ႏုိ႔ေသာက္ပါဟု ဆုိေသာ္လည္း
ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)
ယခုတေလာ သတင္းစာမ်ားတြင္ ႏုိ႔ႏွင့္ ပတ္သက္၍ တုိက္တြန္းေ သာ ေၾကညာခ်က္မ်ား ထည့္သြင္း လာသည္ကို ေန႔စဥ္ ေတြ႕ေနရသည္။ 'ႏြားႏို႔တုိက္ပါ' ကိုယ္ခႏၶာ ဖြံ႕ၿဖိဳးေစဖို႔၊ က်န္းမာသန္စြမ္း ေစဖို႔၊ ဉာဏ္ရည္ ဉာဏ္ေသြး ေကာင္းေစဖို႔၊ အသားအေရ လွပေစဖို႔ ေက်ာင္းေနအရြယ္ သင့္ကေလးကို ႏြားႏို႔တိုက္ပါစို႔။
ႏို႔ အမ်ဳိးမ်ဳိးတြင္ ႏြားႏို႔သည္ ေသာက္သံုးမႈ အမ်ားဆံုး ျဖစ္သည္။ အိႏၵိယ ႏိုင္ငံသားမ်ား သည္ ႏြားႏို႔ ေသာက္ သံုးမႈ အမ်ားဆံုး ျဖစ္သည္။ ႏြားႏို႔အျပင္ ကြၽဲႏို႔၊ ဆိတ္ႏို႔၊ သိုးႏို႔၊ ျမင္းႏို႔၊ ကုလားအုတ္ႏို႔၊ ဆင္ႏို႔၊ လူႏို႔ စသည့္ ေသာက္သံုး ႏိုင္သည့္ ႏို႔အမ်ဳိး မ်ားစြာရွိသည္။
ႏြားႏို႔သည္ အသံုးအမ်ားဆံုး၊ ဝယ္ယူရ အလြယ္ကူဆံုး ျဖစ္သျဖင့္ ႏြားႏို႔ တုိက္ပါဟု ဆိုျခင္းျဖစ္မည္ ထင္သည္။ သို႔ေသာ္ ႏြားႏုိ႔ကို မည္ကဲ့သို႔ တုိက္ရမည္နည္း၊ အစိမ္းအတုိင္း ေလာ၊ က်က္ၿပီးေသာ ႏို႔ကို တုိက္ရမည္ေလာ ေသခ်ာစြာ ၫႊန္ၾကားရန္ လိုအပ္မည္ ထင္သည္။
ေယာအတြင္းဝန္ ဦးဖိုးလိႈင္ ၏ ဥတုေဘာဇန သဂၤဟက်မ္း တြင္
ႏို႔က်က္၊ ႏို႔စိမ္း။ ။ ႏို႔၏ ေလးပံုတစ္ပံု၊ ႏို႔၏ ထက္ဝက္၊ ႏို႔၏ အဆတူ ဝမ္းမီးကို လိုက္၍ ဝမ္းမီးညံ့လွ်င္ ေရမ်ားမ်ား ထည့္၍ခ်က္၊ ေရကုန္ၿပီးလွ်င္ ႏို႔သက္သက္ က်န္ေအာင္ခ်က္၊ က်က္ၿပီးေသာ ပူပူေႏြးေႏြး ျဖစ္သည့္ သိုးႏို႔သည္ လူႏွင့္သင့္၏။ က်က္ၿပီးေသာ ေအးေသာ ဆိတ္ႏို႔သည္ လူႏွင့္သင့္၏။
မက်က္ေသာ ႏုိ႔စိမ္းသည္ အေၾကာတို႔ကို ေလးေစ တတ္၏။ ေၾကခဲ၏။ သလိပ္ကို ပြားေစတတ္၏။ (ႏြားႏို႔ႏွင့္ ကြၽဲႏို႔မွ တစ္ပါး မက်က္ေသာ အျခားႏို႔ကို မေသာက္ေကာင္း) လူႏို႔ကိုမူကား ခ်က္၍ မေသာက္ေကာင္း။ အစိမ္း အတုိင္းသာ ေသာက္ေကာင္းသည္။ က်က္ေသာ ႏို႔ပူပူေႏြးေႏြး သည္ ေလ၊ သလိပ္ကိုႏုိင္၏။ က်က္ၿပီး ေအးေသာႏုိ႔သည္ အစဥ္အတိုင္း က်က္သမွ် ေၾကခဲ၏။ အဆီၾသဇာ မ်ား၏။ သုက္၊ အားတို႔ကို ပြားေစတတ္၏။
