Social Icons

Pages

Wednesday, March 29, 2017

ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ျခင္း မျဖစ္ရေအာင္


ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ျခင္း မျဖစ္ရေအာင္

( ေပါက္ေပါက္ )

မရွိမျဖစ္ေရ

ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ သံုးပံုႏွစ္ပံုေသာ အေလးခ်ိန္က ေရျဖစ္ပါတယ္။ ဥပမာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေပါင္ ၁ဝဝ ရိွေသာ လူတစ္ေယာက္မွာ ေရရဲ႕ အေလးခ်ိန္က ၆၅ ေပါင္ ပါရွိေနပါတယ္။ ေသြးထဲမွာ အရည္ဓာတ္ ၉၂ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ၿပီး ဦးေႏွာက္နဲ႔ ၾကြက္သားတို႔မွာ အရည္ဓာတ္ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းနဲ႔ အ႐ုိးထဲမွာ ေရဓာတ္ ၂၂ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါရွိပါတယ္။ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ လူသားတစ္ဦး ႏွစ္ ၈ဝ ခန္႔ သက္တမ္းကာလ အတြင္းမွာ ေရ ၇၅ဝဝဝ လီတာမွ် ေသာက္သံုးခဲ့ပါတယ္။ 

ေရေတြက ကမၻာႀကီးရဲ႕ အပူခ်ိန္ကို ထိန္းညိႇေပးႏုိင္ သလို လူေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ကိုလည္း အပူခ်ိန္မွ်တေအာင္ ထိန္းေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါတင္မကေသး ပါဘူး။ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ရွိေနတဲ့ အာဟာရ ပစၥည္းေတြ၊ ေအာက္ဆီဂ်င္၊ ကာဗြန္ဒိုင္ ေအာက္ဆိုက္၊ ေဟာ္မုန္းမ်ား၊ အညစ္အေၾကးမ်ားကို တစ္ေနရာမွ တစ္ေနရာသို ့သယ္ေဆာင္ေပးသူ ကလည္း ''ေရ''ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ေရရဲ႕ အျခား လုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ားမွာ ခႏၶာကိုယ္ထဲသို ့ ေရာက္ရွိလာတဲ့ အစားအစာေတြကို ခြန္အားအျဖစ္ ေျပာင္းလဲေပးျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ပိုလွ်ံၿပီးမလိုလား အပ္တဲ့ အရည္ေတြနဲ႔ အဆိပ္အေတာက္ ေတြကို ဆီး၊ ဝမ္း၊ ေသြး၊ ေခြ်း၊ ခြၽဲသလိပ္အျဖစ္ စြန္႔ထုတ္ေပးျခင္း၊ အသက္႐ွဴျခင္းကို အေထာက္အပံ့ ျဖစ္ေစျခင္း၊ အ႐ုိးအဆက္မ်ား ပြန္းတိုက္စားျခင္းမွ သက္သာေစျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္းဆဲလ္ မ်ားကို ေအာက္ဆီဂ်င္ မျပတ္လပ္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးျခင္း၊ သက္လံုေကာင္း ေစျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ သက္သာျခင္း၊ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈကို ေျပေပ်ာက္ေစကာ စိတ္ၾကည္လင္ လန္းဆန္းေစျခင္း၊ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခ အလားအလာကို ေလ်ာ့ပါးသြား ေစျခင္း၊ အေမာအပန္းခံ ႏုိင္ၿပီး ေလ့က်င့္ခန္း ၾကာၾကာလုပ္ႏုိင္ လာျခင္း၊ အသားအေရ ေကာင္းၿပီး အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳ ေစျခင္း၊ ဝက္႐ူးျပန္၊ တီဘီ၊ ပန္းနာရင္က်ပ္၊ ေက်ာက္ကပ္၊ လည္ေခ်ာင္းနာ၊ ႏွာေခါင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္၊ လိပ္ေခါင္းေရာဂါ တို႔ကို သက္သာေစျခင္း၊ အျမင္အာ႐ုံ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ ေစျခင္း စသည္ျဖင့္ ဘက္ေပါင္းစံုမွ ေကာင္းက်ဳိးျပဳ တာေၾကာင့္ ' ေရ ' ဟာ လူသားတို ့အတြက္ မရွိမျဖစ္ပါ။

