Social Icons

Pages

Tuesday, December 23, 2014

သြားကုိက္ျခင္း


သြားကုိက္ျခင္း

ေဒါက္တာလြင္သန္႔ (ေဆး-၂)

လူတိုင္း သြားကိုက္ဖူးသည္။ သြားကိုက္၊ သြားနာရသည့္ အေၾကာင္းရင္း မ်ားစြာ ရွိပါသည္။ အဓိကအားျဖင့္ သြားကိုက္ ရသည့္ အေၾကာင္းရင္းမွာ သြားပိုးစားျခင္း ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။

အသက္အရြယ္ ႀကီးသူမ်ားတြင္ သြားခိုင္ခံ့မႈ ေလ်ာ့နည္းၿပီး အစာစားစဥ္ မၾကာခဏ သြားနာေလ့ ရွိသည္။ သြားပိုးစားျခင္း၊ စားၾကြင္း၊ စားက်န္မ်ားရွိ ကာဗြန္ဟိုက္ၿဒိတ္၊ ကစီဓာတ္ကို အေျခခံၿပီး ခံတြင္း အတြင္းရွိ ဘက္တီးရီးယား ပိုးမႊားငယ္ မ်ားႏွင့္ တံေတြးမွ အစာေျခရည္ အင္ဇိုင္းတို႔ ပုိမုိ ပူးေပါင္းၿပီး ႏို႔အက္စစ္ဓာတ္ အျဖစ္ အစာမ်ား အခ်ဥ္ ေပါက္ကာ သြားပိုးစား လာသည္။

ယင္း အက္စစ္ဓာတ္ သည္ သြား၏ အျပင္ဆံုး အလႊာျဖစ္သည့္ ေၾကြသြားလႊာကို စတင္ ပ်က္စီးေစသည္။ အမည္းစက္မ်ား အသြင္ ျဖစ္ေပၚလာသည္။ ယင္း ေၾကြသြားလႊာ သည္ ခႏၶာကိုယ္ အတြင္း မပ်က္စီး လြယ္၍ အမာဆံုးဟု သတ္မွတ္ခံ ရေသာ္လည္း အက္စစ္ဒဏ္ကို မခံႏိုင္ေတာ့ပါ။

ယင္း အက္စစ္ေၾကာင့္ ဒုတိယလႊာ ျဖစ္သည့္ ဆင္စြယ္မ်ား ပ်က္စီးသည္။ သြားႏွစ္လႊာ ပ်က္စီးေသာ္လည္း သြားကိုက္၊ သြားနာ မခံရေသးေပ။ သုိ႔ေသာ္ အပူအေအး ေကာင္းစြာ မခံႏုိင္ဘဲ ေရခဲရည္ ေသာက္လွ်င္ က်ဥ္လာသည္။ စားၾကြင္း၊ စားက်န္ မ်ားေၾကာင့္ သြားပိုးေပါက္ ႀကီးလာကာ ေၾကြသြားလႊာ မွတစ္ဆင့္ ဆင္စြယ္ႏွစ္၊ ဆင္စြယ္ႏွစ္ မွ မြသြားလႊာ အတြင္း ဘက္တီးရီးယား မ်ား ဝင္ေရာက္ၿပီး သြားျမစ္တြင္းရွိ မြသြားလႊာအိမ္ ေရာင္ လာကာ တျဖည္းျဖည္း ဘက္တီးရီးယား က သြားျမစ္တြင္းသုိ႔ ေရာက္ၿပီး သြားျမစ္ထိပ္ ျပည္တည္နာ၊ သြားျမစ္ ျပည္တည္နာ၊ ေမး႐ိုးျခင္ဆီ ေရာင္နာ ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ သြားေပါက္ က်ယ္လာသျဖင့္ သြားကြဲသြားၿပီး သြားနာျခင္း၊ လွ်ာႏွင့္ ကြဲေသာသြား ထိပါက လွ်ာနာျခင္း မ်ားေၾကာင့္ အစားအစာ ေကာင္းစြာ မစားႏုိင္ သျဖင့္ အစာမေၾက ေရာဂါ ျဖစ္ေစႏုိင္သည္။

သြားေဆြးျမည့္ျခင္း ေရာဂါသည္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ အဆစ္ အမ်က္နာ ေရာဂါမ်ားအထိ ဒုကၡေပးသည္။ သြားေဆြးျမည့္ ေရာဂါသည္ သြားတြင္ ကပ္ေနသည့္ သြားပလပ္၊ သြားေခ်းလႊာ ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ ယင္း သြားပလပ္ ထဲတြင္ ဘက္တီးရီးယား တြယ္ေနႏုိင္သည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ သြားေဆြးျမည့္ျခင္း ေရာဂါ ကာကြယ္ရန္ ပလပ္ျဖစ္သည့္ သြားတြင္ စားၾကြင္း၊ စားက်န္မ်ား မရွိေစရန္ ေန႔၊ ည ႏွစ္ႀကိမ္ သြားမွန္မွန္ တုိက္သင့္သည္။ 

သြားပလပ္ မရွိလွ်င္ သြားေဆြးျမည္ ့ေရာဂါ မျဖစ္ႏုိင္ဘူး။ သြားပိုး မစားေသာ သြားမ်ား ကိုလည္း သြားမ်က္ႏွာျပင္ မ်ားေပၚတြင္ စစ္ေဆးရန္ လိုသည္။ သြားဆရာဝန္မွ သြားၾကည့္မွန္ သို႔မဟုတ္ သြားစမ္းသပ္သည့္ အပ္ျဖင့္ အၾကည့္ရ ခက္ေသာ ေနရာမ်ားတြင္ သြားပိုးေပါက္မ်ား သိရွိေစရန္ ဓာတ္မွန္ အသံုးျပဳ ႏုိင္သည္။

သြားပိုးစားျခင္း ျဖစ္စတြင္ အမည္းစက္၊ အမည္းေၾကာင္း ေတြ႕ရမည္။ သြားပိုးေပါက္ ျပင္ပတြင္ သြားမနာ ေသာ္လည္း သြားၾကား ညပ္ျခင္း၊ အပူအေအး ေသာက္လွ်င္ သြားက်ဥ္ျခင္း ခံစားရသည္။ သြားေရာဂါ သက္သာ ေစရန္ နာေနေသာ အေပါက္ထဲ ေလးညင္းဆီ ကို ဂြမ္းႏွင့္ဆြတ္ၿပီး ထည့္ေပးရသည္။ မရပါက သြားႏုတ္ရမည္။

#Themyawadydaily
#ျမ၀တီေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...