Social Icons

Pages

Sunday, October 9, 2016

ေရေႏြးညသိပ္ အဆိပ္ထက္ျပင္း


ေရေႏြးညသိပ္ အဆိပ္ထက္ျပင္း

ၾကည္လြင္ျမင့္ (မုျဒာ)

စာေရးသူထံသုိ႔ နယ္ၿမိဳ႕မွ စာဖတ္ပရိသတ္ တစ္ဦးက သူ႔က်န္းမာေရးႏွင့္ ပတ္သက္ၿပီး ေမးျမန္းခ်က္ တစ္ခုကုိ ျပန္လည္ေျဖၾကား ေပးရာမွ သတင္းစာ ဖတ္႐ႈသူ မ်ားပါ သိသင့္သိထုိက္ ေသာ အေၾကာင္းအရာ ျဖစ္သျဖင့္ ေဆာင္းပါးအျဖစ္ ေရးသားတင္ျပ လုိက္ရပါသည္။

''ဆရာခင္ဗ်ား။ လြန္ခဲ့ေသာ ရက္ပုိင္းက ကြၽန္ေတာ္၏ မိတ္ေဆြတစ္ဦး အိမ္သုိ႔ စာေပ ေဟာေျပာပြဲ ကိစၥ တုိင္ပင္ ေဆြးေႏြးရန္ သြားပါတယ္။ ထုံးစံအတုိင္း ဧည့္သည္လာလွ်င္ အိမ္ရွင္က စားေသာက္စရာ တစ္ခုခုျဖင့္ ဧည့္ခံပါတယ္။ အိမ္ရွင္၏ သမီးငယ္က ေကာ္ဖီမစ္ ေဖ်ာ္တုိက္တယ္။ ျဖစ္ပုံမွာ ေကာ္ဖီမစ္ ေဖ်ာ္ေသာအခါ ဓာတ္ဘူးထဲမွ ေရေႏြးမွာ လြန္ခဲ့ေသာ ညက ထည့္ထားေသာ ေရေႏြး ျဖစ္သျဖင့္ သိပ္မပူေတာ့ပါ။ ေကာ္ဖီမစ္ မေပ်ာ္ပါ။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ေဖ်ာ္ၿပီး ေကာ္ဖီကုိ မတ္ခြက္တြင္ ထည့္ၿပီး လွ်ပ္စစ္မီးဖုိျဖင့္ ျပန္အပူ ေပးသည္။ ေကာ္ဖီတစ္ဝက္ခန္႔ ခန္းသြားသည္။ ထုိေကာ္ဖီမစ္ ေသာက္လာၿပီး အိမ္ျပန္ေရာက္ၿပီး ညတစ္နာရီ ခန္႔မွာ ထၿပီးအန္ ပါတယ္။ စားထားသမွ် အစာမွန္သမွ် အကုန္ အန္သြားတယ္။ ေတာ္ေတာ္ေလး အန္ၿပီး ေမာသြားမွ ညအိပ္ေပ်ာ္ သြားပါတယ္။ မနက္ထေတာ့ ေနေကာင္း ေသာ္လည္း အစာစားခ်င္ စိတ္မရွိ၊ ႏုံးေနပါတယ္။ ေကာ္ဖီမစ္ ေၾကာင့္ ျဖစ္တာလား။ ဓာတ္ဘူးထဲက ေရေႏြးကုိ ျပန္ေႏႊး ေသာက္လုိ႔ ျဖစ္တာလား သိခ်င္ပါတယ္ ဆရာ'' လုိ႔ စာေရးၿပီး ေမးျမန္းလာ ပါတယ္။

