေပါက္ ဓာတ္စာ 

( ၂၅-၁၀-၂၀၁၄) ရက္မွ အဆက္


ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)

၅။ ငါးဖယ္ဆုပ္ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း
ငါးဖယ္ဆုပ္ဟု ေခၚေသာ္လည္း ေစ်းမ်ားတြင္ အဆင္သင့္ အသားျခစ္ၿပီး ေရာင္းသည့္ ငါးၾကင္းျခစ္၊ ငါးျမစ္ခ်င္းျခစ္ စသည့္ငါးမ်ား ကိုလည္း စားသံုးႏိုင္ ပါသည္။ အ႐ိုးေၾကာက္ သျဖင့္ ငါးဟင္း မစားခ်င္သူမ်ား အတြက္ ငါးဖယ္ျခစ္သည္ ေၾကာ္၍ စားစား၊ ခ်က္၍စားစား အဆင္ ေျပေသာ ဟင္းျဖစ္သည္။ ေဆာင္းရာသီတြင္ ႐ိုး႐ိုး မခ်က္ဘဲ မန္က်ည္း မွည့္ရည္ျဖင့္ ဆီလည္ ေရလည္ ခ်က္စားလွ်င္ ပို၍ သင့္ေတာ္ ပါသည္။ င႐ုတ္သီး အပြေတာင့္ ကိုလည္း ေထာင္းၿပီး အစပ္ အရသာ ပါေအာင္ ထည့္ႏုိင္သည္။ ပန္းင႐ုတ္ေခၚ င႐ုတ္ပြ အစိမ္းေတာင့္မ်ား ေရာခ်က္ လွ်င္လည္း ဟင္းပြဲလွပၿပီး စားေကာင္းေသာ ေဆာင္းတြင္း ဓာတ္စာ ဟင္းလ်ာ တစ္ပြဲရရွိ ႏိုင္သည္။

၆။ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီးေထာင္း
အထက္အညာ တြင္ ဆီးျဖဴသီး ေထာင္းစား သကဲ့သို႔ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီး ကိုလည္း ေထာင္းစားေလ့ ရွိသည္။ ေႏြတြင္ ဆီးျဖဴသီးသည္ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလ်ာျခင္းကို ကာကြယ္သည့္ ဓာတ္စာ ျဖစ္သကဲ့သို႔ ေဆာင္းတြင္ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီး သည္ အသားပပ္ ျခင္းကို ကာကြယ္ေသာ ဓာတ္စာ ျဖစ္သည္။ အေရျပားတြင္ အခိုးပိတ္ၿပီး အက္ကြဲျခင္းကို ကာကြယ္သည့္ ေတေဇာ ဝါေယာစာ ျဖစ္သည္။ အေနာက္တုိင္း ဓာတ္စာ အလိုအရ ဆိုလွ်င္ အသားပပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ ႏုိင္ေသာ ဗီတာမင္စီ ပါေသာ အသီးျဖစ္သည္။

ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီးကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးၿပီး င႐ုတ္ဆံုတြင္ ေထာင္းေသာအခါ ၾကက္သြန္ အျဖဴ၊ အနီ၊ ခ်င္း တို႔ကိုလည္း ႀကိဳတင္ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း ထားၿပီး ေရာေထာင္းလွ်င္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္။ အခ်ဳိ႕အစပ္ ႀကိဳက္သူမ်ားမွာ မိုးေမွ်ာ္ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ေရႊအပ္ င႐ုတ္သီးစိမ္း တို႔ကို အနည္းငယ္ ထည့္ေထာင္း စားၾကေလ့ ရွိသည္။ ေဆာင္းဥတု တြင္ ကိုယ္တြင္းအပူ ငုပ္ၿပီး အျပင္ အေအးပတ္ ဖြဲ႕ကာ အေရျပား ေခြၽးေပါက္မ်ား ပိတ္ေလ့ ရွိသျဖင့္ အခ်ဥ္၊ အစပ္ အရသာ ရွိေသာ ဓာတ္စာမ်ား ေန႔စဥ္ စားေပးသင့္ သည္ဟု ေရွးဆရာႀကီး မ်ားက ဆိုသည္။

