Social Icons

Pages

Wednesday, September 25, 2013

ျမန္မာႏုိင္ငံ အပါအ၀င္ ကမၻာေပၚ၌ ကူးစက္တတ္ျခင္း မရွိသည့္ ေရာဂါမ်ားေၾကာင့္ ေသဆံုးမႈ ပုိမ်ားလာ


ရန္ကုန္ ၊ ၂၅-၉-၂၀၁၃

ကူးစက္တတ္ျခင္း မရွိသည့္ ေရာဂါ မ်ားေၾကာင့္ ျမန္မာႏိုင္ငံ အပါအဝင္ ကမၻာေပၚတြင္ ေသဆံုးမႈ ပိုမိုမ်ားျပား လာေၾကာင္း သိရသည္။

တစ္ကမၻာလံုး ႏွင့္ ႏိႈင္းယွဥ္လွ်င္ ႏွစ္စဥ္ ေသဆံုးေနတဲ့ လူဦးေရ ၆၃ သန္းအနက္ လူဦးေရ ၃၆ သန္းခန္႔က ယင္း နာတာရွည္ ေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုး ေနရေၾကာင္း သိရသည္။

အဆုိပါ ေသဆံုးသူ ၃၆ သန္းအနက္ ၉ ဒသမ ၁ သန္းသည္ အရြယ္ မတိုင္မီ ကြယ္လြန္ ၾကသူမ်ားႏွင့္ အသက္ ၆ဝ မတုိင္မီ ေသဆံုးသူ ေပါင္း ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္း မွ်ရွိၿပီး ယင္း ေသဆံုးသူမ်ား ထဲ၌ ၉ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းမွာ ဝင္ေငြ နိမ့္က်ေသာ ၊ ဝင္ေငြ အလယ္အလတ္ ရွိေသာ ႏိုင္ငံမ်ား မွ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

အဆုိပါ ကူးစက္တတ္ျခင္း မရွိသည့္ ( Non Communicable Diseases NCDs ) ေရာဂါမ်ား သည္ ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ ပိုမို အျဖစ္မ်ားကာ ျဖစ္ပြားႏႈန္း ႏွင့္ ေသဆံုးႏႈန္းမွာ ကူးစက္ ေရာဂါမ်ား ကဲ့သို႔ ကာကြယ္ တားဆီး၍ မရေၾကာင္း ၄င္းက ရွင္းျပသည္။ ယင္း NCDs တြင္ အဓိက ေရာဂါ ေလးမ်ဳိး ႏွင့္ အျခားေရာဂါ ခုနစ္မ်ဳိးတုိ႔ ပါဝင္သည္။ အဓိကေရာဂါ ေလးမ်ဳိးမွာ ကင္ဆာေရာဂါ ၊ နာတာရွည္ အဆုတ္ ႏွင့္ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္း ေရာဂါ ၊ ႏွလံုး ေသြးတိုးေရာဂါ ႏွင့္ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါတို႔ ျဖစ္ၿပီး အျခားေရာဂါ ခုနစ္မ်ဳိးမွာ ထိခိုက္ဒဏ္ရာ ရရွိျခင္း ၊ နားေလးျခင္း ၊ ေႁမြကိုက္ျခင္း ၊ စိတ္ေရာဂါ ၊ မ်က္မျမင္ ေရာဂါ ၊ သက္ႀကီးရြယ္အို ေရာဂါႏွင့္ ေဆးလိပ္ ေသာက္ျခင္းႏွင့္ မူးယစ္ ေဆးဝါး သံုးစြဲျခင္း တုိ႔ျဖစ္သည္။

NCDs ေရာဂါျဖစ္ပြား ရသည့္ အဓိက အႏၲရာယ္ အမူအက်င့္ မ်ားမွာ
(၁) ေဆးလိပ္ေသာက္ ၊ ေဆးရြက္ႀကီးငံု ၊ ကြမ္းစားျခင္း၊
(၂) က်န္းမာေရးႏွင့္ မညီၫြတ္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား စားျခင္း၊
(၃) ကိုယ္ကာယ ေလ့က်င့္ခန္း လႈပ္ရွားမႈ နည္းျခင္း၊
(၄) အရက္အလြန္ အကြၽံ ေသာက္ျခင္းတု႔ိျဖစ္သည္။


NCDs ေရာဂါမ်ား မျဖစ္ပြားေစရန္ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္မ်ား စားသံုး ရာတြင္ သရက္သီးမွည့္ ၊ သေဘၤာသီးမွည့္ စသည့္ အဝါေရာင္ သစ္သီးမ်ား ၊ ဒန္႔ဒလြန္ရြက္ ၊ ကန္စြန္းရြက္ စသည့္ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းရြက္မ်ား ၊ ေရႊဝါ ကန္စြန္းဥ ၊ မုန္လာဥနီ စေသာ အဝါေရာင္ သစ္ဥသစ္ဖု မ်ားကို ေရြးခ်ယ္စား သံုးသင့္ၿပီး အဆီမ်ဳိးစံုကို ဆင္ျခင္ စားေသာက္သင့္ ေၾကာင္း သိရွိရသည္။

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...