သိုးေဆာင္း ေဆးက်မ္းတို႔ ၌ကား ေရႏွင့္ခ်က္၍ က်က္ၿပီးေသာ ႏို႔၏ မလိုင္ကိုလည္း ႏုတ္ပယ္၍ ေပးရမည္ဟု ဆိုသည္။
ရာဇဝလႅဘ၊ ဒဗၺဂုဏပကာသ ေဆးက်မ္း တို႔၌ကား လူႏို႔မွတစ္ပါး မက်က္ေသာ၊ အစိမ္းျဖစ္ေသာ ႏို႔မ်ဳိးဟူ သမွ် ေရွာင္ၾကဥ္ရ မည္ဟု ဆို၏။
ကပၸဒုမ အဘိဓာန္ ၌ ႏို႔မ်ဳိးမည္သည္ အဆီရွိ၏။ ေအး၏။ ေၾကခဲ၏။ အၿမဲမျပတ္ အခါခပ္သိမ္း မသံုးေဆာင္အပ္၊ ေတာက္ေသာ ဝမ္းမီးကို ႏံု႔ေစတတ္၏။ ႏုံ႔ေသာ ဝမ္းမီးကို ပ်က္ေစတတ္၏ ဟု ဆို၏။
မလိုင္။ ။ မလိုင္သည္ ေၾကခဲ၏။ ေအး၏။ သုက္ကို ပြားေစတတ္၏။ ဝေစတတ္၏။ အဆီၾသဇာ ရွိ၏။ အားကိုျဖစ္ေစ တတ္၏။ သလိပ္ကို ပ်က္ေစတတ္၏။ ေသြး၊ သည္းေျခ၊ ေလတို႔ကို ႏုိင္၏။
ရာဇဝလႅဘက်မ္ း၌ကား နံနက္ေစာေစာ ႏုိ႔ေသာက္ ျခင္းသည္ ဝမ္းခ်ဳပ္၏။ ေၾကခဲ၏။ ထို႔ေၾကာင့္ ေနထြက္ ၿပီး ေနာက္ တစ္ပဟိုရ္ ျဖစ္ေစ၊ ပဟိုရ္၏ တစ္ဝက္ျဖစ္ေစ လြန္ၿပီးမွ ညႇစ္ေသာက္ အပ္၏။ ထိုႏို႔သည္ လူႏွင့္သင့္၏။ ေၾကလြယ္၏ ဟု ဆိုသည္။
ႏို႔ရည္မ်ဳိး ဟူသမွ်သည္ ေသအရက္မ်ဳိး၊ အခ်ဥ္မ်ဳိး၊ ပဲမ်ဳိး၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ဳိး၊ ငါးမ်ဳိး၊ ႏြားမ်ဳိး၊ ၾကက္၊ ငွက္ စသည္တို႔၏ ဥမ်ဳိး၊ ႏွမ္းဖတ္၊ ႏွမ္းမုန္႔မ်ဳိး တို႔တြင္ ေရွ႕ေနာက္ အနီးအစပ္ မစားမေသာက္ ေကာင္း၊ ဆန္႔က်င္ဘက္ ျဖစ္ၾက၏။ မုေယာ၊ သိေႏၷာဆား၊ မတ္ပဲ၊ မိႈနတို၊ ေခ်သား၊ ေဒါင္းသား တို႔သည္ ႏြားႏို႔ႏွင့္ ဆန္႔က်င္ဘက္ မျဖစ္။
(ဥတုေဘာဇနသဂၤဟက်မ္း ႏို႔မ်ဳိးတုိ႔၏ဂုဏ္ကို ျပဆိုျခင္းမွ)
ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ (၅)
ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)
ယခုတေလာ သတင္းစာမ်ားတြင္ ႏုိ႔ႏွင့္ ပတ္သက္၍ တုိက္တြန္းေ သာ ေၾကညာခ်က္မ်ား ထည့္သြင္း လာသည္ကို ေန႔စဥ္ ေတြ႕ေနရသည္။ 'ႏြားႏို႔တုိက္ပါ' ကိုယ္ခႏၶာ ဖြံ႕ၿဖိဳးေစဖို႔၊ က်န္းမာသန္စြမ္း ေစဖို႔၊ ဉာဏ္ရည္ ဉာဏ္ေသြး ေကာင္းေစဖို႔၊ အသားအေရ လွပေစဖို႔ ေက်ာင္းေနအရြယ္ သင့္ကေလးကို ႏြားႏို႔တိုက္ပါစို႔။
ႏို႔ အမ်ဳိးမ်ဳိးတြင္ ႏြားႏို႔သည္ ေသာက္သံုးမႈ အမ်ားဆံုး ျဖစ္သည္။ အိႏၵိယ ႏိုင္ငံသားမ်ား သည္ ႏြားႏို႔ ေသာက္ သံုးမႈ အမ်ားဆံုး ျဖစ္သည္။ ႏြားႏို႔အျပင္ ကြၽဲႏို႔၊ ဆိတ္ႏို႔၊ သိုးႏို႔၊ ျမင္းႏို႔၊ ကုလားအုတ္ႏို႔၊ ဆင္ႏို႔၊ လူႏို႔ စသည့္ ေသာက္သံုး ႏိုင္သည့္ ႏို႔အမ်ဳိး မ်ားစြာရွိသည္။
ႏြားႏို႔သည္ အသံုးအမ်ားဆံုး၊ ဝယ္ယူရ အလြယ္ကူဆံုး ျဖစ္သျဖင့္ ႏြားႏို႔ တုိက္ပါဟု ဆိုျခင္းျဖစ္မည္ ထင္သည္။ သို႔ေသာ္ ႏြားႏုိ႔ကို မည္ကဲ့သို႔ တုိက္ရမည္နည္း၊ အစိမ္းအတုိင္း ေလာ၊ က်က္ၿပီးေသာ ႏို႔ကို တုိက္ရမည္ေလာ ေသခ်ာစြာ ၫႊန္ၾကားရန္ လိုအပ္မည္ ထင္သည္။
ေယာအတြင္းဝန္ ဦးဖိုးလိႈင္ ၏ ဥတုေဘာဇန သဂၤဟက်မ္း တြင္
ႏို႔က်က္၊ ႏို႔စိမ္း။ ။ ႏို႔၏ ေလးပံုတစ္ပံု၊ ႏို႔၏ ထက္ဝက္၊ ႏို႔၏ အဆတူ ဝမ္းမီးကို လိုက္၍ ဝမ္းမီးညံ့လွ်င္ ေရမ်ားမ်ား ထည့္၍ခ်က္၊ ေရကုန္ၿပီးလွ်င္ ႏို႔သက္သက္ က်န္ေအာင္ခ်က္၊ က်က္ၿပီးေသာ ပူပူေႏြးေႏြး ျဖစ္သည့္ သိုးႏို႔သည္ လူႏွင့္သင့္၏။ က်က္ၿပီးေသာ ေအးေသာ ဆိတ္ႏို႔သည္ လူႏွင့္သင့္၏။
မက်က္ေသာ ႏုိ႔စိမ္းသည္ အေၾကာတို႔ကို ေလးေစ တတ္၏။ ေၾကခဲ၏။ သလိပ္ကို ပြားေစတတ္၏။ (ႏြားႏို႔ႏွင့္ ကြၽဲႏို႔မွ တစ္ပါး မက်က္ေသာ အျခားႏို႔ကို မေသာက္ေကာင္း) လူႏို႔ကိုမူကား ခ်က္၍ မေသာက္ေကာင္း။ အစိမ္း အတုိင္းသာ ေသာက္ေကာင္းသည္။ က်က္ေသာ ႏို႔ပူပူေႏြးေႏြး သည္ ေလ၊ သလိပ္ကိုႏုိင္၏။ က်က္ၿပီး ေအးေသာႏုိ႔သည္ အစဥ္အတိုင္း က်က္သမွ် ေၾကခဲ၏။ အဆီၾသဇာ မ်ား၏။ သုက္၊ အားတို႔ကို ပြားေစတတ္၏။
