Social Icons

Pages

Sunday, September 14, 2014

သြားႏွင့္ခံတြင္း က်န္းမာေရး


သြားႏွင့္ခံတြင္း က်န္းမာေရး

လူတို႔သည္ ေန႔စဥ္ အစာ အာဟာရ မ်ားကို စားသံုး ေနၾကရသျဖင့္ သြားႏွင့္ ခံတြင္း သန္႔ရွင္း က်န္းမာ ေနေစရန္ အထူး လိုအပ္သည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ ဆိုေသာ္ သြားႏွင့္ ခံတြင္း က်န္းမာ ေနပါမွ အစားအစာကို ေၾကညက္စြာ ဝါးစား ႏိုင္မည္ ျဖစ္သည္။ အစားအစာကို ေၾကညက္စြာ ဝါးစားပါမွ လည္း ခြန္အား တိုးတက္ လာမည္ ျဖစ္သည္။

အခ်ဳိ႕ေသာ သူမ်ားသည္ သြားႏွင့္ ခံတြင္း က်န္းမာေရးကို ဂ႐ုျပဳမႈ အားနည္း ျခင္းေၾကာင့္ အခ်ိန္ မတိုင္မီ သြားမ်ား က်ဳိးပဲ့ျခင္း၊ သြားကိုက္ သြားပိုး စားျခင္းႏွင့္ သြားမ်ား ႏုတ္ရျခင္း စသည့္ ေရာဂါဆိုး က်ဳိးမ်ားကို ခံစား ၾကရသည္။ သြားႏွင့္ ခံတြင္း က်န္းမာေရး အလုပ္သည္ တစ္ခဏတာ လုပ္ရမည့္ အလုပ္ မဟုတ္ဘဲ သိတတ္သည့္ အရြယ္မွ စ၍ ေသလြန္သည္ အထိ ေန႔စဥ္ လုပ္ရမည့္ အလုပ္ ျဖစ္သည္။

ေန႔စဥ္ နံနက္ အိပ္ရာထ တစ္ႀကိမ္၊ အိပ္ရာဝင္ တစ္ႀကိမ္ သြားမွန္မွန္ တိုက္ေပးျခင္း၊ အစာစား ၿပီးတုိင္း ပလုတ္က်င္းသည့္ အေလ့အထ ျပဳလုပ္ျခင္း တို႔သည္ သြားႏွင့္ ခံတြင္း က်န္းမာေရး ျပဳလုပ္ျခင္း ျဖစ္သည္။ သြားတိုက္ ရာတြင္လည္း စနစ္ မွန္ကန္စြာ တိုက္ပါမွ သြားမ်ား အၾကားရွိ စားၾကြင္း စားက်န္မ်ားကို သန္႔ရွင္း စင္ၾကယ္ ေစမည္ ျဖစ္သည္။

သြားမ်ားအၾကား စားၾကြင္း စားက်န္ အညစ္အေၾကးမ်ား က်န္ရစ္ပါက ဗက္တီးရီးယား မ်ားႏွင့္ ေပါင္းသြားၿပီး အက္စစ္ ဓာတ္ကို ျဖစ္ေစ ႏိုင္သည္။ ၄င္း အက္စစ္ဓာတ္ သည္ သြားမ်ား၏ အေပၚယံ ေၾကြသားလႊာကို ထိခိုက ္ပ်က္စီး ေစသည္။ သြားမ်ားကို နာက်င္ေစျခင္း၊ သြားကိုက္ သြားနာျခင္း မ်ား ျဖစ္တတ္သည္။

ဤသည္ကို သြားပိုးစား သြားကိုက္ျခင္း ဟု ေခၚၾကသည္။ အမွန္မွာ သြားမ်ား အတြင္း ပိုးမ်ား ဝင္ေရာက္ တုိက္ခိုက္ျခင္း မ်ဳိးမဟုတ္ဘဲ ေၾကြသားလႊာ ပ်က္စီးသြားေသာ သြားမ်ား အတြင္း စားၾကြင္း စားက်န္မ်ား ဝင္ေရာက္ၿပီး သြားမ်ားကို ေဆြးျမည့္ နာက်င္ ေစျခင္း ျဖစ္သည္။ တစ္ဖန္ သြားတိုက္သည့္ အခါတြင္ ဖလို႐ိုဒ္ ပါေသာ သြားတုိက္ေဆး မ်ားကို အသံုးျပဳ သင့္သည္။ အခ်ဳိ႕ေသာ ေက်းလက္ေဒသ မ်ားတြင္ သြားကို သဲမ်ားျဖင့္ လည္းေကာင္း၊ မီးေသြးခဲျဖင့္ လည္းေကာင္း တုိက္ၾကေလ့ ရွိသည္။ ထိုကဲ့သို႔ ျပဳလုပ္ျခင္းမွာ ေၾကြသားလႊာ မ်ားကို ထိခိုက္ ပ်က္စီး ေစႏိုင္သည္။

သြားတုိက္ ရာတြင္ သြားပြတ္တံကို သံုးလ တစ္ႀကိမ္ လဲေပးျခင္း၊ ေျခာက္လ တစ္ႀကိမ္ သြားႏွင့္ ခံတြင္း က်န္းမာေရးကို သက္ဆုိင္ရာ ဆရာဝန္ႏွင့္ ျပသ စစ္ေဆးမႈ ခံယူျခင္း တို႔သည္ သြားႏွင့္ ခံတြင္း က်န္းမာေရး တန္ဖိုးထားၾက သူမ်ားအတြက္ အေလ့အက်င့္ ေကာင္းတစ္ခု ျဖစ္သည္။ ႏြားႏို႔ ေသာက္သံုးျခင္း၊ အ႐ိုးပါေသာ ငါးမ်ား စားသံုးေပးျခင္း တုိ႔ျဖင့္ ကယ္လ္စီယမ္ ဓာတ္ၾကြယ္ဝၿပီး သြားမ်ားကို ခိုင္မာ ေစႏုိင္သည္။

သို႔ျဖစ္ရာ လူတိုင္း လူတိုင္း အေနျဖင့္ သက္ရွည္ က်န္းမာစြာ ေနထိုင္ စားေသာက္ ႏုိင္ေရးအတြက္ ကိုယ္ခႏၶာ ခြန္အားဗလ တိုးတက္ေစရန္ ေကာင္းမြန္ေသာ အစာ အာဟာရ မ်ားကို ေန႔စဥ္ စားသံုးႏုိင္ရန္ ၾကာၾကာဝါး ရမည့္ သြား က်န္းမာ ႀကံ့ခိုင္ေရးႏွင့္ ခံတြင္း သန္႔ရွင္းေရး ေန႔စဥ္မွန္မွန္ စနစ္တက် ျပဳလုပ္ေပး သင့္ပါေၾကာင္း အႀကံျပဳ ေရးသား လိုက္ရေပသည္။

( အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္ )

#Yadanarpondaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...