၇။ ငါးႏွင့္ေစာင္းလ်ားသီးခ်က္
ေစာင္းလ်ားသီးသည္ ခ်ဥ္ေသာ အရသာရွိေသာ အသီးျဖစ္သည္။ မွည့္လွ်င္ အခ်ဳိ အရသာ အနည္းငယ္ ဝင္လာသည္။ အသီးကို တန္းလန္း ျဖတ္လွီးလွ်င္ ၾကယ္ပံုသဏၭာန္ ရွိသည္။ ငါးခူ၊ ငါးက်ည္း စေသာ ငါးမ်ဳိးမ်ားသည္ တက္စာမ်ား ျဖစ္ေသာ္လည္း ေစာင္းလ်ားသီး အခ်ဥ္ႏွင့္ ေရာခ်က္ လိုက္လွ်င္ အတက္ သက္သာသည္။ အေၾကးပါေသာ ငါးသေလာက္ သည္လည္း တက္စာ ျဖစ္သည္။ ေစာင္းလ်ား သီးႏွင့္ ေပါင္းစားလွ်င္ အတက္ သက္သာသည္။ ငါးၾကင္းျဖဴ ႏွင့္ ေစာင္း  လ်ားသီး ခ်က္စားလွ်င္ ေဆာင္းဥတု အတြက ္ဓာတ္စာ ျဖစ္သည္။ ေစာင္းလ်ားသီး ရင့္ရင့္ ႏွင့္ ငါးေျပမ ခ်က္စားလွ်င္ ေက်ာက္ကပ္တြင္ တည္ေသာ ေက်ာက္က် ေစသည္ဟု လက္ေတြ႕ က်ဖူးသူက ေျပာျပသည္။

၈။ ၾကာဆံဟင္းခါးခ်က္
တစ္ခါတစ္ရံ ထမင္းဟင္း စားခ်င္စိတ္ မရွိလွ်င္ ၾကာဆံဟင္းခါး ခ်က္စားလွ်င္ ေခြၽးထြက္ၿပီး ခံတြင္းေတြ႕ကာ လူကိုေပါ့ပါး ေစသည္။ ေဆာင္းဥတုႏွင့္ သင့္ေသာ ဓာတ္စာ ျဖစ္သည္။ ၾကာဆံဟင္းခါး ခ်က္ရာတြင္ ထည့္ေသာ အမယ္ႀကီးအို နားရြက္ဟု ေခၚၾကေသာ မိႈေျခာက္၊ ပန္းေျခာက္ အပြင့္မ်ားသည္ ႏွလံုး ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္သည္ဟု ဆိုသည္။

၉။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးပန္ေထြေဖ်ာ္
အင္းသီးႏွင့္ ကိုင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဟူ၍ ႏွစ္မ်ဳိးရွိသည္။ အခ်ဥ္ႀကိဳက္ လွ်င္ ကိုင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေတာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး မ်ားကိုသံုးၿပီး ပန္ေထြေဖ်ာ္ ျပဳလုပ္ ႏုိင္သည္။ ၾကက္သြန္ အျဖဴ၊ အနီေထာင္းၿပီး ဆီအနည္းငယ္ ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ကို နယ္၍ ပန္ေထြေဖ်ာ္ ျပဳလုပ္သည္။ အစပ္ႀကိဳက္လွ်င္ င႐ုတ္သီး စိမ္းေတာင့္ အနည္းငယ္ကို ကတ္ေၾကး ျဖင့္ ကိုက္ၿပီး ထည့္ပါ။ ခ်မ္းေသ ာရာသီႏွင့္ အလြန္လိုက္ေသာ အပြင့္စာ ျဖစ္ပါသည္။

#Yadanarpondaily
#ရတနာပံုေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...