ရန္ကုန္ ၊ ၈-၁၂-၂၀၁၅
ျပည္တြင္းရွိ ဝက္ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္ေသာ ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းရွင္မ်ား အေနျဖင့္ ေမြးျမဴထားသည့္ ဝက္မ်ား၏ မ်ဳိးစိတ္ အရည္အေသြးကို လာမည့္ ႏွစ္ႏွစ္အတြင္း ျမႇင့္တင္ႏုိင္ျခင္း မရွိပါက ဝက္သား အရည္အေသြး တျဖည္းျဖည္း က်ဆင္းလာၿပီး ျပည္ပမွ ေအးခဲအသား မ်ားကို ဝယ္ယူတင္သြင္း ရသည့္ အေျခအေနျဖင့္ ရင္ဆုိင္ လာရမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္းအဖြဲ႕ခ်ဳပ္မွ ဒုတိယ ဥကၠ႒ ဦးဝင္းစိန္ ၏ ေျပာၾကားခ်က္ အရ သိရသည္။
လက္ရွိ အေျခအေနအရ ျပည္တြင္းရွိ ဝက္ေမြးျမဴေရး လုပ္ကိုင္သူ မ်ားတြင္ တစ္ပိုင္တစ္ႏုိင္ ေမြးျမဴသူမ်ား ပိုမိုမ်ားျပားလ်က္ ရွိသည့္အျပင္ ေခတ္မီ ဝက္ေမြးျမဴေရး နည္းပညာမ်ားကို အသံုးျပဳျခင္း မရွိဘဲ မိ႐ိုးဖလာ ေမြးျမဴေရး နည္းပညာ မ်ားကိုသာ အသံုးျပဳလ်က္ ရွိျခင္းေၾကာင့္ ျပည္တြင္းမွ ထုတ္လုပ္သည့္ ဝက္သား အရည္အေသြးမ်ား တျဖည္းျဖည္း က်ဆင္း လာရျခင္း ျဖစ္သည္။
''အမွန္က ျပည္တြင္းမွာ စီးပြားျဖစ္ ဝက္ေမြးျမဴေရး သမားနည္း ေနတယ္။ တစ္ပိုင္တစ္ႏုိင္ ေမြးျမဴတဲ့ သူမ်ားေတာ့ အစာ ေကြၽးရင္လည္း စနစ္တက် မေကြၽးဘူး။ ထမင္းက်န္၊ ဟင္းက်န္ ေလာက္ကိုပဲ ေကြၽးၿပီး ေမြးျမဴၾကတာ။ ေမြးၿပီး သက္တမ္း ေစ့ရင္ ေရာင္းၾကတယ္။ အသားကို ေစ်းကြက္ထဲ တင္သြင္းတယ္။ ဒီေတာ့ အသား အရည္အေသြးက က်တာေပါ့။ ျပည္တြင္း စားသံုးမႈ ေစ်းကြက္မွာ အသား အရည္အေသြး က်ရင္ ျပႆနာ မရွိေပမယ့္ ဟိုတယ္ေတြ၊ စားေသာက္ဆုိင္ ေတြက ဝယ္မွာ မဟုတ္ဘူး။ ျပည္ပကေန မွာယူမွာပါ'' ဟု ၄င္းက ဆက္လက္ ေျပာသည္။
ဝက္ေမြးျမဴေရး လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္သူမ်ား အေနျဖင့္ ႏွစ္ႏွစ္အတြင္း ေမြးျမဴထားသည့္ ဝက္မ်ဳိးမ်ား၏ မ်ဳိးစိတ္ကို ျမႇင့္တင္ရန္ ျပည္ပမွမ်ဳိးစိတ္ ျမင့္မားသည့္ ဝက္မ်ဳိးမ်ား ဝယ္ယူကာ မ်ဳိးစပ္ေမြးျမဴ သင့္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက သံုးသပ္ ေျပာသည္။
လက္ရွိတြင္ ဝက္သားေစ်းမွာ တည္ၿငိမ္ေနၿပီး ဝယ္ယူစားသံုးမႈ ပမာဏ ျမင့္တက္ လာသျဖင့္ ျပည္တြင္းရွိ ဝက္ေမြးျမဴသူမ်ား တြက္ေျခကိုက္ၿပီး အက်ဳိးအျမတ္ ျဖစ္ထြန္းလ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
ထက္ေန
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၆)
No comments:
Post a Comment