ရန္ကုန္ ၊ ၂၁-၁၂-၂ဝ၁၅
ရန္ကုန္ၿမိဳ႕၌ စက္မႈဇုန္ေပါင္း ၂၄ ဇုန္တြင္ စက္႐ံုေပါင္း ၃၆၅ဝ ေက်ာ္ရွိၿပီး အရက္ခ်က္ စက္႐ံု၊ ငါးအေအးခန္း စက္႐ံု၊ ဓာတုေဗဒ စက္႐ံု၊ ေဆးဆိုးပန္း႐ိုက္ စက္႐ံု၊ ခဲသန္႔စင္ စက္႐ံု၊ စကၠဴစက္႐ံု၊ သားေရစက္႐ံု ႏွင့္ စားေသာက္ကုန္ လုပ္ငန္းမ်ားမွ ေရဆိုး အမ်ားအျပား စြန္႔ထုတ္လ်က္ ရွိသျဖင့္ ေရေနသတၱဝါ မ်ား၏ ေဂဟစနစ္ကို ထိခိုက္မႈမ်ား ျဖစ္ေပၚ ေနေၾကာင္း စိမ္းလန္း အမိေျမ ဖြံ႕ၿဖိဳး တိုးတက္ေရး အသင္းမွ သိရသည္။
စိမ္းလန္း အမိေျမ ဖြံ႕ၿဖိဳး တိုးတက္ေရး အသင္းက ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ စက္မႈဇုန္ အနီးဝန္းက်င္မွ ေရမ်ားကို ဓာတ္ခြဲ စမ္းသပ္ခဲ့ရာ ေရေနသတၱဝါ မ်ား၏ ေဂဟစနစ္ကို ထိခိုက္ႏုိင္သည့့္ ဇီဝႏွင့္ ဓာတုဆိုင္ရာ ေအာက္ဆီဂ်င္ လိုအပ္ခ်က္ (Biochemical Oxygen Demand & Chemical Oxygen Demand) ဓာတ္ပါဝင္မႈ မ်ားျပား ေနသည္ကို စစ္ေဆးေတြ႕ရွိ ခဲ့ေၾကာင္း သိရသည္။
အဆိုပါ အသင္းက ၂ဝ၁၄ ခုႏွစ္ႏွင့္ ၂ဝ၁၅ ခုႏွစ္ ႏွစ္ႏွစ္တာ ကာလအတြင္း လႈိင္သာယာ စက္မႈဇုန္မွ စြန္႔ပစ္ေရႏွင့္ ေရႊျပည္သာ စက္မႈဇုန္မွ စြန္႔ပစ္ေရ တို႔ကို ေျခာက္လတာ ေစာင့္ၾကည့္ တိုင္းတာခဲ့ရာ စြန္႔ပစ္ေရတြင္ ဇီဝႏွင့္ ဓာတုဆိုင္ရာ ေအာက္ဆီဂ်င္ လိုအပ္ခ်က္ (BOD & COD) ၊ ကလို႐ိုက္၊ ေနာက္က်ိကိန္း၊ ေရေစးေရသြက္ ျဖစ္မႈႏွင့္ သံဓာတ္တို႔မွာ သတ္မွတ္ခ်က္ထက္ မ်ားျပားလ်က္ ရွိေၾကာင္း စိမ္းလန္း အမိေျမဖြံ႕ၿဖိဳး တိုးတက္ေရး အသင္းမွ တာဝန္ရွိသူ တစ္ဦးက ေျပာသည္။
ထို႔ျပင္ Heavy Metal ေခၚ ျဒပ္ထု အေလးဆ ႀကီးမားေသာ သတၱဳဓာတ္ တို႔ကို ယခုႏွစ္တြင္ တိုင္းတာခဲ့ရာ ခဲဓာတ္၊ ကက္ဒမီယမ္ သတၱဳဓာတ္၊ သံဓာတ္ႏွင့္ အာဆင္းနစ္ဓာတ္ ပါဝင္မႈမွာ စံႏႈန္းထက္ ေက်ာ္လြန္ေနေၾကာင္း၊ ယင္းဓာတ္ ပါဝင္မႈမွာ မုိးရာသီ ကာလတြင္ ပံုမွန္သာ ရွိေသာ္လည္း ေႏြႏွင့္ ေဆာင္းရာသီ တို႔တြင္ စြန္႔ပစ္ေရသည္ စံႏႈန္းထက္ ေက်ာ္လြန္လ်က္ ရွိသျဖင့္ စက္႐ံုမ်ား အေနျဖင့္ စံခ်ိန္စံၫႊန္း မ်ားႏွင့္ ကိုက္ညီသည္ အထိ ေရဆိုး သန္႔စင္မႈ ျပဳလုပ္ရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ရန္ကုန္ၿမိဳ႕တြင္း စီးဆင္းေနေသာ ေခ်ာင္းႏွင့္ ေျမာင္းအတြင္းရွိ အမိႈက္သ႐ုိက္ မ်ားကို ေႏြရာသီႏွင့္ မိုးရာသီ မက်ေရာက္မီ အခ်ိန္အထိ ရွင္းလင္း ေနေသာ္လည္း ဝန္ထမ္း အင္အား နည္းပါးျခင္း၊ အေထာက္အကူျပဳ ပစၥည္းမ်ား လိုအပ္ခ်က္ ရွိျခင္း၊ ေခ်ာင္းမ်ား၊ ေျမာင္းမ်ား ေပါမ်ားျခင္းႏွင့္ ျပည္သူမ်ား ကလည္း လိုက္နာမႈ မရွိျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ထိေရာက္မႈ မရွိျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေတာ္ စည္ပင္ သာယာေရး ေကာ္မတီ ပတ္ဝန္းက်င္ ထိန္းသိမ္းေရး ဌာနမွ တာဝန္ရွိသူ တစ္ဦးက ေျပာသည္။ (၄၄၇)
ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၃)
No comments:
Post a Comment