ေနာင္တရား ၊၂ဝ-၁-၂ဝ၁၆
ေတာင္အေမရိကတိုက္ ရွိ ပီ႐ူးႏိုင္ငံ ကုန္းျပင္ျမင့္မ်ား၌ ျဖစ္ထြန္း ေအာင္ျမင္ၿပီး ျမန္မာႏိုင္ငံ အတြင္းသို႔ ၿပီးခဲ့သည့္ႏွစ္ မ်ားတြင္ ဝင္ေရာက္လာသည့္ ယာကြန္ပင္ မ်ားကို ရွမ္းျပည္နယ္ (ေတာင္ပိုင္း) ေနာင္တရားၿမိဳ႕၌ စတင္စမ္းသပ္ စိုက္ပ်ဳိးခဲ့ရာ လက္ရွိတြင္ ေအာင္ျမင္ျဖစ္ထြန္းမႈ မ်ားလာေၾကာင္း သိရသည္။
''ယာကြန္ဥက သဘာဝကရရွိတဲ့ အစြမ္းထက္ အာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ သူ႔ကို Ground Apple ဒါမွမဟုတ္ Super Food လို႔ေတာင္တင္စား ေခၚေဝၚၾကတာပါ။ သူက က်န္းမာေရး အတြက္ သင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။ သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ အခ်ဳိဓာတ္ ကလည္း ဆီးခ်ဳိေဝဒနာရွင္ေတြ အတြက္ အႏၲရာယ္လံုးဝမရွိတဲ့ အခ်ဳိဓာတ္ ျဖစ္တာေၾကာင့္ လက္ရွိမွာ စိုက္ပ်ဳိးမႈေတြ မ်ားလာၿပီး ဝယ္ယူတဲ့ သူေတြလည္း မ်ားလာတာပါ။
သူ႔ရဲ႕မ်ဳိးရင္းက ပီ႐ူးႏိုင္ငံက ျဖစ္ေပမယ့္ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံက နည္းပညာနဲ႔ ကြၽန္ေတာ္တို႔ႏိုင္ငံမွာ စိုက္ပ်ဳိးတာပါ။ ယာကြန္ရြက္ကို အေျခာက္လွန္းၿပီး လက္ဖက္ေျခာက္ အေနနဲ႔ ေသာက္လို႔လည္း ရပါတယ္။ ေဆးအျဖစ္ မွီဝဲၿပီး ေသာက္သံုးတဲ့ သူေတြလည္း ရွိပါတယ္'' ဟု ရတနာထြန္း ယာကြန္ ေဆးလက္ဖက္ေျခာက္ ႏွင့္ ယာကြန္ဥမ်ား စိုက္ပ်ဳိးျဖန္႔ျဖဴး ေရာင္းခ်ေနသည့္ ဦးေက်ာ္သင္း ကေျပာသည္။
ယာကြန္ဥသည္ အရြက္ထက္ ပို၍ ေဆးဖက္ဝင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ယာကြန္ဥသည္ အရည္ရႊမ္းၿပီး ၾကြပ္ဆတ္၍ ခ်ဳိေသာ အရသာရွိကာ ပန္းသီး၏ အရသာႏွင့္ ဆင္တူျခင္းေၾကာင့္ ယာကြန္ဥကို Ground Apple ဟူ၍ ေခၚဆိုမႈမ်ား ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
အဆိုပါ ယာကြန္ဥ မ်ားသည္ ႏိုဝင္ဘာ ပထမပတ္မွ စ၍ မတ္လကုန္အထိ ထြက္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ယာကြန္ပင္မ်ားသည္ ေအာ္ဂဲနစ္ပင္မ်ား ျဖစ္ၿပီး အရြက္ႏွင့္ ေဆးလက္ဖက္ေျခာက္ ကို တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ရရွိႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
သီရိ
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၆)
No comments:
Post a Comment