စာေရးသူဟာ သတင္းစာ၊ ဂ်ာနယ္မ်ားမွာ တုိင္းရင္း ေဆးပညာ ႐ႈေထာင့္မွ က်န္းမာေရး ေဆာင္းပါးမ်ား ေရးသားခဲ့တာ ၁၉၉၂ ခုႏွစ္မွ ယေန႔အထိ အႏွစ္ ၂ဝ ရွိခဲ့ ပါၿပီ။ မွတ္မိသမွ် က်န္းမာေရး ေဆာင္းပါး အပုဒ္ေရ ၁ဝဝ ခန္႔ ေရးသားခဲ့တယ္ ထင္ပါတယ္။ တုိင္းရင္း ေဆးပညာ သုိ႔မဟုတ္ ႐ုိးရာ ေဆးပညာ အယူအဆ ႐ႈေထာင့္မ်ားမွာ အေနာက္တုိင္း ေဆးပညာနဲ႔ ကြာျခားခ်က္မ်ား ရွိပါတယ္။ တူညီတဲ့ အခ်က္မ်ားရွိ သလုိ ကြဲလြဲတဲ့ အခ်က္မ်ားလည္း ရွိပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေလ(ဝါေယာ)နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ အယူအဆ ေတြမွာ အေနာက္တုိင္း ေဆးပညာနဲ႔ မျမင္ႏုိင္တဲ့ ထူးျခားမႈေတြ အမ်ားႀကီး ရွိပါတယ္။

အေနာက္တုိင္း ေဆးပညာရဲ႕ ခႏၶာေဗဒ (Anatomy) ကုိ ယခုေခတ္မီ တုိင္းရင္းေဆး ပညာသင္တန္း ေတြမွာ သင္ၾကားရ ပါတယ္။ ေရွးတုန္းက ျမန္မာ ေဆးဆရာ ေတြမွာ ခႏၶာေဗဒ မကြၽမ္းက်င္လုိ႔ အသည္း ဘယ္ေနရာမွာ ရွိမွန္းမသိ၊ အဆုတ္ ဘယ္ေနရာမွာ ရွိမွန္းမသိ၊ ပန္ကရိယ ဆုိတာ ဘာမွန္းမသိ၊ ေက်ာက္ကပ္ ႏွစ္ခု ဘယ္ေနရာမွာ ရွိမွန္းမသိ။ အူအတက္ ဘယ္ေနရာမွာ ရွိမွန္းမသိ ျဖစ္ခဲ့ၾကေပမယ့္ စနစ္တက် တုိင္းရင္းေဆး သိပၸံ၊ တကၠသိုလ္ ေတြ ဖြင့္လွစ္သင္ၾကား ေပးတဲ့အခါ မွာေတာ့ မသိတာ မရွိေတာ့ပါဘူး။

ဒါေပမဲ့ တုိင္းရင္းေဆး ပညာ ခႏၶာေဗဒမွာ ပထဝီ၊ အာေပါ၊ ေတေဇာ၊ ဝါေယာ၊ အာကာသ ေခၚတဲ့ ပဥၥဘုတ္နဲ႔ ဖြဲ႕စည္းထားတဲ့ ကိုယ္ခႏၶာ သုံးဆယ့္ႏွစ္ ေကာ႒ာသ မွာ လွည့္လည္ေနတဲ့ ေလမ်ဳိးရွစ္ဆယ္၊ ခႏၶာကိုယ္ အႏွံ႔အျပားမွာ သြားလာလႈပ္ရွား၊ တြန္းကန္၊ ေထာက္ပံ့ ေနတဲ့ ေလအမ်ဳိးမ်ဳိးကို အေနာက္တုိင္း ေဆးပညာရွင္ မ်ား ျမင္ရေအာင္ ဓာတ္မွန္႐ုိက္မျပ ႏုိင္ပါဘူး။ တုိင္းရင္းေဆး ပညာဟာ အပင္၊ အသီး၊ အရြက္၊ အေခါက္ ေတြကို အမႈန္႔ျပဳၿပီး ေဆးေဖာ္တဲ့ ပညာသက္ သက္ မဟုတ္ပါဘူး။ ေဆးတစ္ခြက္မွ မေပးဘဲ အယူအဆ အမွား၊ အေနအထုိင္ အစားအေသာက္ အမွားေၾကာင့္ ေရာဂါ မျဖစ္ရေအာင္ ၫႊန္ျပကာကြယ္ ေပးႏုိင္တဲ့ ပညာျဖစ္ပါတယ္။ ကာကြယ္ျခင္းဟာ ကုသျခင္းထက္ ထိေရာက္တယ္ မဟုတ္ပါလား။