သိုးေဆာင္း ေဆးက်မ္းတို႔ ၌ကား ေရႏွင့္ခ်က္၍ က်က္ၿပီးေသာ ႏို႔၏ မလိုင္ကိုလည္း ႏုတ္ပယ္၍ ေပးရမည္ဟု ဆိုသည္။
ရာဇဝလႅဘ၊ ဒဗၺဂုဏပကာသ ေဆးက်မ္း တို႔၌ကား လူႏို႔မွတစ္ပါး မက်က္ေသာ၊ အစိမ္းျဖစ္ေသာ ႏို႔မ်ဳိးဟူ သမွ် ေရွာင္ၾကဥ္ရ မည္ဟု ဆို၏။
ကပၸဒုမ အဘိဓာန္ ၌ ႏို႔မ်ဳိးမည္သည္ အဆီရွိ၏။ ေအး၏။ ေၾကခဲ၏။ အၿမဲမျပတ္ အခါခပ္သိမ္း မသံုးေဆာင္အပ္၊ ေတာက္ေသာ ဝမ္းမီးကို ႏံု႔ေစတတ္၏။ ႏုံ႔ေသာ ဝမ္းမီးကို ပ်က္ေစတတ္၏ ဟု ဆို၏။
မလိုင္။ ။ မလိုင္သည္ ေၾကခဲ၏။ ေအး၏။ သုက္ကို ပြားေစတတ္၏။ ဝေစတတ္၏။ အဆီၾသဇာ ရွိ၏။ အားကိုျဖစ္ေစ တတ္၏။ သလိပ္ကို ပ်က္ေစတတ္၏။ ေသြး၊ သည္းေျခ၊ ေလတို႔ကို ႏုိင္၏။
ရာဇဝလႅဘက်မ္ း၌ကား နံနက္ေစာေစာ ႏုိ႔ေသာက္ ျခင္းသည္ ဝမ္းခ်ဳပ္၏။ ေၾကခဲ၏။ ထို႔ေၾကာင့္ ေနထြက္ ၿပီး ေနာက္ တစ္ပဟိုရ္ ျဖစ္ေစ၊ ပဟိုရ္၏ တစ္ဝက္ျဖစ္ေစ လြန္ၿပီးမွ ညႇစ္ေသာက္ အပ္၏။ ထိုႏို႔သည္ လူႏွင့္သင့္၏။ ေၾကလြယ္၏ ဟု ဆိုသည္။
ႏို႔ရည္မ်ဳိး ဟူသမွ်သည္ ေသအရက္မ်ဳိး၊ အခ်ဥ္မ်ဳိး၊ ပဲမ်ဳိး၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ဳိး၊ ငါးမ်ဳိး၊ ႏြားမ်ဳိး၊ ၾကက္၊ ငွက္ စသည္တို႔၏ ဥမ်ဳိး၊ ႏွမ္းဖတ္၊ ႏွမ္းမုန္႔မ်ဳိး တို႔တြင္ ေရွ႕ေနာက္ အနီးအစပ္ မစားမေသာက္ ေကာင္း၊ ဆန္႔က်င္ဘက္ ျဖစ္ၾက၏။ မုေယာ၊ သိေႏၷာဆား၊ မတ္ပဲ၊ မိႈနတို၊ ေခ်သား၊ ေဒါင္းသား တို႔သည္ ႏြားႏို႔ႏွင့္ ဆန္႔က်င္ဘက္ မျဖစ္။
(ဥတုေဘာဇနသဂၤဟက်မ္း ႏို႔မ်ဳိးတုိ႔၏ဂုဏ္ကို ျပဆိုျခင္းမွ)
ရတနာပံုေန႔စဥ္ ၊ (၅)
No comments:
Post a Comment