ေကာ္ဖီေသာက္ရန္ အသင့္ေလ်ာ္ဆံုးအခ်ိန္
(ေပါက္ေပါက္)
ကုိးရာစုေလာက္ ကတည္းက အီသီယုိးပီးယား ႏုိင္ငံမွာ စၿပီးေသာက္သုံး ခဲ့တဲ့ ေကာ္ဖီဟာ ၁၆ ရာစုႏွစ္ ေရာက္တဲ့ အခါမွာေတာ့ အာေရဗ်ဝုိင္ လုိ႔ ေရပန္းစားလာ ခဲ့ၿပီး ယေန႔ထိတုိင္ ကမၻာသုံး အေဖ်ာ္ယမကာ အျဖစ္ လူမ်ဳိး မေရြး၊ ဘာသာမေရြး အာသာငမ္းငမ္း ေသာက္သုံးလ်က္ ရွိေနၾက ပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕အတန္ငယ္ ခါးသက္သက္ အရသာေလးက လွ်ာရင္းျမက္ ေစသလုိ၊ နက္႐ႈိင္းတဲ့ ရနံ႔ေလးကုိ ႐ွဴ႐ႈိက္လုိက္တဲ့ အခါတုိင္း စိတ္ဘဝင္ကုိ ၾကည္လင္ လန္းဆန္းသြား ေစတယ္လုိ႔ ေကာ္ဖီခ်စ္သူ ေတြက မွတ္ခ်က္ခ်ၾက ပါတယ္။
ေကာ္ဖီႏွင့္ က်န္းမာေရး
Aroma မ်ဳိးႏြယ္ဝင္ျဖစ္တဲ့ အပင္မွ ရရွိတာေၾကာင့္လည္း ေကာ္ဖီက ေရာဂါပုိးမႊားမ်ားကို တုိက္ဖ်က္ကာကြယ္ ေပးႏုိင္သည့္ ခႏၶာကိုယ္ အက်ဳိးျပဳ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္း(ေခၚ) Antioxidant အာဟာရဓာတ္ သတၱဳမ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ အဆီမ်ား ေလာင္ကြၽမ္းမႈကုိ ေကာ္ဖီက အားေပးကူညီ ေပးပါတယ္။ အသည္းကုိ အားေကာင္းလာ ေစပါတယ္။ ပါကင္ဆန္ (ေခၚ) အသက္ႀကီး၍ ေျခတုန္လက္တုန္ ေရာဂါမ်ားႏွင့္ အယ္လ္ဇုိင္းမား (ေခၚ) ဦးေႏွာက္ ဇရာႀကိဳေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္လုိ႔ အသက္ ၆၅ ႏွစ္အထက္ သက္ႀကီးပုိင္း ေတြကုိ ကဖိန္းဓာတ္ နည္းတဲ့ ေကာ္ဖီေပ်ာ့ေပ်ာ့ တုိက္ေကြၽးသင့္ တယ္လုိ႔ The University of South Florida ႏွင့္ The University of Miami တုိ႔မွ သုေတသီမ်ားက အႀကံျပဳထား ပါတယ္။
အခ်ဳိမပါတဲ့ ေကာ္ဖီ တစ္ေန႔ႏွစ္ခြက္ ပုံမွန္ေသာက္ျခင္း က ဆီးခ်ဳိ အမွတ္-၂ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ၅ဝ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးေၾကာင္း The American Chemical Society က အႀကံျပဳထား ပါတယ္။ ကဖိန္းဓာတ္က ေသြးထဲမွာရွိတဲ့ ဖက္တီးအက္စစ္ ပမာဏကို တုိးပြားေစကာ ထုိအက္စစ္ ေတြကို ခႏၶာကုိယ္ ၾကြက္သားမ်ားက စုပ္ယူေလာင္ၿမိဳက္ ေပးတာမုိ႔ ကိုယ္လက္ကုိက္ခဲ နာက်င္ျခင္းကို သက္သာေစတာ ေၾကာင့္ အထူးသျဖင့္ မာရသြန္၊ ေျပးခုန္ပစ္၊ ၾကက္ေတာင္ နဲ႔ စက္ဘီးစီး အားကစား သမားအတြက္ အေထာက္အကူ ျပဳတယ္လို႔ The New York Times မွာ ေဖာ္ျပသြားခဲ့ ပါတယ္။ အမ်ဳိးသား၊ အမ်ဳိးသမီး ဦးေရစုစုေပါင္း တစ္သိန္း ေက်ာ္ကုိ အႏွစ္ ၂ဝ ၾကာ သုေတသန ျပဳၿပီးတဲ့အခါမွာ ေကာ္ဖီက အေရျပား ကင္ဆာနဲ႔ ရင္သားကင္ဆာ ေတြ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ နည္းပါးေစတယ္ လုိ႔ Brigham and Women's Hospitalူ မွ အႀကံျပဳထား ပါတယ္။