အထက္ပါ စာေရးဆရာ၏ ေမးျမန္းခ်က္ကုိ တုိင္းရင္း ေဆးပညာ ႐ႈေထာင့္မွ စာေရးသူ၏ အျမင္ကို ေရးသားတင္ျပ ေျဖၾကား လိုပါတယ္။ ျဖစ္စဥ္ကုိ ေလ့လာၾကည့္တဲ့ အခါ-
  • - မိတ္ေဆြအိမ္က ေကာ္ဖီမစ္နဲ႔ ဧည့္ခံတယ္။
  • - ေကာ္ဖီမစ္ကုိ ဓာတ္ဘူးထဲက ေရေႏြးနဲ႔ ေဖ်ာ္တယ္။
  • - ဓာတ္ဘူးထဲက ေရေႏြးက ေအးေနလုိ႔ ေကာ္ဖီမစ္ မေပ်ာ္ဘူး။
  • - ေကာ္ဖီမစ္ ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ခြက္ကုိ လွ်ပ္စစ္မီးဖုိ နဲ႔ ထပ္အပူေပးတယ္။
  • - အပူေပးလြန္ၿပီး ေကာ္ဖီမစ္ တစ္ဝက္ ခန္းသြားတယ္။
  • - ညေန ေျခာက္နာရီက ေသာက္ၿပီး ျပန္လာခဲ့တယ္။ ည တစ္နာရီခြဲခန္႔မွာ ထအန္တယ္။ ဗုိက္ထဲရွိ သမွ် အစာအကုန္ အန္ထြက္ သြားတယ္။
  • - ေနာက္ေန႔မွာ မိတ္ေဆြကို ေျပာျပေတာ့ ေသာက္သြားတဲ့ ေကာ္ဖီမစ္ေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္ ထင္တယ္လုိ႔ ယူဆပါတယ္။ အဲဒီအထင္ မွန္၊ မမွန္ ထင္ျမင္ခ်က္ ေတာင္းတယ္လုိ႔ ယူဆပါတယ္။

(၁) ေကာ္ဖီမစ္ အေၾကာင္း ေျပာလုိပါတယ္

ေကာ္ဖီဆုိတာ အေတာ္အသင့္ ေသာက္ရင္ ေကာင္းက်ဳိးေတြ ရွိလုိ႔ တစ္ကမၻာလုံးက လက္ခံထား ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေကာ္ဖီမစ္ ကေတာ့ တစ္ကမၻာလုံး လက္ခံတဲ့ အေနအထားမွာ မရွိပါဘူး။ ဓာတုေဗဒ ပစၥည္းေတြ ေရာေႏွာ ပါဝင္တာ ေသခ်ာပါတယ္။ ဒီႏွစ္ မတ္လထုတ္ ဇီဝက က်န္းမာေရး မဂၢဇင္းမွာကုိ ဆရာႀကီး ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္ဝင္း (အသည္းအထူးကု ဆရာဝန္ႀကီး) က ေဆြးေႏြးခန္းမွာ- ''Chemical Dye လုိ႔ ေခၚတဲ့ ဓာတုေဗဒ ဆုိးေဆးေတြ အမ်ားႀကီး သုံးေနၾကတယ္။ ေကာ္ဖီမစ္ေတြမွာ ေကာ္ဖီပါခ်င္မွ ပါမွာ။ ကြၽန္ေတာ့္ တပည့္ေတြ ဆုိရင္ ေကာ္ဖီမစ္ ေသာက္ၿပီး ရင္ေတြဘာေတြ တုန္လုိ႔၊ ေကာ္ဖီပါရင္ ဘယ္လုိလုပ္ ျမန္မာေငြ က်ပ္ ၅ဝ နဲ႔ ေရာင္းႏုိင္ မွာလဲ။ ႀကိဳက္တဲ့၊ လုိခ်င္တဲ့ အနံ႔ကို လန္ဒန္မွာ ကုမၸဏီ တစ္ခုရွိတယ္။ ပုိ႔လုိက္လုိ႔ တစ္လၾကာရင္ လုိခ်င္တဲ့ ပုံစံရလာတယ္။ အဲဒီေတာ့ အစားအစာေတြ၊ ေဖ်ာ္ရည္ ေတြ၊ လက္ဖက္ေတြ အားလုံး ဆုိးေဆးေတြ ခ်ည္းပဲျဖစ္လုိ႔ အစားအေသာက္ သန္႔ရွင္းမႈ (Food Hygiene) နဲ႔ ပတ္သက္လုိ႔ ကြၽန္ေတာ္တုိ႔ေတြ အမ်ားႀကီး ျပဳျပင္ဖုိ႔လုိ ပါေသးတယ္ လုိ႔ ေျပာခ်င္ ပါတယ္'' ဒါက ဆရာႀကီး ဦးခင္ေမာင္ဝင္း ရဲ႕ ေဟာေျပာခ်က္ပါ။