ေရဓာတ္ဆံုး႐ႈံးရျခင္း

အသက္႐ွဴထုတ္လိုက္တဲ့ အခါမွာ ေရေငြ႕ပံုစံျဖင့္ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ေခြ်း၊ ဆီး ႏွင့္ မစင္တို႔တြင္ ပါဝင္ေသာ ေရပံုစံမ်ဳိးျဖင့္ လူ၏ခႏၶာကုိယ္မွ ေန႔စဥ္ ေရဓာတ္ ဆံုး႐ႈံးသြားပါတယ္။ ေရဓာတ္ႏွင့္အတူ ခႏၶာကိုယ္၏ ဆားဓာတ္ အနည္းငယ္လည္း ဆံုး႐ႈံးသြားပါတယ္။ က်န္းမာတဲ့ လူတစ္ေယာက္ဟာ ခႏၶာကိုယ္မွတစ္ေန႔တာ အတြင္း ေရ ၂ ဒသမ ၆ လီတာ ခန္႔ ဆံုး႐ႈံးေနပါတယ္၊ ၄င္းတို႔မွာ ဝမ္းမွ သုည ဒသမ ၂ လီတာ၊ အသက္႐ွဴ လမ္းေၾကာင္းမွ သုည ဒသမ ၃ လီတာ၊ အေရျပားေခြ်း ထြက္ျခင္းမွ သုည ဒသမ ၆ လီတာ၊ ဆီးမွ ၁ ဒသမ ၅ လီတာ ပမာဏရွိတဲ့ ေရဓာတ္ေတြ ေန႔စဥ္ထြက္ရွိ ေနလို႔ပါပဲ၊ လူတစ္ေယာက္၏ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာရွိတဲ့ ေရပမာဏဟာ ၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့သြားတာနဲ႔ တစ္ၿပိဳင္နက္တည္း ေရေသာက္ခ်င္စိတ္ (ေရငတ္ျခင္း) ျဖစ္လာပါ ေတာ့တယ္။ ဒါေၾကာင့္ လူတို ့ အစာမစားရဘဲ တစ္လအထိ အသက္ရွင္ႏုိင္ ေသာ္လည္း ေရမေသာက္ဘဲ ငါးရက္ (အလြန္ဆံုး ခုနစ္ရက္) ထက္ပို၍ အသက္မရွင္ႏုိင္ ၾကပါဘူး။ (ေရလိုအပ္ေနသူ တစ္ဦး ေရမရလွ်င္ ခ်က္ခ်င္းေသႏုိင္ ပါတယ္။)

ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ျခင္းကုိ ေဖာ္ျပေနတဲ့ လကၡဏာမ်ား

ေရဓာတ္ အလြန္မ်ားျပားစြာ ဆံုး႐ႈံးသြားခ်ိန္မွာ ခႏၶာကိုယ္က ထိန္းညိႇႏုိင္မႈ မရွိေတာ့ျခင္း သို႔မဟုတ္ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ လာျခင္းကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ အေသးစား ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ မႈမွ ျပင္းထန္ေသာ ေရဓာတ္ခန္း
ေျခာက္မႈအထိ ေရာဂါလကၡဏာ မ်ားတြင္ ေရဆာေလာင္မႈ ပိုမိုဆိုးလာျခင္း၊ ခံတြင္းေျခာက္ေသြ႔ျခင္း ႏွင့္ လွ်ာေရာင္ရမ္းျခင္း၊ အားနည္းျခင္း၊ ေခါင္းမူးျခင္း၊ ရင္တလွပ္လွပ္ ျဖစ္ျခင္း၊ စိတ္အာ႐ုံ ႐ႈပ္ေထြးျခင္း၊ ရင္တုန္ျခင္း၊ ဆီးပမာဏ ေလ်ာ့နည္းျခင္းတုိ႔ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္မႈႏွင့္ ႀကံဳေနရသူအေနနဲ႔ တစ္ရက္ထက္ ေက်ာ္၍ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ကိုယ္အပူခ်ိန္ ၁ဝ၁ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္ထက္ ပို၍မ်ားျခင္း၊ ႏွစ္ရက္ ေက်ာ္လြန္ သည္အထိ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ျခင္း၊ ဆီးနည္းျခင္း၊ အားနည္းျခင္းႏွင့္ အာ႐ုံ႐ႈပ္ေထြးျခင္းတို႔ ႀကံဳရပါက ဆရာဝန္နဲ ့ျပပါ။ အကယ္၍ ကိုယ္အပူခ်ိန္ ၁ဝ၃ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ ထက္ပို၍ ဖ်ားေနရင္ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ တက္ျခင္း၊ အသက္႐ွဴရ ခက္ခဲျခင္း၊ ၿပီးခဲ့တဲ့ ၁၂ နာရီအတြင္း ဆီးမသြားျခင္း ကဲ့သို႔ ျပႆနာမ်ား ႀကံဳေတြ ့ပါက ၄င္းလူနာကို အေရးေပၚဌာနသို႔ ပို႔ေပးပါ။ ေအာက္ပါ လကၡဏာႀကီး (၃)ရပ္က ေရဓာတ္ခန္း ေျခာက္ျခင္းကို ထင္သာျမင္သာ သိေစႏုိင္ပါတယ္၊
  • (၁) ေခါင္းကိုက္ျခင္း ။ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ ျခင္းနဲ႔အတူ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဆိုဒီယမ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ ဆားဓာတ္မ်ားလည္း ဆံုး႐ႈံးသြားပါတယ္။ အဲဒီ အငန္ဓာတ္ေတြ ဆံုး႐ႈံးျခင္းက ေသြးထဲက ဓာတုပစၥည္း ဖြဲ႕စည္းမႈကို ကေမာက္ကမ ျဖစ္ေစၿပီး ေခါင္းကိုက္ျခင္းကို ျဖစ္လာေစ ပါေတာ့တယ္။ ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္လာ ေလေလ ေသြးဖိအားက်ဆင္းၿပီး ဦးေႏွာက္သို႔ ေအာက္ဆီဂ်င္ ေရာက္ရွိမႈ နည္းလာေလေလ ျဖစ္တာေၾကာင့္ "ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ ျခင္းအစ ေေခါင္းကိုက္ျခင္းက'' လို႔ သတိရွိပါေလ။

