Social Icons

Pages

Thursday, January 23, 2014

အရည္အေသြး ျပည့္မီေသာ အုိင္အုိဒင္းဆား စားသံုးေရး အလ်င္မျပတ္ ၾကပ္မတ္ေပး


အရည္အေသြး ျပည့္မီေသာ အုိင္အုိဒင္းဆား စားသံုးေရး အလ်င္မျပတ္ ၾကပ္မတ္ေပး

အယ္ဒီတာ့အာေဘာ္
( ၂၃-၁-၂၀၁၄ )

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ကာကြယ္ေရး လုပ္ငန္းမ်ားကို ၁၉၆၇ ခုႏွစ္မွ စတင္ ေဆာင္ရြက္ခဲ့ၿပီး ၁၉၉၇ ခုႏွစ္တြင္ က်င္းပခဲ့ေသာ (၂၄) ႀကိမ္ေျမာက္ အမ်ဳိးသား က်န္းမာေရး ေကာ္မတီ အစည္းအေဝး ၌ တစ္ႏုိင္ငံလံုး အိုင္အိုဒင္းဆား စားသံုးေရး နည္းဗ်ဴဟာ ခ်မွတ္၍ အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ကာကြယ္ေရးမွ အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ပေပ်ာက္ေရး သို႔ ရည္မွန္း ေဆာင္ရြက္ ခဲ့သည္။

အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ပေပ်ာက္ေရး စီမံခ်က္ အေကာင္ အထည္ေဖာ္ ရာတြင္ အဓိက က်ေသာ အရည္ အေသြးျပည့္ အိုင္အိုဒင္းဆား ထုတ္လုပ္ ျဖန္႔ျဖဴးေရး လုပ္ငန္းကို သတၱဳတြင္း ဝန္ႀကီးဌာန ျမန္မာ့ဆား ႏွင့္ အဏၰဝါ ဓာတုပစၥည္း ထုတ္လုပ္ေရး ႏွင့္ ေရာင္းဝယ္ေရး လုပ္ငန္းက တာဝန္ယူ ေဆာင္ရြက္လ်က္ ရွိသည္။ ဆား အက္ဥပေဒကို ျပင္ဆင္ တိုးခ်ဲ႕ ျပ႒ာန္းခဲ့ၿပီး ဆား ထုတ္လုပ္သူမ်ား ၊ ဆား ႀကိတ္ခြဲသူမ်ား ႏွင့္ ပူးေပါင္း၍ တစ္ႏိုင္ငံလံုး စားသံုးရန္ လိုအပ္ေသာ အိုင္အိုဒင္းဆား ပမာဏကို ၂ဝဝဝ ျပည့္ႏွစ္မွ စ၍ ျပည့္မီေအာင္ ထုတ္လုပ္ ႏုိင္ခဲ့သည္။ ပိုတက္ဆီယမ္ အိုင္အိုဒိုက္ (KIO3) အလ်င္မီေအာင္ ဝယ္ယူ ရရွိေရး အတြက္ ယူနီဆက္ (UNICEF) ၏ ကူညီ ပ့ံပိုးမႈျဖင့္ စီစဥ္ ထားရွိၿပီး လုပ္ငန္း လည္ပတ္ေရး ရန္ပံုေငြ စနစ္တစ္ရပ္ ကိုလည္း ခိုင္မာစြာ ထားရွိၿပီး ျဖစ္သည္။ အိုင္အိုဒင္းဆား ထုတ္လုပ္သည့္ နည္းစနစ္ မွာ ႀကိတ္ၿပီး ဆားေခ်ာမ်ား တြင္ သတ္မွတ္ ထားေသာ ပိုတက္ဆီယမ္ အိုင္အိုဒိုက္ (KIO3) ျဖည့္ေပးျခင္း ျဖစ္သည္။