(၂) ကြၽန္ေတာ့္ရဲ႕တုိင္းရင္းေဆးပညာ႐ႈေထာင့္အျမင္

ကေတာ့ ေကာ္ဖီမစ္ကို ေဖ်ာ္တဲ့ ေရေႏြး အေၾကာင္း ေျပာခ်င္ပါတယ္။ ေရကုိ အေနာက္တုိင္း ကေတာ့ H2O ပဲ သိၾကပါတယ္။ တုိင္းရင္းေဆး မွာေတာ့ ေရအမ်ဳိးမ်ဳိး ရွိပါတယ္။ ေရေအး၊ ေရေႏြး၊ ေသာက္ေတာ္ေရ၊ ပရိတ္ေရ၊ မုိးေရ၊ မုိးခါးေရ၊ ျမစ္ေရ၊ ေခ်ာင္းေရ၊ တြင္းေရ၊ ေတာင္က်ေရ၊ ဖက္ဆြတ္ေရ၊ ေက်ာက္တြင္းေရ၊ အင္းအုိင္ေရ၊ ကန္ေရ၊ က်ဳံးေရ၊ ေရထြက္ေခ်ာင္းေရ၊ စိမ့္စမ္းေရ၊ သဲတြင္းေရ၊ လယ္ကြက္ေရ၊ ေက်ာက္စက္ေရ၊ ေရနီ၊ ေရျပာ၊ ေရဝါ၊ ေရေသ၊ ေရရွင္ စသည္ျဖင့္ ေရအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ဂုဏ္သတိၱ အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိ ပါတယ္။ ဒီေရေတြေၾကာင့္ က်န္းမာတာ၊ မက်န္းမာ တာေတြ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။

ေရကုိ မီးနဲ႔ အပူေပး လုိက္တဲ့အခါ ပြက္ပြက္ဆူ သြားရင္ ေရေႏြးလုိ ႔ေခၚပါတယ္။ ဒီေရထဲမွာ ဥဏွေတေဇာဓာတ္ ရွိေနတယ္။ ဒီဓာတ္က ဝမ္းမီးေတာက္ၿပီး အစာေၾက ေစတဲ့ ဓာတ္ပါ။ အဲဒီေရေႏြးက အေအးခံထားရင္ ေရက်က္ေအး ျဖစ္သြားပါတယ္။ ပုိးမႊား ကင္းစင္ၿပီး ဝမ္းကုိထိန္း ပါတယ္။ ဝမ္းပ်က္၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္းကုိ ကာကြယ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေခတ္ေပၚ ဓာတ္ဘူးမွာ ေရေႏြးကို ေလွာင္ထားတဲ့အခါ အတြင္းက ေတေဇာဓာတ္ ရွိေနသမွ် ေရေႏြး ျဖစ္ေနပါတယ္။ ဓာတ္ဘူးထဲမွာ အခ်ိန္ၾကာေတာ့ ေတေဇာဓာတ္ ပ်က္သြားပါတယ္။ ဒီေရေႏြး အေအးကုိ မေသာက္သင့္  ပါဘူး။ ေလွာင္ၿပီး ဓာတ္ပ်က္ သြားတဲ့ ေရေႏြးပ်က္ ျဖစ္သြားတဲ့ အတြက္ ေသာက္ရင္ အစာအိမ္ကုိ ဒုကၡေပးၿပီး ေလကုိအန္ ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဓာတ္ဘူးထဲမွာ ေအးေနတဲ့ ေရေႏြးပ်က္ကုိ ေသာက္ရင္ အန္တတ္ ပါတယ္။ ျပန္ေႏႊးေသာက္ရင္ ပိုဆုိးပါတယ္။ ဓာတ္ပ်က္ ၿပီးသား ေရေႏြးကုိ အပူျပန္ေပးရင္ ေတေဇာလြန္၊ ဝါေယာ ပ်က္ၿပီး ေသာက္သုံးသူကို အဆိပ္ျဖစ္ေစ ႏုိင္ပါတယ္။