  • (၂) ဆီးအဝါေရာင္သြားျခင္း ။  အ႐ုိးရွင္းဆံုးႏွင့္ အလြယ္ဆံုး ေျပာရရင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေရဓာတ္ အလံုအေလာက္ ရွိတဲ့အခါ စြန္႔ပစ္အရည္ ပစၥည္းမ်ားဟာ လြယ္လြယ္ကူကူ ထြက္ရွိလာ ပါတယ္။ အကယ္၍ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ သြားတဲ့အခါမွာေတာ့ ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္မ်ား ေကာင္းစြာ အလုပ္မလုပ္ ႏုိင္ေတာ့ဘဲ အဖန္တလဲလဲ ခက္ခက္ခဲခဲ ခ်က္လုပ္ရျခင္းေၾကာင့္ ဆီးကဲ့သုိ႔ေသာ စြန္႔ပစ္အရည္ဓာတ္ဟာ ထြက္ရွိမႈပမာဏ နည္းလာၿပီး ဆီး၏အေရာင္မွာ အဝါေရာင္ သုိ႔မဟုတ္ ပယင္းေရာင္ ရင့္ရင့္ေျပာင္း သြားပါေတာ့တယ္။

  • (၃) ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း ။ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ စြန္႔ပစ္ပစၥည္းျဖစ္တဲ့ ဝမ္းကလည္း ဆီးလိုပါပဲ၊ ေရဓာတ္ရွိမွသာ အူမႀကီးကို ေကာင္းစြာ အလုပ္လုပ္ ေစၿပီးေတာ့ မလိုလားအပ္တဲ့ အစာေဟာင္းေတြကို လြယ္လြယ္ကူကူ ခႏၶာကိုယ္ျပင္ပသို႔ စြန္႔ထုတ္ ေပးႏုိင္ပါလိမ့္မယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ တဲ့အခါ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူ လူသားတိုင္း သန္႔ရွင္းေသာ ေသာက္ေရကို တစ္ေန႔လွ်င္ အနည္းဆံုး ရွစ္ဖန္ခြက္မွ် ေသာက္သံုး သင့္ပါတယ္။

ေရေသာက္ရန္ အသင့္ေလ်ာ္ဆံုးအခ်ိန္

ေရခဲေရနဲ႔ ေရေႏြးေတြကို မဆိုလိုပါ။ (႐ုိး႐ုိးေသာက္ေရသန္႔ ကိုသာ ေသာက္ပါ)
  • (၁) တစ္ညတာလံုး ျငိမ္သက္ေနတဲ့ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ကလီစာမ်ားကို ျပန္လည္ တက္ၾကြလာေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ေပးဖို႔ နံနက္အိပ္ရာထ တာနဲ႔ေသာက္ေရ ႏွစ္ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။
  • (၂) အစာေၾကညက္ေစဖို ့ ထမင္းမစားခင္ နာရီဝက္ ႀကိဳတင္၍ ေရတစ္ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။
  • (၃) ေသြးခုန္ႏႈန္း မွန္ေစရန္နဲ ့ေသြးက်ေစဖို ့ ေရမခ်ဳိးခင္ ေရတစ္ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။
  • (၄) ေလျဖတ္၊ ႏွလံုးေရာဂါေတြ မျဖစ္ေအာင္ ညမအိပ္ခင္ ေရတစ္ခြက္ ေသာက္ေပးရပါမယ္။
  • (၅) အိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္ ေျခသလံုး ၾကြက္သားေတြ ၾကြက္တက္ျခင္း မျဖစ္ရေလေအာင္ ညဘက္တစ္ေရးႏုိး တဲ့အခါ ေရထေသာက္ေပးပါ။