အိုင္အိုဒင္းဆား အရည္အေသြး ျပည့္မီေရး မွာ ထုတ္လုပ္မႈ ၊ သိုေလွာင္မႈ ၊ သယ္ယူ ပို႔ေဆာင္မႈ ၊ လက္ကား ေရာင္းခ်မႈ ၊ လက္လီ ေရာင္းခ်မႈ အဆင့္ဆင့္ တို႔တြင္ အရည္အေသြး ျပည့္မီမွသာ စားသံုးသူမ်ား အတြက္ အရည္အေသြး ျပည့္မီေသာ အိုင္အိုဒင္းဆား စားသံုးႏုိင္မည္ ျဖစ္သည္။ အိုင္အိုဒင္းဆား ထုတ္လုပ္ ၊ တင္သြင္း ၊ သိုေလွာင္ ေရာင္းခ်ျခင္း တို႔တြင္ အိုင္အိုဒင္း ပါဝင္ရမည့္ စံႏႈန္းမ်ား သတ္မွတ္ ထားရာ ထုတ္လုပ္သူ / စက္႐ံုအဆင့္ တြင္ အိုင္အိုဒင္း ဓာတ္ ၄ဝ မွ ၆ဝ PPm ၊ လက္ကား ေရာင္းဝယ္/ သိုေလွာင္ အဆင့္တြင္ ၃ဝ PPm ၊ လက္လီ ဝယ္ေရာင္း အဆင့္တြင္ ၁၅ PPm ႏွင့္ စားသံုးသူ အိမ္ေထာင္စု အဆင့္တြင္ ၁၅ PPm အသီးသီး ပါဝင္ရမည္ ျဖစ္သည္။ PPm သည္ အပံု တစ္သန္းတြင္ ပါဝင္ရမည့္ အပံု အေရအတြက္ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။

အိုင္အိုဒင္းဆား လက္လီ ေရာင္းခ်သူ မ်ားသည္ စားသံုးသူမ်ား ႏွင့္ တိုက္႐ိုက္ ထိေတြ႕ ရသူမ်ား ျဖစ္သည္။ မိမိတို႔ ေရာင္းခ်ေနေသာ အိုင္အိုဒင္းဆား အရည္အေသြး ကို မိမိတို႔ ကိုယ္တိုင္ စမ္းသပ္ စစ္ေဆးျခင္း ႏွင့္ စားသံုးသူ မ်ားအား အုိင္အိုဒင္းဆား စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ရရွိႏုိင္သည့္ က်န္းမာေရး သုခကို ပညာေပးျခင္း မ်ား ေဆာင္ရြက္ ၾကရမည္ ျဖစ္သည္။ စားသံုးသူမ်ား ကလည္း အရည္အေသြး ျပည့္မီေသာ အိုင္အိုဒင္းဆား ကို ဝယ္ယူ စားသံုး ၾကမွသာ အိုင္အိုဒင္း ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚႏုိင္ေသာ ေရာဂါမ်ား ကင္းေဝး ႏုိင္မည္ ျဖစ္သည္။

ျမန္မာႏုိင္ငံ အစားအေသာက္ ႏွင့္ ေဆးဝါး အာဏာပိုင္ အဖြဲ႕က ၂ဝ၁ဝ ျပည့္ႏွစ္ ၾသဂုတ္လ အထိ ျပဳစုထားေသာ စာရင္းမ်ား အရ ေဒသအလိုက္ အိုင္အိုဒင္းဆား အရည္အေသြး စစ္ေဆးသည့္ ဓာတ္ခြဲခန္း ရွိေသာၿမိဳ႕နယ္ ၁ဝ၉ ၿမိဳ႕နယ္ ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။

သို႔ျဖစ္၍ ျပည္သူမ်ား အရည္အေသြး ျပည့္မီေသာ အိုင္အိုဒင္းဆား စားသံုးႏုိင္ေရး ထုတ္လုပ္ ၊ သယ္ယူ ၊ ေရာင္းခ် သည့္ လုပ္ငန္း အဆင့္ဆင့္ တို႔တြင္ စစ္ေဆး ၾကပ္မတ္မႈ အလ်င္မျပတ္ ေဆာင္ရြက္ ေပးၾကပါရန္ တိုက္တြန္း ႏိႈးေဆာ္ လိုက္ရပါသည္။    ။

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...