တခ်ဳိ႕လူေတြ ဓာတ္ဘူးထဲမွာ လက္ဖက္ေျခာက္ ခတ္ထားၿပီးသား ေရေႏြးကုိ ညအိပ္ ထားၿပီးေနာက္ အမွတ္မထင္ ေသာက္မိတတ္ ပါတယ္။ ''ေရေႏြးညသိပ္၊ အဆိပ္ထက္ျပင္း'' လုိ႔ သိမ္ျဖဴ ဆရာေတာ္ႀကီး က အာယုေဗၺဒ သင္ခန္းစာမွာ ေျပာဖူးပါတယ္။ အစာအိမ္ ထဲမွာ အဆိပ္ျဖစ္ၿပီး ေအာ့အန္ျခင္း ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ေရေႏြးကုိ ဓာတ္ဘူးနဲ႔ ထည့္ေသာက္ သူမ်ား သတိထား ေစခ်င္ပါတယ္။ တျခား သတိထားမိတဲ့ အခ်က္တစ္ခု ကေတာ့ ဓာတ္ဘူး အတြင္းမွာ သုတ္လိမ္းထားတဲ့ ျပဒါးေတြဟာ ၾကာရင္ပ်က္ၿပီး ကြက္မည္းလာတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ကြၽတ္ထြက္ သြားတဲ့ ျပဒါးအမႈန္႔အစ ေတြဟာ ေရထဲမွာပါ သြားၿပီး ေသာက္သုံးသူရဲ႕အစာအိမ္ထဲ ေရာက္သြားရင္ ျပဒါးဆိပ္ သင့္ႏုိင္ ပါတယ္။ ေရက်က္ေအး နဲ႔ ပတ္သက္လုိ႔ ေရွးက ေဆးက်မ္းေတြမွာ အေထာက္အထား နဲ႔ ရွာၾကည့္တဲ့ အခါ ေယာအတြင္းဝန္ ဦးဘုိးလႈိင္ ရဲ႕ နာမည္ႀကီး ထင္ရွားတဲ့ ဥတုေဘာဇန သဂၤဟက်မ္း မွာ ေတြ႕ရတာက 

