Social Icons

Pages

Sunday, September 22, 2013

တ႐ုတ္လက္ဖက္အ၀င္ မ်ားေသာေၾကာင့္ လက္ဖက္စုိက္ ေတာင္သူမ်ား အခက္ႀကံဳ


ရန္ကုန္ ၊ ၂၂-၉-၂၀၁၃

ျမန္မာႏိုင္ငံ ပေလာင္ တိုင္းရင္းသား မ်ား၏ အဓိက စီးပြားေရး ျဖစ္ေသာ လက္ဖက္ စုိက္ပ်ိဳးျခင္း ၊ ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်ျခင္း မ်ားသည္ အိမ္နီးခ်င္း တ႐ုတ္ ႏိုင္ငံမွ လက္ဖက္မ်ား အဝင္မ်ားလာ ေသာေၾကာင့္  ျပည္တြင္း လက္ဖက္ စိုက္ပ်ဳိးေသာ ေတာင္သူမ်ားမွာ ေစ်းကြက္ ထိခိုက္လာၿပီး အခက္အခဲမ်ား ႏွင့္ ႀကံဳေတြ႕ေနရေၾကာင္း ပေလာင္ တိုင္းရင္းသား မ်ားထံက သိရသည္။

တ႐ုတ္ လက္ဖက္ေျခာက္ မ်ားမွာ မည္သို႔ ထုတ္လုပ္ ထားသည္ကို မသိရ ေသာ္လည္း အသံုးခံျခင္း ႏွင့္ လက္ဖက္ရည္ ဆိုင္မ်ားတြင္ အသံုးမ်ား လာျခင္း မ်ားေၾကာင့္ ျပည္တြင္း စိုက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ သူမ်ားအား ထိခိုက္ လာေနၿပီ ျဖစ္ေၾကာင္း လက္ဖက္စိုက္ ေတာင္သူမ်ား က ေျပာၾကား ခဲ့သည္။ ယခင္ႏွင့္ ႏႈိင္းယွဥ္ ပါက ေလးပံုသံုးပံု ခန္႔ က်ဆင္းလာၿပီး လက္ဖက္စိုက္ ေတာင္သူမ်ားမွာ စီးပြားေရး က်ဆင္းမႈမ်ား ရွိေနေၾကာင္း စံုစမ္း သိရိွရသည္။

ပေလာင္ေဒသသည္ လက္ဖက္ကုိ အဓိက စိုက္ပ်ဳိးေသာ ေဒသျဖစ္ၿပီး သားစဥ္ ေျမးဆက္ လက္ဖက္ စုိက္ပ်ိဳးျခင္းျဖင့္ အသက္ေမြးျမဴ ၾကေၾကာင္း ၊ ျပည္တြင္း ေစ်းကြက္ ကေမာက္ကမ ျဖစ္ျခင္းသည္ လက္ဖက္စိုက္ ေတာင္သူမ်ား၏ လူမႈဘ၀ မ်ားကုိပါ ႐ုိက္ခတ္ ေနေၾကာင္း သိရသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွ ထုတ္လုပ္ေသာ လက္ဖက္ေျခာက္ မွာ အစစ္အမွန္ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ လက္ဖက္ရည္ ဆိုင္မ်ားတြင္ ႏွစ္ရည္မွ သံုးရည္သာ အသံုး ခံေၾကာင္း သိရသည္။


အဆုိပါ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ မွ တင္သြင္း လာေသာ လက္ဖက္ေျခာက္ မ်ားမွာ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ မ်ားအႀကိဳက္ ျဖစ္ေနၿပီး အဖန္ဓာတ္ မ်ားေသာေၾကာင့္ ငါးရည္ အထိပင္ အသံုးခံ ေနေသာေၾကာင့္ ျပည္တြင္း လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ မ်ားသို႔ ျဖန္႔ခ်ိ ေနေသာ လက္ဖက္ေျခာက္ ေစ်းကြက္ကို ပိုမို ထိခိုက္ ေနရၿပီး ေစ်းကြက္ ပ်က္သည္အထိ ျဖစ္ေနေၾကာင္း သိရွိရသည္။ (၄၄၉)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...