Social Icons

Pages

Monday, December 8, 2014

ေဆာင္းဥတု ကုိ အံတုႏုိင္ေသာ အစားအစာမ်ား


ေဆာင္းဥတု ကုိ အံတုႏုိင္ေသာ အစားအစာမ်ား

ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)

ေရွးကလူႀကီး မ်ားသည္ ဥတုအလိုက္ ဓာတ္စာ စားျခင္းျဖင့္ အသက္ရွည္ ၾကသည္။ ေဒသနာနယ ေဆးပညာဟု ေခၚသည့္ ဗုဒၶစာေပ က်မ္းဂန္လာ ပထဝီ၊ အာေပါ၊ ေတေဇာ၊ ဝါေယာ ဓာတ္ႀကီး ေလးပါးကို အေျခခံသည့္ ေဆးပညာ တြင္လည္း လူတို႔ခႏၶာကိုယ္ သို႔ ေရာဂါ ေရာက္ေၾကာင္း ေလးပါးမွာ ကံ၊ စိတ္၊ ဥတု၊ အာဟာရ ဟု ဆိုထားျခင္းေၾကာင့္ ဥတုေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါရွိ ႏိုင္သည္။ ဥတုႏွင့္ သင့္ေလ်ာ္ေသာ အစားအေသာက္၊ အေနအထိုင္၊ အျပဳအမူကို ျပဳရမည္၊ မျပဳလွ်င္ ေရာဂါရမည္ဟု သိထားသင့္ ေပသည္။

ေဆာင္းဥတုသည္ ေအးေသာ ခ်မ္းေသာ ရာသီဥတု ျဖစ္သည္။ ေအးသည္ ဆိုျခင္းမွာ ခႏၶာကိုယ္ျပင္ပ အသားအေရတြင္ ေအးျခင္းျဖစ္သည္။ ေခြၽးမထြက္ ရသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း မွ အပူတို႔သည္ အျပင္သို႔ မထြက္ႏိုင္၊ အတြင္းတြင္ အပူငုပ္ ေနသည္။ ထို ေအာင္းေနေသာ အပူကို အျပင္သို႔ ထြက္ေစရန္၊ ပြင့္ေစရန္ တစ္နည္း အားျဖင့္ အခိုးပြင့္ ေစရန္ ဓာတ္စာမ်ားကို စားရမည္ဟု ေရွးက ဓာတ္စာျဖင့္ ကုသည့္ သမားေတာ္ႀကီး မ်ားက အမိန္႔ရွိ ခဲ့ၾကသည္။ အခ်ဳိ႕ ေဆးဆရာ သမားေတာ္ႀကီး မ်ားကလည္း ဝမ္းတြင္းမွာ အပူအက်ဥ္း က်ေနသည္ဟု ယူဆၿပီး အပူကို ေအးေအာင္ ေဆးဝါး သို႔မဟုတ္ ဓာတ္စာ ေပးၿပီးလွ်င္ ေအာက္သို႔ သက္ေစေသာ ဝမ္းမွန္၊ ေလသက္ ဆီးသက္ ေစေသာ အစာကို ေပးရမည္ဟု ဆိုသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ ေဆာင္းဥတုတြင္ စားသင့္ေသာ အစားအစာ မ်ားမွာ -
  • အတြင္းမွာ ငုပ္ေနေသာ အပူကို ေအးေစရမည္။
  • အခိုးအာကာသ ပြင့္ေစေသာ အစာျဖစ္ရမည္။
  • ဆီး၊ ဝမ္း၊ ေလ သက္ေစေသာ အစာမ်ဳိးျဖစ္ရမည္။