ေရလံုးဝ မေသာက္သင့္ဆံုးအခ်ိန္

အေမရိကန္က်န္းမာေရး သုေတသီေတြရဲ႕ စစ္တမ္းမ်ားအရ ကမၻာေပၚမွာ တ႐ုတ္နဲ႔ ဂ်ပန္လူမ်ဳိးေတြမွာ အူကင္ဆာေရာဂါ ဖိစီးခံရမႈ အနည္းဆံုး ျဖစ္ၾက ပါတယ္တဲ့၊ အေၾကာင္းရင္း ကေတာ့ ထိုလူမ်ိဳးေတြက ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ၊ ႐ုိး႐ုိးေရေအး မေသာက္ၾကဘဲ ေရေႏြးျဖဴ သို႔မဟုတ္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ပူပူကိုသာ ေသာက္သံုးေလ့ရွိလို႔ပါပဲ။ အထူးသျဖင့္ ထမင္းစားရင္း ေရခဲေရေအးေအး ေသာက္တဲ့အခါ ဟင္းလ်ာထဲမွာ ပါရွိတဲ့အဆီ အႏွစ္ေတြက ( ဥပမာျပရရင္ ေရခဲေရနဲ ့ေတြ ့တဲ့အခါ ဟင္းအဆီေတြက) အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းမွာ ရႊံ႕ေစးအနယ္အႏွစ္မ်ား သဖြယ္ ခဲပ်စ္သြားတတ္ ၾကၿပီး အစာေကာင္းစြာ မခ်က္ျပဳတ္ ႏုိင္ေတာ့ဘဲ အူကင္ဆာ ျဖစ္လာေစပါတယ္။ 

ဒါ့အျပင္ ထမင္းဟင္းပူပူ စားရင္း ေရခဲေရေအးေအး ေသာက္လိုက္တဲ့ အခါမ်ားမွာလည္း အပူအေအး တစ္ၿပိဳင္နက္တည္း ေတြ႕လိုက္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ကို ကသိကေအာက္ ျဖစ္ေစပါတယ္။ အပူအေအး တန္ျပန္ သက္ေရာက္မႈက အစာအိမ္ အက္စစ္ထြက္ရိွမႈကုိ ကေမာက္ကမ ျဖစ္လာၿပီး ဗုိက္နာ ဗုိက္ေအာင့္ ေစပါေတာ့တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားေနစဥ္မွာ ေရခဲေရ၊ ေသာက္ေရေအ းတို႔ျဖင့္ ေမွ်ာမခ်ဘဲ ဟင္းခ်ဳိပူပူ သို႔မဟုတ္ ေရေႏြးျဖဴ သို႔မဟုတ္ ေရေႏြးၾကမ္း တို႔ျဖင့္သာ ထမင္းလုတ္ မနင္ေအာင္ ေမွ်ာခ်ၾကပါရန္နဲ႔ ထမင္းစားၿပီး အနည္းဆံုး နာရီဝက္ေက်ာ္ ၾကာမွသာ ေသာက္ေရေအး ေသာက္ၾကပါရန္ အေမရိကန္ရွိ က်န္းမာေရး သုေတသီ မ်ားက Daily Health Tips ေခၚ အင္တာနက္ သတင္းမွာ အႀကံေပးေဖာ္ျပ သြားပါတယ္။

သုိ႔ပါ၍ ဤက်န္းမာေရး ေဆာင္းပါးကို ဖတ္႐ႈၿပီးေနာက္ မိမိကိုယ္ကို ဆင္ျခင္ၾကၿပီး မိသားစု၊ ေဆြမ်ိဳး၊ မိတ္ေဆြမ်ား အားလံုးကိုလည္း က်န္းမာေရး အသိေပး မွ်ေဝေပးျခင္းျဖင့္ လူ ၁ဝ ဦးမွာ အနည္းဆံုး တစ္ဦးကို အသက္ကယ္တင္ ႏုိင္မွာျဖစ္ပါေၾကာင္း အသိေပး ႏႈိးေဆာ္ လိုက္ရပါတယ္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္သတင္းစာ ၊ စာ(၈)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...