ရန္ကုန္ ၊ ၁၇-၁-၂ဝ၁၆
ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္သူမ်ား က ထုတ္ကုန္အျမင္လွပေစရန္ ဆိုးေဆးမ်ား အသံုးျပဳ ေနသည္ ကို ေရွာင္ရွားႏုိင္ေရး အသိပညာေပး ေနေသာ္လည္း လိုက္နာမႈ အားနည္းေန ဆဲ ျဖစ္ေၾကာင္း အစား အေသာက္ ႏွင့္ ေဆးဝါး ကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန ၫႊန္ ၾကားေရးမွဴး ေဒါက္တာ ဇင္ဇင္ႏြယ္ က ေျပာသည္။
''ဧရာဝတီတိုင္း ေဒသႀကီးမွာ ရွိတဲ့ ငါးပိ၊ ငါးေျခာက္ ထုတ္လုပ္တဲ့ သူေတြကို ဆိုးေဆးေတြမသံုးဖို႔ ကြၽန္မတို႔အေနနဲ႔ အသိပညာ ေပးတယ္။ အလုပ္႐ံု ေဆြးေႏြးပြဲေတြ လုပ္ေပးေနတယ္။ ဒီလို ေျပာေနေပမယ့္ လည္း ဆုိးေဆးေတြ အသံုးျပဳ ေနဆဲပဲ ျဖစ္တယ္။ ဒါကလည္း စားသံုးသူေတြေၾကာင့္ လို႔ဆိုရမယ္။ ငါးပိဆိုရင္ ပန္းေရာင္မွ စစ္တယ္လို႔ ထင္ၾကေတာ့ ငါးပိမည္းရင္ မဝယ္ၾကဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ထုတ္လုပ္ သူေတြက ပန္းေရာင္ ျဖစ္ေအာင္ ေဆးဆိုးသံုးၿမဲ သံုးေနၾကတာ ျဖစ္တယ္'' ဟု ၄င္းကေျပာသည္။
ငါးပိအျဖစ္ ျပဳလုပ္ေသာ ငါးမ်ဳိးမ်ားသည္ ရာသီဥတုေပၚ အေျခခံကာ အေရာင္ေျပာင္းလဲမႈ ရွိသကဲ့သို႔ ငါးပိအျဖစ္ ထုတ္လုပ္ပါကလည္း အမည္းေရာင္ အျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြား ျခင္းေၾကာင့္ စားသံုးသူမ်ား ႏွစ္သက္သည့္ ပန္းေရာင္ ရရွိလာေစရန္ ဆိုးေဆးမ်ား အသံုးျပဳ လာၾကျခင္းျဖစ္သည္။
ခ်ည္ဆိုးေဆး အသံုးျပဳထားေသာ ငါးပိမ်ားကို စားသံုးမိပါက အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း ေရာင္ရမ္းမႈမ်ား၊ အသည္းတြင္ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ျခင္းမ်ားႏွင့္ ဦးေႏွာက္ပိုင္း ဆိုင္ရာ ထိခိုက္ျခင္းမ်ား စေသာ ဆိုးက်ဳိးမ်ား ခံစားရႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
ဆိုးေဆးမ်ားကို ငါးပိမ်ားတြင္သာ အသံုးျပဳေန႐ံု မဟုတ္ဘဲ ပုစြန္ခ်ဥ္မ်ား တြင္လည္း အသံုးျပဳလာေၾကာင္း၊ ငါးေျခာက္မ်ား ၌လည္း ယင္မနားေစရန္ ဓာတုေဆးဝါးမ်ား အသံုးျပဳ ေနသျဖင့္ ျပည္သူမ်ား အေနျဖင့္လည္း သတိျပဳစားသံုး ၾကရန္ လိုအပ္ေပသည္။
စားသံုးသူမ်ား၏ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ ေစျခင္းေၾကာင့္ လက္လီ အေရာင္းဆိုင္မ်ား မွတစ္ဆင့္ မူလထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်သည့္ ေနရာသို႔ လိုက္လံစစ္ေဆး အေရးယူရန္ ခက္ခဲေနဆဲ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ျမတ္ေလးငံု
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၉)
No comments:
Post a Comment