ေရက်က္ေအး ။ ။ ဥတုအားေလ်ာ္စြာ ခ်က္အပ္ၿပီးေသာ ေရေႏြးကုိ ေအးေစၿပီးမွ ေသာက္အပ္ေသာ အနာတုိ႔ကား ကုိယ္ပူေသာ အနာ၊ ဝမ္းပ်က္နာ၊ သည္းေျခနာ၊ ေသြးနာ၊ မူးေဝေသာအနာ၊ ေသအရက္ ယစ္ျခင္း၊ အဆိပ္သင့္ျခင္း တုိ႔ကုိလည္းေကာင္း၊ ဆီးခ်ဳပ္ေသာ မုတၱကိတ္နာ၊ ပ႑ဳနာ၊ ေရငတ္ေသာ အနာ၊ ေအာ့အန္ေသာ အနာ၊ ေမာပန္းေသာ အနာ၊ ေသအရက္ တုိ႔ကုိ ေသာက္အား ႀကီးေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာအနာ၊ သိႏၷိပါတ္အနာ တုိ႔ကုိ လည္းေကာင္း ဤအနာတုိ႔၌ ေရက်က္ေအး သည္ သင့္၏။ ခ်က္ၿပီး၍ အလုိအေလ်ာက္ ေအးေသာ ေရက်က္ေအး သည္ ေဒါသသုံးပါးလုံး ကုိ ႏုိင္၏။ ေအး၏။ အဆီ ၾသဇာမရွိ။ ေသြးေလ အရသာေၾကာ တုိ႔ကို မေလးလံေစ တတ္၊ ႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ ေရငတ္ျခင္း၊ အဖ်ားတုိ႔ကုိ ႏုိင္၏။ ေၾကလြယ္၏။ ေပါ့၏။ ေရက်က္ေအး ဟူသည္လည္း ေန႔၌ခ်က္ေသာ ေရကုိ ေန႔၌သာ ေသာက္ေကာင္း သည္။ ညဥ့္၌ခ်က္ေသာ ေရကုိ ညဥ့္၌သာ ေသာက္ေကာင္း သည္။ ေန႔၌ခ်က္ေသာ ေရကုိ ညဥ့္၊ ညဥ့္၌ခ်က္ေသာ ေရကို ေန႔၊ ဤကဲ့သုိ႔ ေအးေအာင္ထား၍ ေသာက္လွ်င္ ထုိေရ၌ ေတေဇာဓာတ္ ညံ့ေသာေၾကာင့္ ေၾကခဲ၏။ ဝမ္းမီးကုိ ခ်က္၍ က်က္လွ်င္ခ်ဥ္၏။ ဝမ္းခ်ဳပ္၏။ ေဒါသသုံးပါး လုံးကုိ ပ်က္ေစတတ္၏။ ေရာဂါခပ္သိမ္း တုိ႔၌ပင္ မသင့္။ ေရက်က္ေအးကုိ တစ္ဖန္ေရေႏြး လုပ္၍ေသာက္လွ်င္ မသင့္။ အဆိပ္ႏွင့္ အတူျဖစ္၏။ ညဥ့္၌ကား ေရေႏြး ေသာက္ျခင္းသည္ မ်ားစြာ အက်ဳိးရွိ၏။

ညဥ့္၌ေသာက္ရန္ ေရေႏြးခ်က္ ပုံကား ေရစိမ္းနံ႔ ေပ်ာက္၍ က်က္႐ုံ၊ ထက္ဝက္ၾကြင္း၊ ေလးပုံတစ္ပုံ ၾကြင္း၊ ရွစ္ပုံတစ္ပုံ ၾကြင္းတုိ႔တြင္ တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး ခ်က္၍ ေသာက္ရာ၏။ ညဥ့္ကို ေရေႏြးခ်က္၍ ေသာက္ျခင္းသည္ သလိပ္နာ၊ ေလနာ၊ အစာမေၾက ေသာ အနာ၊ အဆီခဲေသာ အနာတုိ႔ကုိႏုိင္၏။ ဝမ္းမီးကုိ ေတာက္ေစတတ္၏။ ဆီးကုိရႊင္ေစ တတ္၏။ ေခ်ာင္းဆုိးနာ၊ ပန္းနာ၊ အဖ်ား တုိ႔ကုိႏုိင္၏။ ေရစိမ္းကို ေသာက္လွ်င္ တစ္ပဟုိရ္မွ ေၾက၏။ ေရက်က္ေအးကုိ ေသာက္လွ်င္ တစ္ပဟုိရ္၏ ထက္ဝက္မွ်ႏွင့္ ေၾက၏။ က်က္ၿပီးေသာ ေရေႏြးကို ေသာက္လွ်င္ တစ္ပဟုိရ္၏ ေလးပုံတစ္ပုံမွ် ႏွင့္ေၾက၏။