ေကာ္ဖီေသာက္ၿပီး တဲ့အခါ စိတ္ကုိလန္းဆန္း ေပ်ာ္ရႊင္ လာေစေသာေၾကာင့္ ဆယ္ေက်ာ္သက္ မ်ား မိမိကုိယ္ကို ေသေၾကာင္း ႀကံစည္လုိမႈ ၅ဝ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏုိင္ေၾကာင္း The Harvard School of Public Health မွ အတည္ျပဳထား ပါတယ္။ ကုိရီးယားႏုိင္ငံ Seoul National University က ၾကြက္မ်ားနဲ႔ စမ္းသပ္ၿပီး ေနာက္မွာ ေကာ္ဖီက စိတ္က်ေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစတဲ့ အျပင္ လိင္စိတ္ႏုိးၾကြ ေစတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။
၂ဝဝ၆ ခုႏွစ္က အေမရိကန္မွာ အရက္စြဲ ေနသူေပါင္း တစ္သိန္း ႏွစ္ေသာင္းေက်ာ္ကုိ ၂၂ ႏွစ္ၾကာ သုေတသန ျပဳခ်က္မ်ားအရ ေန႔စဥ္ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ ပုံမွန္ေသာက္သူ ေတြမွာ အရက္ေၾကာင့္ ျဖစ္တဲ့ အသည္းေျခာက္ ေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခအလားအလာ ၂ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းမွ် ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ ေကာ္ဖီက အရြယ္တင္ႏုပ်ဳိ ေစတဲ့အျပင္ သည္းေျခအိတ္ ေက်ာက္တည္ျခင္း မၾကာခဏ မ်က္စိ ပုတ္ခတ္ပုတ္ခတ္ လုပ္သူမ်ား၊ သြားပုိးစားျခင္း၊ ေဂါက္(ေခၚ) အဆစ္အမ်က္ ေရာင္ရမ္းနာမ်ား စသည္တုိ႔အတြက္ ေဆးဖက္ဝင္ တယ္လုိ႔ က်န္းမာေရး သုေတသီေတြက ဆုိထားၾကပါတယ္။
ေကာ္ဖီက လူ႔သငံရည္ (သားနံရည္) ေၾကာ အဖြဲ႕အစည္း ကို အဆိပ္အေတာက္ ေျပေစတာေၾကာင့္ အထူးသျဖင့္ Orange Peel ေခၚ အေရျပား အဖုအထစ္ ၾကမ္းတမ္းျခင္းကို သက္သာေစႏုိင္လုိ႔ အေရျပားေရာဂါ ရွိသူမ်ား ေကာ္ဖီမႈန္႔နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဆပ္ျပာ၊ ကရင္မ္၊ လုိးရွင္းေတြကုိ အသုံးျပဳသင့္ ပါေၾကာင္း လွပမႈဆုိင္ရာ အေရျပား ေရာဂါေဗဒပညာရွင္ ေတြက ၂ဝ၁၃ ခုႏွစ္ ဇူလုိင္ ၁၃ ရက္က Beauty Mantra ေခၚ အေမရိကန္ အလွအပ ဆုိင္ရာ အင္တာနက္ စာမ်က္ႏွာမွာ အႀကံျပဳထား ပါတယ္။
