Pages

Monday, October 15, 2018

က်န္းမာေရးအတြက္ ဗိုလ္စားပဲသီး၏အသံုးဝင္ပံု

-
ဗိုလ္စားပဲသီးသည္ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး အသီးသီးႏိုင္ေသာ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ဳိးျဖစ္ကာ မရင့္မွည့္ခင္ ခူးဆြတ္ ေပးရသည္။ ခ်ဳံပုတ္ကဲ့သို႔ ခ်ဳံထူထပ္စြာ ေပါက္ေရာက္တတ္ေသာအပင္အမ်ဳိးအစား
ျဖစ္၍ အထူးတလည္ စင္ခံ၍စိုက္ပ်ဳိးေပးရန္မလိုအပ္ေပ။ 
-
အပင္၏အျမစ္သည္ တိမ္သည့္အတြက္ေၾကာင့္ ၎အပင္ေအာက္ေျခ၏ ေဘးပတ္လည္တြင္ရွိေသာ ေပါင္းပင္၊ ျမက္ပင္တို႔ကို မၾကာခဏ ရွင္းလင္းေပးဖို႔ လိုသည္။ ဗိုလ္စား ပဲသီးကို အစိမ္းလိုက္ ကြၽတ္ကြၽတ္ဝါး
စားႏိုင္သလို မိမိႏွစ္သက္ရာအသားတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ေရာေႏွာေၾကာ္၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အျခားဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ေရာေႏွာကာ အစိမ္းေၾကာ္ ေၾကာ္၍ေသာ္လည္းေကာင္း စားႏိုင္သည္။ 
-
ထို႔ျပင္ ေရေႏြးပူပူတြင္ ေခတၱမွ် စိမ္ၿပီးေနာက္ အသုပ္သုပ္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ၾကက္ဥျဖင့္ ေခါက္ေၾကာ္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း အမ်ဳိးမ်ဳိး စားသံုးႏိုင္သည္။ ဗိုလ္စား ပဲသီး၏ အရသာမွာ ပဲသီး ေခၚ ပဲေတာင့္ရွည္ထက္ 
ပိုမိုႏူးညံ့ကာ ပိုလည္း ခ်ဳိၿမိန္သျဖင့္ သက္သတ္လြတ္ စားသူမ်ား အႀကိဳက္ေတြ႕ ၾကသည္။
-
ေျခာက္ေသြ႕ေသာ ပဲအမ်ဳိးအစား မ်ားျဖစ္ၾကသည့္ ဥပမာ-ကုလားပဲ၊ ပဲနီေလး၊ ပဲဝါ ေလးတို႔ႏွင့္ ႏိႈင္းယွဥ္ပါက ဗိုလ္စားပဲသီးတြင္ ထိုပဲ အေျခာက္မ်ားေလာက္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ မမ်ားေသာ္လည္း အမွ်င္ဓာတ္ႏွင့္ အျခား
အာဟာရဓာတ္မ်ားပါဝင္မႈက ပိုမိုသာလြန္ ေကာင္းမြန္သည္။ 

