Social Icons

Pages

Thursday, April 6, 2017

ျမန္မာ့ပံုးရည္ႀကီး ကုိ ျပည္တြင္းဟင္းလ်ာအဆင့္မွ ကမၻာ့ဟင္းလ်ာအျဖစ္ ထုတ္လုပ္တင္ပုိ႔ႏုိင္ရန္ စီစဥ္ေဆာင္ရြက္သြားမည္



မႏၲေလး ၊ ၆-၄-၂၀၁၇

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ပုဂံေဒသက အမ်ားဆုံးထြက္ရွိ ေနေသာ ျမန္မာ့ပုံးရည္ႀကီးကို ယခုအခါ ျမန္မာ့ဟင္းလ်ာ အဆင့္မွ ကမၻာ့ဟင္းလ်ာ အျဖစ္ ထုတ္လုပ္တင္ပို႔ ႏိုင္ရန္ စီစဥ္ေဆာင္ရြက္ သြားမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း စက္မႈႀကီးၾကပ္ေရး ႏွင့္ စစ္ေဆးေရး ဦးစီးဌာနမွ ၫႊန္ၾကားေရးမွဴးခ်ဳပ္ ေဒၚေအးေအးဝင္း ထံမွ သိရသည္။

အဆိုပါ ပုံးရည္ႀကီးကို ျပည္ပပို႔ကုန္အျဖစ္ ေဆာင္ရြက္မည္ ဆိုပါက ပထမဦးစြာ ျပည္တြင္း စားေသာက္မႈ လံုေလာက္စြာ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ရန္ အဓိကကုန္ၾကမ္း ျဖစ္သည့္ ပဲပိစပ္ကို တိုးျမႇင့္စိုက္ပ်ဳိး ရမည့္အျပင္ ျမန္မာ့႐ုိးရာ ထုတ္လုပ္မႈ နည္းစနစ္အစား ေခတ္မီစက္ကိရိယာ မ်ားအသံုးျပဳ၍ တိုးခ်ဲ႕ထုတ္လုပ္ရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း သိရသည္။

''ဒီလိုအဆင့္ျမႇင့္ ထုတ္လုပ္ဖို႔ကို လုပ္ငန္းရွင္ေတြ ဘက္က စိတ္ဝင္စားမယ္ ဆိုရင္ ကြၽန္မတို႔က ဘဏ္ေတြနဲ႔ ခ်ိတ္ဆက္ၿပီး ေခ်းေငြေတြရယူ ေပးသြားမယ္။ စိုက္ပ်ဳိးေရး ထုတ္ကုန္အတြက္ စိုက္ပ်ဳိးေရးက႑နဲ႔ ခ်ိတ္ဆက္ေဆာင္ရြက္ ေပးသြားမွာျဖစ္ပါတယ္'' ဟု ၄င္းက ဆက္လက္ ေျပာျပသည္။

လက္ရွိတြင္ ပုံးရည္ႀကီးကို မႏၲေလးတိုင္း ေဒသႀကီး အတြင္းရွိ ပုဂံ၊ ေညာင္ဦးေဒသ မွ အဓိက ထုတ္လုပ္သည့္ အျပင္ ငါ့သေရာက္၊ ျမင္းၿခံႏွင့္ ေခ်ာက္ၿမိဳ႕နယ္ တို႔မွထြက္ရွိ ေသာ္လည္း လူသိနည္းပါး ေၾကာင္း သိရသည္။

''ပုံးရည္ႀကီး ကေတာ့ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ လူတိုင္း ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ အစားအစာတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ ဟိုတယ္ေတြနဲ႔ စားေသာက္ဆိုင္ႀကီး ေတြမွာေတာင္ အစားအေသာက္ မွာယူတဲ့ စာရင္းမွာ ထည့္သြင္း လာၾကတဲ့အျပင္ ပုံးရည္ႀကီးနဲ႔ တြဲဖက္ၿပီး ဝက္သားပုံးရည္ႀကီး၊ ပုံးရည္ႀကီး ေခါက္ဆြဲနဲ႔ ပံုးရည္ႀကီး ထမင္းသုပ္ေတြအထိ တီထြင္ၿပီးစားေသာက္ လာေနၾကပါၿပီ။ ကိုရီးယားႏိုင္ငံမွာ ကင္ခ်ီ နာမည္ႀကီးသလို ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ပုံးရည္ႀကီးက နာမည္ႀကီး အစားအစာ တစ္ခုျဖစ္လာ ေနပါၿပီ''ဟု ၄င္းက ေျပာျပသည္။

ပုံးရည္ႀကီးတြင္ အဓိကလိုအပ္ေသာ ကုန္ၾကမ္းျဖစ္သည့္ ပဲပိစပ္ကို ေနျပည္ေတာ္ ၊ ပ်ဥ္းမနားႏွင့္ သာဝတၴိတို႔မွ အဓိကထြက္ရွိၿပီး ပခုကၠဴ၊ ေညာင္ဦးႏွင့္ ျမင္းၿခံၿမိဳ႕တို႔မွ အနည္းငယ္သာ ထြက္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

''လက္ရွိမွာ ပဲပိစပ္ကို ေနျပည္ေတာ္အထိ သြားေရာက္ဝယ္ယူ ရတဲ့အတြက္ ေစ်းကြက္ အေျခအေနနဲ႔ သယ္ယူစရိတ္ ေတြက အခက္အခဲ ရွိပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ေညာင္ဦးနယ္ထဲ မွာပဲ လံုလံုေလာက္ေလာက္ ထြက္ရွိမယ္ဆိုရင္ အဆင္ေျပ ႏိုင္ပါတယ္။ မိ႐ိုးဖလာ ထုတ္လုပ္နည္းကေန ေခတ္မီစက္ကိရိယာ အကူအညီနဲ႔ တိုးခ်ဲ႕ထုတ္လုပ္ ခ်င္ေပမယ့္ ေငြေၾကး အခက္အခဲေတြ ရွိေနပါတယ္'' ဟု ေငြနဂါး ပံုးရည္ႀကီး လုပ္ငန္းရွင္ ဦးေအာင္ကိုကို က ေျပာျပသည္။

ပံုးရည္ႀကီး လုပ္ငန္းကို တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိေသာ္လည္း အဓိကအားျဖင့္ ခရီးသြားရာသီလ မ်ားတြင္ ပိုမိုေရာင္းခ်ရၿပီး ျမန္မာႏိုင္ငံ အႏွံ႔အျပားသို႔လည္း တင္ပို႔ေရာင္းခ်မႈမ်ား ရွိေၾကာင္းႏွင့္ လက္ရွိတြင္ ပံုးရည္ႀကီး လုပ္ငန္းမ်ားအနက္ ျမင္းပ်ံပံုးရည္ႀကီး လုပ္ငန္းတစ္ခုတည္းသာ ေခတ္မီ စက္ကိရိယာမ်ားျဖင့္ တုိးခ်ဲ႕ထုတ္လုပ္လ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။

ရတနာပံုေန႔စဥ္သတင္းစာ ၊ စာ(၃၂)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...