၂ဝ၁၅ ခုႏွစ္ ႏွစ္ဦးပုိင္းတြင္ ၿဗိတိန္ႏုိင္ငံ Imperial College London မွ ေလ့လာေတြ႕ရွိမႈ အသစ္တစ္ရပ္ အရ အမ်ဳိးသမီးဦးေရ ၄၅၆ဝဝဝ ကို ေလ့လာခဲ့ရာမွ တစ္ေန႔လွ်င္ ေကာ္ဖီ သုံးခြက္ ေသာက္သုံးေလ့ ရွိတဲ့ အမ်ဳိးသမီးမ်ားမွာ သားအိမ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားလာႏုိင္မႈ အႏၲရာယ္ကုိ ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိ ခဲ့ပါတယ္။
၂ဝ၁၅ ခုႏွစ္ ႏွစ္လယ္ပုိင္းတြင္ အီတလီႏုိင္ငံ ဘာရီၿမိဳ႕ရွိ ေဆးဝါး သုေတသနပညာရွင္ မ်ားက အသက္အရြယ္ ႀကီးရင့္သူ ၁၄ဝဝ အား စမ္းသပ္ေလ့လာ ခဲ့ၿပီး အလယ္အလတ္စား ေကာ္ဖီေသာက္သုံး သည့္ အေလ့အက်င့္ သည္ ဦးေႏွာက္ က်န္းမာေရးကုိ အေထာက္အကူ ျပဳေနေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္။ အဆုိပါ ေလ့လာမႈအား အီတလီ ဘာရီအယ္လ္ဒုိ ေမာ္႐ုိ တကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားက ျပဳလုပ္ခဲ့ျခင္း ျဖစ္ၿပီး အသက္ ၆၅ ႏွစ္မွ ၈၄ ႏွစ္အရြယ္ၾကား အီတလီ သက္ႀကီးပုိင္း ၁၄၄၅ ဦး၏ ေကာ္ဖီေသာက္ သုံးျခင္းႏွင့္ အာ႐ုံေၾကာ ဆုိင္ရာ က်န္းမာ သန္စြမ္းျခင္း ဆက္ႏႊယ္ေနမႈ အေပၚ သုံးႏွစ္ၾကာ အခ်ိန္ယူ၍ ေလ့လာ သြားခဲ့တာပါ။ ေလ့လာမႈအရ ေန႔စဥ္ ေကာ္ဖီႏွစ္ခြက္ ေသာက္သုံးျခင္းဟာ ဦးေႏွာက္၏ စြမ္းအင္ကုိ တုိးတက္ လာေစႏုိင္ေၾကာင္း ႏွင့္ အဆုိပါ ေတြ႕ရွိမႈအား ဦးေႏွာက္ အေမ့လြန္ေရာဂါ ႏွင့္ပတ္သက္သည့္ အယ္လ္ဇုိင္းမား ဂ်ာနယ္တြင္ ပုံႏွိပ္ေဖာ္ျပခဲ့ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။
ေကာ္ဖီႏွင့္ ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးမ်ား
ေကာ္ဖီက အထက္ပါ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ေပးစြမ္းႏုိင္ ေသာ္လည္းပဲ ေမြးရာပါ ကိုယ္ခံအား နည္းသူမ်ား၊ ကဖိန္းဓာတ္ နဲ႔ ဓာတ္မတည့္ သူမ်ား၊ ကဖိန္းဓာတ္ ျပင္းျပင္း ေသာက္သုံးသူ မ်ားနဲ႔ ေကာ္ဖီအမႈန္႔ေတြ ကို မစစ္ခံဘဲ ေသာက္မိတဲ့ အခါမ်ားမွာ ခႏၶာကိုယ္ကုိ အက်ဳိးယုတ္ေစတဲ့ LDL ကုိလက္စထေရာေတြ ျမင့္တက္လာၿပီး ႏွလုံးေသြးေၾကာ ေရာဂါ၊ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေဖာက္၊ အာ႐ုံေၾကာကို ႏႈိးဆြေပးလုိ႔ အိပ္မေပ်ာ္ ကတုန္ကယင္၊ ေသြးတုိး၊ ေကာ္ဖီ အေသာက္မ်ားတဲ့ ကေလးငယ္ ေတြမွာ ခႏၶာကိုယ္ ႀကီးထြားမႈ ေႏွာင့္ေႏွးျခင္း၊ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ေလာင္းေတြ သားေလွ်ာျခင္း၊ အ႐ုိးပါး၊ အစာအိမ္၊ အူလမ္းေၾကာင္း အတြင္းဖုံးလႊာ ထိခုိက္ျခင္း၊ သြားေတြ ညိဳမည္းျခင္း စတဲ့ ေဘးထြက္ ဆုိးက်ဳိးမ်ား ျဖစ္ေစပါတယ္။
