Social Icons

Pages

Tuesday, August 11, 2015

တညင္းသီးေၾကာင့္ ႐ုတ္တရက္ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္း



တညင္းသီးေၾကာင့္ ႐ုတ္တရက္ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္း
ေဒါက္တာလြင္သန္႔ (ေဆး-၂)

ယခုလို မိုးရာသီ ကာလမွာ တညင္းသီး လိႈင္လိႈင္ေပၚတဲ့ အတြက္ တညင္းသီး ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ သူေတြအဖို႔ တညင္းသီး ကို အတို႔ အျမႇဳပ္၊ အုန္းႏို႔ဆမ္း စသည္ျဖင့္ စားသံုးေလ့ ရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တညင္းသီးကို အလြန္အကြၽံ စားသံုးရင္ေတာ့ လူကို အႏၲရာယ္ရွိ ႏုိင္တာကို သတိထား မိသူ အလြန္နည္း ပါတယ္။

အသက္ရွည္ရာ အနာမဲ့ ေၾကာင္းကို လူတိုင္းေတာင့္တ ၾကသလို အသက္ရွည္ ဖုိ႔နဲ႔ အနာေရာဂါ မရွိ ေနထုိင္ႏုိင္ဖို႔ လည္း စားသတိ၊ သြားသတိ၊ ေနသတိနဲ႔ ေနဖို႔ အေရးႀကီး ပါတယ္။ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ျခင္းက ကုသျခင္းထက္ ပိုေကာင္းတယ္ ဆုိတဲ့အတုိင္း အာဟာရ ကို သင့္ေလ်ာ္႐ံု စားသံုးဖို႔ လိုအပ္ၿပီး လြန္က်ဴးေအာင္ မစားသင့္ ပါဘူး။ သင့္ေလ်ာ္တဲ့ အာဟာရ ျဖစ္ဖုိ႔၊ အနာေရာဂါ ကင္းရွင္းဖုိ႔နဲ႔ အာဟာရ ျပည့္ဝဖုိ႔ စားေသာက္ ရာမွာ ျမန္မာ့႐ိုးရာ တုိ႔စရာနဲ႔ ငါးပိရည္ဟာ မပါမျဖစ္ ပါပဲ။ တုိ႔စရာမွာ တညင္းသီးျပဳတ္၊ တညင္းသီး ဆားရည္စိမ္၊ တညင္းသီး အုန္းႏို႔ဆမ္း တုိ႔ဟာ ထမင္းၿမိန္ ခံတြင္းေတြ႕ေစ ပါတယ္။

ပါဝင္မႈ ။ တညင္းသီးမွာ ေရေငြ႕ဓာတ္၊ အသားဓာတ္၊ ကစီဓာတ္၊ သတၱဳဓာတ္၊ ထံုးဓာတ္၊ မီးစုန္းဓာတ္၊ သံဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဘီ ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ ဘီဝမ္း၊ ဘီတူး စတဲ့ သဘာဝ အာဟာရဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ေန ပါတယ္။ တညင္းသီး ဟာ ကုန္ခန္းသြားတဲ့ အစာေတြ ျပန္လည္ျပည့္ဝ ေစတဲ့ ေရေငြ႕ဓာတ္ နဲ႔ခြန္အားကို မ်ားမ်ား တိုးတက္ ျဖစ္ထြန္း ေစႏိုင္တဲ့ ကစီဓာတ္မ်ား စြာလည္း ပါဝင္ ပါတယ္။ မီးစုန္းဓာတ္ ပါဝင္မႈ ကလည္း တတိယ အမ်ားဆံုး ျဖစ္ပါတယ္။ 

အဲဒီ ဓာတ္ေတြက သြားနဲ႔အ႐ိုး ေတြကို သန္မာ ေတာင့္တင္း ေစတယ္။ အလုပ္ၾကမ္း လုပ္ရတဲ့ အလုပ္သမား ေတြ၊ လယ္သမားေတြ အထူး လိုအပ္တဲ့ မီးစုန္းဓာတ္ ကိုလည္း တညင္းသီး က ရရွိပါတယ္။