-
ဗိုလ္စားပဲသီး ထဲတြင္ ကယ္လိုရီ အင္မတန္နည္းၿပီး ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိး ျဖစ္ေစသည့္ ျပည့္ဝဆီလံုးဝ မပါရွိပါ။ လူသားတို႔ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျပဳေစသည့္ ဗီတာမင္ A၊ လူတိန္း၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ Zeta-xanthin စသည့္ ဆန္႔က်င္ဓာတ္တို း ပစၥည္းမ်ားအျပင္ ေဖာလစ္၊ ဗီတာမင္ B12၊ ဗီတာမင္ B1၊ ဗီတာမင္ C၊ သံဓာတ္၊ ကယ္စီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္စသည့္ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္တို႔လည္း ၾကြယ္ဝစြာပါသည့္အျပင္ ႐ုကၡေဗဒဆိုင္ရာ အာဟာရအေျမာက္အျမားပါရွိျခင္းေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳ ေစပါသည္။ 
-
က်န္းမာေရးအတြက္ ဗိုလ္စားပဲသီး၏ အသုံးဝင္ပုံ 
--------------------------------------------------
* အမွ်င္ဓာတ္မ်ား ေပါၾကြယ္ဝစြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အူႏွင့္အူလမ္းေၾကာင္းထဲရွိ အရိအရြဲမ်ားကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးသျဖင့္ အူမကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္မႈကို ကာကြယ္ေပးသည္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးသည္။ 
* အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္မႈေၾကာင့္ အသားအေရေပၚတြင္ ျဖစ္ေပၚလာတတ္ေသာ အေရးအေၾကာင္းမ်ားကိုလည္း ဟန္႔တားေပးပါသည္။
* ခႏၶာကိုယ္အတြက္အေရးပါေသာ DNA ေပါင္းစပ္ဖြဲ႕စည္းျခင္းႏွင့္ ဆဲလ္မ်ားကို ေကာင္းစြာအက်ဳိးျပဳကာ  DNA ပ်က္စီး ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးပါသည္။ 
* ဗိုလ္စားပဲသီးထဲတြင္ပါဝင္ေသာ ေဖာလစ္အက္စစ္သည္ ကေလးမီးဖြားစဥ္၌ မိခင္တို႔၏ အာ႐ုံေၾကာႏွင့္သက္ဆိုင္ေသာ ျပြန္မ်ား ခ်ဳိ႕ယြင္းမႈကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေသာ အစြမ္းသတၱိမ်ားစြာပါရွိေသာေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္
ေဆာင္မိခင္မ်ား ႀကိဳတင္စားသုံးေပးသင့္ပါသည္။
* ျပင္ပေရာဂါမ်ားကို အလြယ္တကူမဝင္ေရာက္ေစဘဲ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုျမႇင့္တင္ေပးပါသည္။
* ႏွလုံးခုန္ႏႈန္းႏွင့္ ေသြးဖိအားတို႔ကိုထိန္းခ်ဳပ္ေပးကာ ေသြးတိုးက်ေစပါသည္။
* ကိုလက္စထေရာကိုေလွ်ာ့ခ်ကာ ေသြးေၾကာမ၏နံရံမ်ားတည္ေဆာက္မႈကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳသျဖင့္ ေသြးေၾကာမ်ား ပိတ္ဆို႔မႈကို သက္သာေလ်ာ့နည္းေစပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ႏွလုံးေရာဂါျဖစ္ျခင္းႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္းတို႔ကို ကာကြယ္ေပးပါသည္။
* ဗိုလ္စားပဲသီးစားသုံးျခင္းျဖင့္ အ႐ိုးအားနည္းျခင္းမွ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ရာေရာက္ ပါသည္။
* အဆစ္ေရာင္ေရာဂါႏွင့္ ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါတို႔ကိုလည္း ထိေရာက္စြာကုသေပးႏိုင္ ပါသည္။ 
* အမ်ဳိးသမီးမ်ား လစဥ္ဓမၼတာလာၿပီးေနာက္ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့မႈကိုလည္း အေထာက္ အပံ့ေပးပါသည္။ 
* ႏို႔တိုက္မိခင္မ်ားအတြက္ ဗိုလ္စားပဲသီးကို မျဖစ္မေနစားသုံးေပးသင့္ပါသည္။
* ႏွလုံးထဲတြင္ ေအာက္ဆီဂ်င္ျပတ္လပ္မႈကို ကာကြယ္ေပးကာ ႏွလုံးေသြးပမာဏကို ျမႇင့္တင္ေပးသည့္အတြက္ ႏွလုံးကိုက်န္းမာ ေစပါသည္။
* ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကို ပုံမွန္ျဖစ္ေစေသာေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ သင့္ေလ်ာ္ပါသည္။
* ဗိုလ္စားပဲသီးတြင္ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈနိမ့္က်ၿပီး ျပည့္ဝဆီလုံးဝမပါရွိသျဖင့္ ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ထိန္းလိုသူမ်ားအတြက္ အေဖာ္မြန္ေကာင္း ျဖစ္ပါသည္။
-
မွတ္သားရန္ 
------------
ဗိုလ္စားပဲသီးအပါအဝင္ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို အခ်ိန္ၾကာျမင့္စြာ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းသည္ ၎တို႔အထဲတြင္ ပါဝင္ေသာ လူသားတို႔ က်န္းမာေရးကို အက်ဳိးျပဳေစေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားကို ေလ်ာ့က်သြား
ေစတတ္၍ အခ်ိန္ ၅ မိနစ္ခန္႔သာ အပူေပး ခ်က္ျပဳတ္ေပးသင့္ပါသည္။ 
-
ျခြင္းခ်က္ 
---------
ဗိုလ္စားပဲသီးထဲတြင္ oxalate ဓာတ္ပါရွိ၏။ ထိုဓာတ္သည္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါႏွင့္ ဆီးအိမ္ေရာဂါေဝဒနာသည္မ်ားကို ျပႆနာ ျဖစ္ေစႏိုင္သျဖင့္ အလြန္အကြၽံမစားသုံး သင့္ေပ။ ။
-
ေပါက္ေပါက္ 
#ျမ၀တီေန႔စဥ္သတင္းစာ

No comments:

Post a Comment