ေကာ္ဖီ ေသာက္သင့္ မေသာက္သင့္
ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အျမင္က်ယ္ လာတာနဲ႔အမွ် ေကာ္ဖီေကာင္း၏၊ ဆုိး၏ ဟူ၍ ကာလၾကာရွည္ အျငင္းပြားလ်က္ ရွိေနၾကတယ္။ ယေန႔ အေမရိကန္ မွာေတာ့ ေကာ္ဖီကရတဲ့ ကဖိန္းဓာတ္နဲ႔ Homeopathic Medicine ေခၚ လူေကာင္းအတြက္ ေရာဂါရေစၿပီး လူနာမ်ား အတြက္ ေရာဂါေပ်ာက္ ေစတဲ့ ကုထုံးကုိ ေအာင္ျမင္စြာ ကုသႏုိင္ၿပီလုိ႔ ဆုိထားပါတယ္။
ေကာ္ဖီေသာက္ရန္ အသင့္ေလ်ာ္ဆုံး အခ်ိန္
နံနက္အိပ္ရာႏုိးထ လာတဲ့အခါ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ Cortisol ေဟာ္မုန္းပမာဏ ျမင့္တက္ေနခ်ိန္ ျဖစ္ၿပီး အဲဒီအခ်ိန္ ေကာ္ဖီေသာက္ လုိက္တဲ့အခါမွာ ကဖိန္းဓာတ္ေတြ နဲ႔ ေဟာ္မုန္းတုိ႔ ဓာတ္ျပဳၾက ၿပီးေနာက္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဇီဝကမၼ ျဖစ္စဥ္ကုိ ေကာင္းမြန္ေအာင္ ႏႈိးေဆာ္ေပး ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏုိင္ငံတကာ ေဆးသုေတသီ ေတြရဲ႕ ေလ့လာ ဆန္းစစ္မႈအရ နံနက္အိပ္ရာမွ ႏုိးထၿပီးေနာက္ တစ္နာရီခန္႔ အၾကာဟာ ေကာ္ဖီေသာက္ရန္ အသင့္ေလ်ာ္ဆုံး အခ်ိန္ျဖစ္ပါတယ္။ ထုိ႔ျပင္ ေန႔လယ္စာ စားၿပီးေနာက္ တစ္နာရီေက်ာ္ အၾကာနဲ႔ ညေနခင္း အခ်ိန္ေတြ ကလည္း ေကာ္ဖီေသာက္ရန္ သင့္ေလ်ာ္ ေကာင္းမြန္တဲ့ အခ်ိန္မ်ား ပါပဲ။ သုိ႔ေသာ္ တန္ေဆးလြန္ေဘး ျဖစ္တတ္ တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္သူ တစ္ေယာက္ အတြက္ ေကာ္ဖီကုိ တစ္ေန႔သုံးခြက္ ထက္ ပုိမေသာက္သင့္ ပါဘူး။ ေကာ္ဖီကုိ တစ္ေန႔သုံးခြက္ထက္ ပုိေသာက္သူေတြမွာ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီး၍ ဆီးတစ္စက္စက္က် ေရာဂါမ်ားနဲ႔ အ႐ုိးပါး ေရာဂါေတြ ျဖစ္လာေစတတ္ ပါတယ္။ အကယ္၍ တစ္ေန႔ ေလးခြက္နဲ႔ အထက္ ေသာက္သုံးသူ မ်ားမွာ အသက္တုိ ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ေကာ္ဖီကုိ ပါရာစီတေမာလ္ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးေတြနဲ႔ လုံးဝတြဲ မေသာက္သင့္ ပါေၾကာင္း ကေလးငယ္မ်ား၊ သက္ႀကီးရြယ္အို မ်ားနဲ႔ က်န္းမာေရး မေကာင္း၍ ကိုယ္ခံအားနည္း သူမ်ားအဖုိ႔ ေကာ္ဖီကုိ ေလွ်ာ့ေသာက္သင့္ ပါေၾကာင္း အႀကံျပဳလုိက္ ပါရေစ။
ျမ၀တီေန႔စဥ္သတင္းစာ ၊ စာ(၈)
No comments:
Post a Comment