Social Icons

Pages

Tuesday, October 25, 2016

ေသြးထဲက အဆီ အေၾကာင္း



ေသြးထဲက အဆီ အေၾကာင္း

Dr. Thinzar Wynn

 ေသြးတြင္း အဆီပမာဏဟာ အနာဂတ္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းစြာ ေျပာျပႏုိင္ပါတယ္။ အဆီ ျမင့္မားျခင္းသည္ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေခ်ကို ႏွစ္ဆခန္႔ျမင့္တက္ ေစႏုိင္ျခင္းေၾကာင့္ ႀကိဳတင္ကုသမႈ ခံယူရန္ႏွင့္ ကာကြယ္မႈမ်ား ျပဳလုပ္ရန္ အေရးႀကီး လွပါတယ္။

အဆီအေၾကာင္း ပိုမိုသိရွိေစရန္ ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားကို ဖတ္႐ႈၾကည့္ပါ။

  • လူတိုင္းသည္ အဆီမရွိဘဲႏွင့္ အသက္မရွင္ႏုိင္ေပ။ ေမြးကတည္းက ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ အဆီရွိၿပီး ျဖစ္သည့္အျပင္ ေမြးကင္စ ကေလးမ်ားသည္ မိခင္ႏုိ႔မွလည္းေကာင္း၊ ႏုိ႔မႈန္႔မ်ားမွ လည္းေကာင္း အဆီကို ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ အမွန္တကယ္တြင္ အဆီသည္ ခႏၶာကိုယ္ရွိ ေဟာ္မုန္းမ်ားႏွင့္ ဆဲလ္မ်ားေကာင္းစြာ အလုပ္လုပ္ႏုိင္ရန္ လိုအပ္႐ံုမွ်မက အဆီေခ်ဖ်က္ရန္အတြက္ အသည္းမွ အက္ဆစ္မ်ား ထုတ္ႏိုင္ရန္လည္း အကူအညီ ေပးပါတယ္။
  • အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူ ၃ ေယာက္မွာ တစ္ ေယာက္ဟာ ရွိသင့္တဲ့ အဆီပမာဏထက္ ပိုျမင့္တက္ေနေလ့ ရွိပါတယ္။ ထု႔ိေၾကာင့္ အသက္ ၂၀ ေက်ာ္ၿပီးသူတုိင္း ၅ ႏွစ္တစ္ႀကိမ္ ေသြးတြင္း အဆီပမာဏကို စစ္ေဆးသင့္ေၾကာင္း အေမရိကန္ ေရာဂါကာကြယ္ေရးႏွင့္ ထိ္န္းခ်ဳပ္ေရးစင္တာ (CDC) မွ အၾကံျပဳ ထားပါတယ္။
  • တစ္ခါတစ္ရံ အဆီပမာဏ မ်ားျပားေနျခင္းဟာ မ်ိဳး႐ိုးဗီဇေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစားအေသာက္ အေနအထိုင္ ဆင္ျခင္႐ံုသာမက ေလ့က်င့္ခန္း ပံုမွန္ လုပ္ေသာ္လည္း အဆီပမာဏ မက်ရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။
  • အသား၊ ငါးႏွင့္ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား ကဲ့သို႔ အဆီပါဝင္တဲ့ အစားအစာမ်ားကို စားသံုးၿပီးပါက ခႏၶာကိုယ္မွ ပိုလွ်ံေနေသာ ၎အဆီမ်ားကို ဖယ္ရွားေပး ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဘယ္ေလာက္ ပမာဏ ဖယ္ရွားေပးႏုိင္တယ္ ဆိုတာကေတာ့ မ်ိဳး႐ိုးဗီဇေပၚပဲ မူတည္ပါတယ္။ မိသားစုမ်ိဳး႐ိုးထဲမွာ အဆီမ်ားေနတာ ျဖစ္ျဖစ္၊ အသက္ ၅၀ မတိုင္မီ ႏွလံုး တုိက္ခိုက္ခံရဖူး ရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ဆရာဝန္ႏွင့္ ပံုမွန္က်န္းမာေရး စစ္ေဆးမႈခံယူ သင့္ပါတယ္။ လူအမ်ားစု သည္ အဆီဟာ အရြယ္ေရာက္ၿပီး သူမ်ားတြင္သာ ျဖစ္တတ္တဲ့ ျပႆနာလို႔ ထင္တတ္ၾကေပမယ့္ ကေလးမ်ားမွာလည္း အဆီမ်ား ေနႏုိင္ပါတယ္။ အေမရိကန္ ကေလးအထူကု ဆရာ​ဝန္မ်ား အကယ္ဒမီကအၾကံျပဳထားတာ ကေတာ့ ၉ ႏွစ္မွ ၁၁ ႏွစ္အတြင္း ကေလးငယ္မ်ား အားလံုးကို အဆီပမာဏ စစ္ေဆးသင့္ေၾကာင္း၊ အကယ္၍ အဝလြန္ေသာ၊ မိသားစုမ်ိဳး႐ိုးတြင္ ႏွလံုးေရာဂါ ရွိေသာ၊ မိသားစု မ်ိဳး႐ိုးတြင္ အဆီပမာဏ ျမင့္မားသူရွိေသာ ကေလးမ်ားကိုမူ အသက္ ၂ ႏွစ္မွစ၍ အဆီပမာဏကို စစ္ေဆးသင့္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။
  • ေခၽြးထြက္ျခင္းဟာ ခႏၶာကိုယ္၏ ေကာင္းေသာအဆီ လို႔ေခၚတဲ့ HDL ပမာဏကိုျမင့္တက္ ေစပါတယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္တဲ့ အစားအစာမ်ားကို စားသံုးျခင္း သာမက ေလ့က်င့္ခန္း ပံုမွန္ျပဳလုပ္ျခင္း ဟာလည္း ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ေပး ႏုိင္တဲ့ HDL ပမာဏကို ျမင့္တက္ ေစႏိုင္ပါတယ္။
  • အမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ အမ်ိဳးသားမ်ားထက္ အဆီပမာဏ နည္းေသာ္လည္း အတက္အက် အလြန္မ်ားပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ ခ်ိန္တြင္ ကေလးဦးေႏွာက္ ဖြ႔ံၿဖိဳးရန္အတြက္ အဆီပမာဏ ျမင့္မားေလ့ရွိၿပီး မိခင္ႏုိ႔တြင္ အဆီမ်ားစြာ ပါဝင္ျခင္းကလည္း ကေလးႀကီးလာလွ်င္ ႏွလံုး ကာကြယ္ေရ းအတြက္ အလြန္ အက်ိဳးျပဳႏုိင္ပါတယ္။ ကေလး ေမြးဖြားၿပီးေနာက္မူ အဆီပမာဏမွာ ပံုမွန္သို႔ ျပန္ေရာက္သြားေလ့ ရွိပါတယ္။ သို႔ရာတြင္ ေသြးဆံုးၿပီးေနာက္မူ မေကာင္းတဲ့ LDL အဆီေတြ ျမင့္တက္လာၿပီး ေကာင္းတဲ့ HDL အဆီေတြက တျဖည္းျဖည္း က်ဆင္းလာပါတယ္။

မူရင္းေနရာ ။ 
http://www.drmyanmar.com/news/%E1%80%80%E1%80%BA%E1%80%94%E1%80%B9%E1%80%B8%E1%80%99%E1%80%AC%E1%80%B1%E1%80%9B%E1%80%B8-%E1%80%86%E1%80%AD%E1%80%AF%E1%80%84%E1%80%B9%E1%80%9B%E1%80%AC%E1%80%97%E1%80%9F%E1%80%AF%E1%80%9E%E1%80%AF%E1%80%90%E1%80%99%E1%80%BA%E1%80%AC%E1%80%B8/%E1%80%B1%E1%80%9E%E1%80%BC%E1%80%B8%E1%80%91%E1%80%B2%E1%80%80-%E1%80%A1%E1%80%86%E1%80%AE%E1%80%A1%E1%80%B1%E1%81%BE%E1%80%80%E1%80%AC%E1%80%84%E1%80%B9%E1%80%B8

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...