Pages

Monday, February 13, 2017

ပဲြေစ်းတန္းမ်ားတြင္သာ အဓိကေတြကရတတ္ေသာ ျမန္မာ့႐ုိးရာအစားအစာ ေကာက္ညႇင္းက်ည္ေတာက္ (ေခၚ) ေခါက္လံက်ည္ေတာက္



( သီရိ ၊ H.O )

ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႔၏ ျမန္မာ့႐ိုးရာ အစားအစာမ်ား ထဲတြင္ အသက္အရြယ္မေရြး ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၿပီး လက္ရွိအခ်ိန္ထိ မေပ်ာက္ပ်က္ဘဲ စားသံုးေနေသာ စားစရာတစ္ခု ရွိပါသည္။ ၄င္းမွာ ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္ (ေခၚ) ေခါက္လံ က်ည္ေတာက္ ျဖစ္သည္။

ထို ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္မွာ ဘုရားပြဲေစ်းတန္း၊ ညေစ်းတန္း မ်ားတြင္ မပါမျဖစ္ ေရာင္းခ်ရသည့္ ျမန္မာ့႐ိုးရာ စားစရာတစ္မ်ဳိး လည္းျဖစ္သည္။ ယခင္က ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္ကို ေဆာင္းဦးရာသီ၏ ဝါးေပါမ်ားစြာ ထြက္လာသည့္ အခ်ိန္၌ တင္းဝါးမ်ားျဖင့္ ျပဳလုပ္ၾကရ ေသာေၾကာင့္ တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး စားသံုး၍ မရဘဲ ထိုေဆာင္းဦး ကာလမွသာ စားသံုး၍ ရသည္။ ယခု ေနာက္ပိုင္းတြင္ မည့္သည္ကာလ တြင္မဆို ျပဳလုပ္ ေရာင္းခ်မႈမ်ား ရွိလာၿပီျဖစ္သည္။

ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္ ျပဳလုပ္ရာတြင္ အဓိက အသံုးျပဳေသာဝါးမွာ တင္းဝါးျဖစ္သည္။ လြန္ခဲ့သည့္ ႏွစ္ေပါင္း ၁ဝဝ ေက်ာ္ ကတည္းက မိ႐ိုးဖလာ လုပ္ကိုင္ၾကေသာ ဦးေထြး၊ ေဒၚေအး၊ သမီးမဝိုင္း တို႔၏ မ်ဳိးဆက္ ေဒၚလွလွ က ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္ (ေခၚ) ေခါက္လံ က်ည္ေတာက္ ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္ကို ေျပာျပရာတြင္ ''လူအမ်ားစုက ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္ ျပဳလုပ္တာကို လြယ္ကူတယ္ ထင္ၾကတယ္။ တကယ္ေတာ့ ျမန္မာ့႐ိုးရာ အစားအစာေတြ ထဲမွာ ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္ ျပဳလုပ္နည္းက ခက္ခဲပါတယ္။ ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္က မီးအျပင္းလည္း သံုးလို႔မရပါဘူး။ ဒါ့ျပင္ မီးေသြးနဲ႔လည္း ကင္လို႔မရပါဘူး။ အစာသြတ္ ထားတဲ့ ေကာက္ညႇင္း က်ည္ ေတာက္ကို ဝါးအေျခာက္၊ ဝါးဖတ္ေလး ေတြနဲ႔ မီးကင္ရတာပါ။ ေလၿငိမ္၊ မၿငိမ္ ကလည္း အလြန္ အေရးႀကီးၿပီး ေလၿငိမ္ရင္ တစ္နာရီေလာက္ပဲ ကင္ရေပမယ့္ ေလမၿငိမ္ရင္ေတာ့ တစ္နာရီမက ၾကာပါတယ္။ မီးကင္မယ့္ ဝါးကလည္း မႏုလြန္း၊ မရင့္လြန္း အရြယ္အေနအထား သင့္တင့္တဲ့ တင္းဝါးကို အသံုးျပဳရတယ္။ ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္ ျပဳလုပ္မယ္ဆိုရင္ ပထမဆံုး ေကာက္ညႇင္းကို အနည္းဆံုး ေန႔တစ္ဝက္ေလာက္ ေရစိမ္ထား ရပါတယ္။ 