တန္ေဆးလြန္ေဘး ။ လူ႔ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ဟာ ဓာတ္အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ သတၱဳဓာတ္ အမ်ဳိးမ်ဳိး ပါဝင္ဖဲြ႕စည္း ထားပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ လူေတြဟာ ေန႔စဥ္နဲ႔အမွ် လႈပ္ရွားသြားလာ ေနရတဲ့အတြက္ ခႏၶာကိုယ္မွာ သတၱဳဓာတ္ ကုန္ခန္း ဆုတ္ယုတ္မႈ ျဖစ္ေပၚလာတယ္။ ပ်က္စီးသြားတာ ေတြရွိတယ္။ ပ်က္စီးသြားတဲ့ ဓာတ္အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ သတၱဳဓာတ္ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ျပန္လည္ ျဖည့္တင္း ရတယ္။ တညင္းသီးမွာ အဲဒီ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ ပါဝင္ေန ေပမယ့္ အစားမ်ားရင္ ႐ုတ္တရက္ ေက်ာက္ကပ္ ေရာင္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္း ျဖစ္ပြား ႏုိင္ပါတယ္။

တညင္းသီးျပဳတ္ အလံုး ၂ဝ၊ ၃ဝ ေလာက္ကို တစ္ထုိင္တည္း စားလိုက္မိ သူေတြ ဆီးမသြားႏုိင္ ျဖစ္တာ၊ ခါးကိုက္လို႔ ေဆးခန္းလာျပ တာမ်ဳိး ႀကံဳဖူးပါတယ္။ အဲဒီလိုျဖစ္လာရင္ ဆီးရႊင္ေဆး ထုိးေပး၊ စားေဆး ေကြၽးရင္ အျမန္ျပန္ ေကာင္း ႏုိင္ေပမယ့္ တခ်ဳိ႕ဆီး မသြားႏိုင္၊ ဆီးညႇစ္ရင္လည္း ေသြးပဲထြက္လို႔ ေက်ာက္ကပ္ ေဆးရတဲ့အထိ ျဖစ္သြား ခဲ့ၾကတယ္။ တညင္းသီးရဲ႕ အညႇာ၊ အေညႇာင့္ ပိုင္းက ေက်ာက္ကပ္ကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစပါတယ္။ 

ဆီးမသြားႏုိင္ရင္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ တက္၊ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ား၊ ဗုိက္ေအာင့္၊ ခါးကိုက္ၿပီး ဆီးမထြက္တဲ့ ဒဏ္ကို ျပင္းထန္စြာ ခံစား ရတတ္တယ္။ ေသြးတုိးေရာဂါ အခံရွိတဲ့ သူဆို ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ျပတ္ၿပီး ေလျဖတ္ႏိုင္တယ္။ တညင္းသီးရဲ႕ အနံ႔အသက္ ဟာ စားထားတဲ့ သူရဲ႕ခံတြင္းမွာ အနံ႔နံေစ သလို ဆီးေရာ ဝမ္းမွာပါ အနံ႔စြဲက်န္ ေစပါတယ္။

ေက်ာက္ကပ္ဆဲလ္ တစ္ခု ။ တညင္းသီး တစ္လံုးစားရင္ ေက်ာက္ကပ္ဆဲလ္ တစ္ခုပ်က္စီး ေစတယ္ဆုိေတာ့ တညင္းသီး မ်ားမ်ားစားရင္ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးမႈ ပိုမိုျဖစ္ပြား ေစလို႔ ဂ႐ုျပဳသင့္ ပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ေက်ာက္တည္ျခင္း၊ ပိုးဝင္ျခင္း၊ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ေရာင္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ အားနည္းျခင္း ေရာဂါရွိသူေတြ အေနနဲ႔ တညင္းသီး လံုးဝ မစားသင့္ ပါေၾကာင္း ေဖာ္ျပ လုိက္ရပါတယ္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္ ၊ စာ(၁၁)

#Themyawadydaily

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...