ထုိ႔ျပင္ ေရအမ်ဳိးမ်ဳိး တုိ႔၏ အက်ဳိးအျပစ္ ကုိလည္း ေဖာ္ျပထား ရာတြင္ အဆင္း၊ အနံ႔၊ အရသာ မထင္ရွားေသာ၊ အလြန္ေအးေသာ၊ ၾကည္လင္ေသာ၊ ေပါ့ေသာ ေရေအးသည္ ႏွလုံးကုိ ႏွစ္သက္ ေစတတ္၏။ ေရငတ္ျခင္းကို ေပ်ာက္ေစတတ္၏။ ဂုဏ္အေပါင္း ႏွင့္ျပည့္စုံ ၏။ က်ဳိေသာ၊ ပ်စ္ခြၽဲေသာပိုး တုိ႔ျဖင့္ ျပြမ္းေသာရႊံ႕ၫြန္၊ သစ္ရြက္၊ ေမွာ္ တုိ႔ျဖင့္ျပည့္ေသာ အနံ႔ မေကာင္းေသာ ေရကုိ မေသာက္အပ္၊ မုိးဦးက် အခါ၌ ရြာေသာေရကုိ ခ်ဳိးမိလွ်င္ ေရငတ္ေသာ အနာ၊ ဝမ္းေရာင္နာ၊ ျမင့္ရွည္စြာ ဖ်ားေသာအနာ၊ ေခ်ာင္းဆုိးနာ၊ ဝမ္းမီးပ်က္ေသာ အနာ၊ အေၾကာတုိ႔ ေလးလံျခင္း၊ အုိင္းအမာ အစရွိသည္ တုိ႔ျဖစ္တတ္ ကုန္၏။ ဒါေတြဟာ ေယာၿမိဳ႕စား အတြင္းဝန္ ဦးဘုိးလႈိင္ ရဲ႕နာမည္ေက်ာ္ ဥတုေဘာဇန သဂၤဟက်မ္း မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ ေရေႏြး၊ ေရက်က္ေအး၊ ေရေအး တုိ႔နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ သိမွတ္ဖြယ္ရာ ဗဟုသုတ ေတြ ျဖစ္ပါတယ္။

ေနာက္ဆုံးတင္ျပလိုတာကေတာ့...
  • (၁) ေရေႏြး က်ဳိခ်က္တဲ့အခါမွာ ဆူပြက္ၿပီး က်က္ေအာင္က်ဳိပါ။
  • (၂) ေကာ္ဖီေဖ်ာ္ရင္ ေျခာက္နာရီ အတြင္း က်ဳိခ်က္ထားတဲ့ ေရေႏြးနဲ႔ေဖ်ာ္ပါ။
  • (၃) ဓာတ္ဘူးထဲက ေရေႏြးနဲ႔ေဖ်ာ္ရင္ ေျခာက္နာရီထက္ ေက်ာ္ၿပီး ဓာတ္ဘူးထဲမွာ ေလွာင္ထားတဲ့ ေရေႏြးကို မသုံးသင့္ပါ။
  • (၄) ဓာတ္ဘူးထဲမွာ ေအးၿပီးသား ေရေႏြးကုိ ဓာတ္ပ်က္ေရေႏြး ျဖစ္လုိ႔ ျပန္ေႏႊးၿပီး မသုံးပါနဲ႔။ ျပန္က်ဳိခ်က္ၿပီး မသုံးပါနဲ႔။
  • (၅) ညသိပ္ေရေႏြး၊ ေရေႏြးၾကမ္းဟာ အဆိပ္ျဖစ္လုိ႔ အစာအိမ္ကို ကေမာက္ကမ ျဖစ္ေစႏုိင္ ပါတယ္။
  • (၆) ေရေႏြးေသာက္ၿပီး တစ္နာရီအတြင္းမွာ ေရေအး မေသာက္ပါနဲ႔။ ေရေအးေသာက္ၿပီး တစ္နာရီ အတြင္းမွာ ေရေႏြးမေသာက္ပါနဲ႔။

အထက္ပါ အယူအဆေတြဟာ မလြဲႏုိင္တဲ့ တုိင္းရင္း ေဆးပညာ ဥပေဒသ အယူအဆေတြ ျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပအပ္ ပါတယ္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၈)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...