ၿပီးရင္ စိမ္ထားတဲ့ ေကာက္ညႇင္းကို ဆားနဲ႔နယ္ထားၿပီး တင္းဝါးထဲကို ထည့္ကာ ေကာက္ညႇင္းထဲကို ေရေလာင္းထည့္ၿပီး တစ္ဖက္ကို ငွက္ေပ်ာရြက္နဲ႔ ပိတ္ၿပီး မီးကင္ရပါတယ္။ ဒီလိုမီးကင္တဲ့ ေနရာမွာ ကြၽမ္းက်င္မႈက အဓိကလို႔ေျပာ လို႔ရပါတယ္။ တစ္ခါတည္း မီးနဲ႔ကင္ရတာ မဟုတ္ဘဲ တစ္ဆင့္ခ်င္းကင္ရပါတယ္။ ပထမဆုံး ကင္မယ့္ ေကာက္ညႇင္ းက်ည္ေတာက္ကို တန္းေဘးမွာ ေထာင္ၿပီး ေအာက္ေျခကစတင္ မီးၿမိႇဳက္ရတယ္။ ၿပီးမွ အလယ္၊ အထက္ဆိုၿပီး တစ္ဆင့္ခ်င္း မီးကင္ရပါတယ္။ ဒီလိုမီးကင္တာ မကြၽမ္းက်င္ရင္ မနပ္တဲ့ ေကာက္ညႇင္းေတြ ပါလာမွာျဖစ္ ပါတယ္။ ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္ကို လွည့္ၿပီး ေသခ်ာ မီးကင္ရတာေၾကာင့္ ၾကည့္ရင္ အလြယ္တကူ ျပဳလုပ္လို႔ရတဲ့ စားစရာလို႔ ထင္ျမင္ၾကေပမယ့္ အမွန္က အလြန္ လက္ဝင္တဲ့ ျမန္မာ့႐ိုးရာ စားစရာတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္'' ဟု ေျပာသည္။

ထို႔ျပင္ ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္ ျပဳလုပ္ရာတြင္ ေကာက္ညႇင္းဆန္ အမ်ဳိးအစားေပါင္း မ်ားစြာကို အသံုးျပဳၾက ေသာ္လည္း အမွန္တကယ္ အလြန္ႏူးည့ံေသာ ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္ ရရွိရန္ ပုသိမ္သြယ္ ဟူေသာ ေကာက္ညႇင္းဆန္ကို အသံုးျပဳလွ်င္ ေကာင္းမြန္သည့္ ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္ကို ရရွိမည္ျဖစ္သည္။ ေကာက္ညႇင္းဆန္ တစ္ျပည္လွ်င္ ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္ အလံုး အႀကီး၊ အေသးေပၚ မူတည္၍ ပ်မ္းမွ် ေခါက္လံ က်ည္ေတာက္ ၂ဝ ရရွိၿပီး အလံုးႀကီးပါက ေခါက္လံ က်ည္ေတာက္ ၁၅ ခုသာ ရရွိေၾကာင္း သိရသည္။

ထို ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္ သည္ လူတန္းစားမေရြး ႀကိဳက္ႏွစ္သက္စြာ စားသံုးၾကၿပီး တခ်ဳိ႕ေဒသမ်ား၌ သၾကားႏွင့္ အုန္းသီးက ိုေရာ၍ စားၾကသည္။ တခ်ဳိ႕ေဒသ မ်ား၌ ပဲႏွင့္ေရာသြတ္ကာ စားၾကသကဲ့သို႔ အုန္းသီးပါ တစ္ပါးတည္း သြတ္၍ စားၾကကာ အခ်ဳိ၊ အဆိမ့္ ဟူ၍ ႏွစ္မ်ဳိးခြဲ စားသံုးၾကသည္။

ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္ သည္ မည္သည့္ဆိုးေဆး၊ ႏွပ္ေဆးမ်ား ထည့္သြင္း အသံုးျပဳစရာ မလိုသည့္ စားစရာ ျဖစ္သည္။ အာဟာရ ျပည့္ဝၿပီး ဝမ္းဝေစကာ ေကာက္ညႇင္းဆန္ ကိုသာ အဓိကထားၿပီး အသံုးျပဳထားေသာ စားစရာ တစ္ခုလည္း ျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ စာဖတ္သူ ပရိသတ္မ်ား အေနျဖင့္ သေရစာ စားစရာ အမ်ဳိးအစား မ်ားစြာရွိ ေသာ္လည္း ေကာက္ညႇင္း က်ည္ေတာက္မွာ တန္ဖိုးလည္း နည္းၿပီး က်န္းမာေရး အရလည္း သင့္ေလ်ာ္သည့္ အတြက္ ျပဳလုပ္စားသံုး ႏိုင္ရန္ ေရးသားလိုက္ရ ပါသည္။

ျမ၀တီေန႔စဥ္သတင္းစာ ၊ စာ(၅)

No comments:

Post a Comment