Monday, October 8, 2018
သက္သတ္လြတ္ စားသံုးသူမ်ားအတြက္ အာဟာရျပည့္ဝေသာ က်ဳိင္းတံုေဒသ အစားအစာ ရွမ္းဟင္းထုပ္
ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႔သည္ ရွမ္းျပည္နယ္ က်ဳိင္းတံုေဒသ၏ ရွမ္း႐ိုးရာ အစားအစာ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ေသာ ဟင္းထုပ္ကို ပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ျပဳလုပ္စားသံုးေလ့ ရွိၾကသည္။ တခ်ဳိ႕က ဟင္းထုပ္ကို ၾကက္သြန္ ၿမိတ္တစ္မ်ဳိးသာ ထည့္သြင္းအသံုးျပဳၿပီး စားသံုးၾကသကဲ့သို႔ တခ်ဳိ႕က မုန္လာထုပ္၊ ငွက္ေပ်ာဖူး၊ ၾကက္သြန္ဖူး၊ ၾကက္သြန္နီ တို႔ကို ထည့္သြင္း၍ ျပဳလုပ္စားသံုးၾကသည္။ အဆိုပါဟင္းထုပ္ကို သက္သတ္လြတ္ ျပဳလုပ္စားသံုးႏိုင္သကဲ့သို႔ မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသားတစ္မ်ဳိး ထည့္၍လည္း ျပဳလုပ္စားသံုးႏိုင္သည္။
-
ရွမ္းဟင္းထုပ္သည္ အသီးအရြက္မ်ားကိုသာ အဓိကထားၿပီး ေကာ္မႈန္႔၊ဆန္မႈန္႔တို႔ ထည့္သြင္း အသံုးျပဳထားသျဖင့္ ေဘးဥပဒ္ကင္းကာ အာဟာရျပည့္ဝေသာ အစားအစာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ သည့္အတြက္ လူႀကီးလူငယ္မေရြး စားသံုးႏုိင္သည္။
-
ရွမ္းဟင္းထုပ္ျပဳလုပ္မည္ ဆိုပါက ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၁ဝ က်ပ္ သား၊ ဆန္မႈန္႔ ၁ဝ က်ပ္သား၊ ေကာ္မႈန္႔ သို႔မဟုတ္ ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔ စားပြဲတင္ဇြန္းသံုးဇြန္း၊ဆီ၊ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ ဆား၊နႏြင္းမႈန္႔၊ေရႏွင့္ ငွက္ေပ်ာဖက္တုိ႔ လိုအပ္သည္။ငါး ဟင္းထုပ္ျပဳလုပ္မည္ ဆိုပါက ငါးအသားျပား အ႐ိုးထြင္ၿပီးသားကို လိုသေလာက္ျပင္ဆင္ ထားရမည္ျဖစ္ၿပီး တြဲဖက္စားသံုးရန္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ဂ်ဴးျမစ္၊ င႐ုတ္သီးေၾကာ္တုိ႔ကိုလည္း ျပင္ဆင္ထားရန္ လိုအပ္သည္။
-
ရွမ္းဟင္းထုပ္ျပဳလုပ္ရန္ ဦးစြာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကို ေရေဆးသန္႔စင္ၿပီး လက္တစ္ဆစ္ခန္႔ ျဖတ္ထားပါ။ ယင္းေနာက္ ျပင္ဆင္ထားေသာ အထက္ပါ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကို ဇလံုတစ္ခု၌ထည့္၍ ေရကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ထည့္ၿပီးနယ္ေပးပါ။ ငွက္ေပ်ာဖက္ကို မီးကင္၍ သန္႔ရွင္းကာ ကေတာ့ပံုစံျပဳလုပ္ၿပီး နယ္ထားေသာမုန္႔ႏွစ္ကို ထည့္ေပးရမည္။ ၿပီးလွ်င္ ငါးထည့္ၿပီး အဖံုးလံုေအာင္ပိတ္ကာ ေပါင္းခံအိုး၌ ထည့္၍ မီး ျပင္းျပင္းျဖင့္ နာရီဝက္ခန္႔ေပါင္းၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ဂ်ဴးျမစ္၊င႐ုတ္သီးေၾကာ္တုိ႔ျဖင့္ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ေၾကာင္း ရွမ္းဟင္းထုပ္ျပဳလုပ္ နည္းကိုေဝမွ်သည့္ မေအးေနာ္ ကေျပာသည္။
-
ရွမ္းဟင္းထုပ္သည္ က်ဳိင္းတံုေဒသ႐ိုးရာဟင္းထုပ္ပံုစံျဖစ္၍ ျပဳလုပ္ရလြယ္ကူၿပီး အခ်ိန္ကုန္ သက္သာေစသည့္အတြက္ သက္သတ္လြတ္ စားသံုးသူမ်ား အေနျဖင့္ အိမ္တြင္ အလြယ္တကူျပဳလုပ္ စားသံုးႏိုင္ရန္ တင္ျပလိုက္ရပါသည္။ ။
-
#ျမ၀တီေန႔စဥ္သတင္းစာ
Labels:
အစားအေသာက္ဆုိင္ရာ
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment