Social Icons

Pages

Wednesday, March 1, 2017

အသီးကိုေဖ်ာ္မေသာက္ဘဲ စားေပးျခင္းက က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုေကာင္းမြန္



နယူးေယာက္ ၊ ၁-၃-၂၀၁၇

အသီးအႏွံေဖ်ာ္ရည္ မ်ားကို ေသာက္သံုးျခင္းသည္ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျပဳသည္ဟု အမ်ားက ယံုၾကည္ေနၾက သည္မွာ က်ယ္ျပန္ ့စြာ သုေတသနျပဳ ေလ့လာစမ္းသပ္ ထားသည့္ အေျဖမ်ားေၾကာင့္ မဟုတ္ဘဲ လူတစ္ေယာက္စ၊ နွစ္ေယာက္စ၌ အက်ိဳး သက္ေရာက္သည္ကို ေတြ ့ရွိျပီးေနာက္ အယံုလြယ္ သြားၾက ျခင္းသာ ျဖစ္ျပီး တစ္ကယ္တမ္းတြင္ အသီးအႏွံ ေဖ်ာ္ရည္မ်ား၌ ပါ၀င္သည့္ အခ်ိဳနွင့္ သၾကားဓာတ္ တို ့ေၾကာင့္ ေသာက္သံုးသူ မ်ားတြင္ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျပဳသည္ထက္ ထိခိုက္ေစသည္က ပိုမ်ားနိုင္သည္ ကို ဂရုျပဳရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း အေမရိကန္ သုေတသီမ်ားက ေျပာသည္။ 

" အခ်ိဳ ့က မနက္စာမွာ အဖတ္မစားဘဲ  အရည္ေသာက္ၾက ပါတယ္။ သူ ့ခႏၶာကိုယ္ အက်င့္နဲ ့သူ ေနလို ့ ထိုင္လို ့ေကာင္းတာ ဟုတ္ေကာင္း ဟုတ္ပါလိမ့္မယ္။ ဒါေပမယ့္ လူတိုင္းအတြက္ တူတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူး ကို ေပးမယ္ဆိုတာ မ်ိဳးေတာ့ သိပၸံနည္းက် အေထာက္အထားေတြ မရွိေသးပါဘူး။ ဒီေတာ့ မုန္လာဥနီ တစ္လံုးကို ၾကိတ္ျပီး အရည္ေဖ်ာ္ေသာက္ လိုက္တာနဲ ့ က်န္းမာေရး ေကာင္းသြားျပီ ဆိုတာမ်ိဳးေတာ့ လက္ခံဖို ့ ခက္ပါတယ္ " ဟု သုေတသီ တစ္ဦးက ေျပာျပသည္။ 

သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ျခင္းအားျဖင့္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳသည္ ဆိုျခင္းမွာ လူအေျပာသာ ရွိေၾကာင္း၊ အမွန္တစ္ကယ္ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ ရွိသည့္ လကၡဏာမ်ား ရွိ၊ မရွိ သိပၸံနည္းက် စူးစမ္းေလ့လာ ရန္ လိုအပ္ေနေၾကာင္း၊ သက္ၾကီးစကား သက္ငယ္ၾကားကာ လူေျပာမ်ား၍ အသီးအႏွံ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားက ေဆးဖက္၀င္သည္ ဟု ယံုၾကည္ ေနၾကျခင္းသာ ျဖစ္ၾကာင္း ၄င္းက ဆက္လက္ ေျပာျပသည္။ 

ေဖ်ာ္ရည္ ေဖ်ာ္ေသာက္ရာတြင္ သၾကားထပ္ထည့္ ျခင္းေၾကာင့္ ကယ္လိုရီ ျမင့္မားလာေလ့ ရွိေၾကာင္း၊ အသီး ကို ေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္သည့္ အခါ အလြန္အေရးပါေသာ ဖိုက္ဘာတစ္ရွဴးမွ်င္ မ်ားကို ဖယ္ထုတ္ပစ္ ၾကေၾကာင္း၊ သီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေဖ်ာ္ေသာက္သည္ ဆိုရာ၀ယ္ တစ္ကယ္တမ္းတြင္ ဗီတာမင္ အနည္းငယ္သာ ပါေသာ သၾကားရည္ကို ေသာက္ေနသည္နွင့္ တူေနေၾကာင္း၊ တစ္ကယ္တမ္းတြင္ အသီးကို ေဖ်ာ္မေသာက္ဘဲ သဘာ၀အတိုင္း စားျခင္းကသာ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျပဳမည့္ အဟာရမ်ိဳးစံု ပါ၀င္ေစမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ 

ေရွးပေ၀သဏီ အခ်ိန္ကစျပီး ယေန ့ထိထက္တိုင္ အသီးအနွံမ်ားကို အရည္ေဖ်ာ္ ေသာက္ရသည္ကို လူအမ်ားက နွစ္သက္ၾကေၾကာင္း၊ အသီးတစ္ခုလံုးကို အရည္ေဖ်ာ္ျပီး သၾကား ထပ္မထည့္လွ်င္ ေကာင္းေသာ္လည္း အသီး၏ အဆီအနွစ္မ်ားကို ဖယ္ထုတ္ျခင္း၊ ဖိုက္ဘာတစ္ရွဴးမွ်င္ မ်ားကို ဖယ္ထုတ္ျခင္း၊ သၾကား ထပ္ထည့္ျခင္း၊ ထို ့အျပင္ ေသာက္ေကာင္းေအာင္၊ အနံ ့အရသာ နွင့္ျပည့္စံုေအာင္ နည္းမ်ိဳးစံုျဖင့္ ျပင္ဆင္ျခင္း တုိ ့ေၾကာင့္ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မွ ကယ္လိုရီ အလြန္ျမင့္ေသာ ေဖ်ာ္ရည္ ျဖစ္မွန္းမသိ ျဖစ္လာေၾကာင္း၊ ထို ့ေၾကာင္း အသီးအနွံေဖ်ာ္ရည္ ေဖ်ာ္ေသာက္တိုင္း က်န္းမာေရးနွင့္ ညီညႊတ္သည္ဟု ယံုၾကည္မွတ္ယူရန္ မျဖစ္နိုင္ဘဲ ဂရုျပဳရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေ၀ဖန္ေထာက္ျပ ထားျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္သတင္းစာ

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...