ထိုကဲ့သို႔ေသာ အစားအစာ မ်ဳိးကို ေရြးခ်ယ္ စားသံုးေသာ သူသည္ ေရာဂါဘယ ကင္းေဝး၍ က်န္းမာေသာ ခႏၶာကိုယ္ကို ပိုင္ဆိုင္ကာ မိမိအက်ဳိး၊ မိသားစုအက်ဳိး၊ လူအမ်ား အက်ဳိး၊ တုိင္းျပည္ အက်ဳိး အထိ သယ္ပိုး ႏိုင္လိမ့္မည္ ျဖစ္သည္။ ''အာေရာဂ်ံ ပရမံလာဘံ'' က်န္းမာျခင္းသည္ လာဘ္ႀကီး တစ္ပါးဟု ဘုရားေဟာ ရွိသည္ႏွင့္ အညီ ျဖစ္ေပ လိမ့္မည္။

လူတို႔ စားေသာက္ေသာ အစားအစာမ်ားစြာ ရွိသည္။ ထို အစားအစာ မ်ားကို အရသာအားျဖင့္ ခြဲျခားရလွ်င္ ရသာေျခာက္ပါး၊ အရသာ ေျခာက္မ်ဳိးသာ ရွိသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ထို အရသာမ်ားမွာ အခ်ဳိ၊ အခ်ဥ္၊ အငန္၊ အစပ္၊ အခါး၊ အဖန္ အရသာတို႔ ျဖစ္သည္။ အစားအေသာက္ စားေသာက္ရာတြင္ ရသာေျခာက္ပါး စံုေအာင္ စားရမည္ဟု ဆိုသည္။ သို႔ေသာ္ ဥတုအလိုက္ ပို၍ စားသင့္ေသာ အရသာလည္း ရွိသည္။ က်န္းမာေရး ႐ႈေထာင့္မွ ေဆာင္းရာသီတြင္ ပို၍ စားရမည့္ အရသာမွာ ''အခ်ဥ္'' အရသာ ျဖစ္သည္။

အခ်ဥ္ အရသာသည္ စားလိုက္ သည္ႏွင့္ လွ်ာေပၚတြင္ အပြင့္ဓာတ္ အရသာ ေပၚေစၿပီး ဆက္ၿပီး စားခ်င္ ေသာက္ခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေပၚ ေစသည္။ ခံတြင္း မေကာင္းသူသည္ ထမင္းပြဲတြင္ ထမင္းမစားမီ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း ကေလးကို အလ်င္ ေသာက္လိုက္ ပါက ထမင္း စားခ်င္စိတ္ ခ်က္ခ်င္း ျဖစ္ေပၚ လာသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ အခ်ဥ္၏ သတၱိသည္ အပြင့္သတၱိ ျဖစ္သည္။ ေဆာင္းဥတုႏွင့္ သင့္ေလ်ာ္ေသာ ဓာတ္စာအစား အစာမ်ားမွာ -
  • မန္က်ည္းရြက္၊ ကင္မြန္းခ်ဥ္ရြက္၊ မုန္ညင္းရြက္ခ်ဥ္ရည္ဟင္း။
  • ရွာက္သီးသုပ္၊ မုန္လာခ်ဥ္သုပ္၊ ခံတက္ခ်ဥ္သုပ္၊ ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္သုပ္။
  • ဒန္႔သလြန္သီး၊ ခရမ္းသီး၊ ကုလားပဲ၊ အာလူး မန္က်ည္းမွည့္ ၏ အရည္ႏွင့္ခ်က္သည့္ ကုလားဟင္း။
  • ငါးခူ၊ ငါးၾကင္း၊ ငါးဖယ္အသားျခစ္၊ ႏွမ္းဆီႏွင့္ေၾကာ္၍ မန္က်ည္းမွည့္အရည္ႏွင့္ ျပန္ခ်က္ေသာဟင္း။
  • ငါးေျပမ၊ ငါးရံ႕ေပါက္၊ ငါးႏုသန္း၊ ေစာင္းလ်ားသီး၊ ဆီးျဖဴ သီးတို႔ႏွင့္ ေရာခ်က္ေသာဟင္း 
တို႔ျဖစ္သည္။

#Yadanarpondaily
#ရတနာပံုေန႔စဥ္

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...